Σαν Σήμερα το 1945 στην Πρέβεζα

Τα ΓΑΚ Πρέβεζας παρουσιάζουν σήμερα ένα έγγραφο που συντάχθηκε πριν από 70 ακριβώς χρόνια, στις 18-2-1945. Πρόκειται για ένα έγγραφο της “Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας” που απευθύνεται προς “τις Απελευθερωτικές Οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΑ, ΕΠΟΝ, ΚΚΕ, ΑΚΕ,ΚΚΕ, Πανδημοκρατικό Μέτωπο, Γυμνάσιο Πρέβεζας, Δημοτικά Σχολεία και Παιδικό Σταθμό”. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για κρούσματα τύφου και δίνεται η οδηγία για άμεσο εμβολιασμό από το “Λαϊκό Φαρμακείο”. Το έγγραφο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και παρουσιάζεται σήμερα, όχι τόσο λόγω της χρονικής του συγκυρίας, αλλά και του ιστορικού του πλαισίου. Δυστυχώς αυτή η περίοδος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, τουλάχιστον όπως προέκυψε από την έρευνά μας. Στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει ένα χρονικό κενό για αυτήν την περίοδο καθώς μετά την τελευταία εγγραφή του Δεκεμβρίου του 1944 η εγγραφή για το επόμενο έτος γίνεται τον Μάιο του 1945.
Αξίζει να γίνουν οι παρακάτω επισημάνσεις και επεξηγήσεις με την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει κάποιος ερευνητής που θα ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα.
Το έγγραφο συντάσσεται σε μια κρίσιμη και ταραγμένη πολιτικά περίοδο. Έχει προηγηθεί η γνωστή εμφύλια σύγκρουση στην πόλη τον Σεπτέμβριο του 1944. Τον Δεκέμβριο αποχώρησαν οι αρχές και οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ από την πόλη και από τις αρχές του 1945 στην Πρέβεζα βρίσκονται δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εντάξουμε τη λειτουργία του θεσμού της “Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας” που αντιστοιχεί στον θεσμό του Δήμου Πρέβεζας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη χρήση της σφραγίδας του Δήμου. Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε ορισμένα στοιχεία διατύπωσης του κειμένου, όπως οι προσφωνήσεις και ο χαιρετισμός στην υπογραφή, αλλά και η χρήση της λέξης “ΕΔΩ” που έχει αντικαταστήσει τη λέξη ΕΝΤΑΥΘΑ που συναντάμε σε άλλα κείμενα, ακόμα και της “Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας”. Τέλος, σημειώνουμε τη λειτουργία “Λαϊκού Φαρμακείου”.
Γ.Α.Κ Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites