Τετάρτη, 16/01/2019

Σαν Σήμερα το 1945 στην Πρέβεζα

Τα ΓΑΚ Πρέβεζας παρουσιάζουν σήμερα ένα έγγραφο που συντάχθηκε πριν από 70 ακριβώς χρόνια, στις 18-2-1945. Πρόκειται για ένα έγγραφο της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας» που απευθύνεται προς «τις Απελευθερωτικές Οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΑ, ΕΠΟΝ, ΚΚΕ, ΑΚΕ,ΚΚΕ, Πανδημοκρατικό Μέτωπο, Γυμνάσιο Πρέβεζας, Δημοτικά Σχολεία και Παιδικό Σταθμό». Στο έγγραφο γίνεται λόγος για κρούσματα τύφου και δίνεται η οδηγία για άμεσο εμβολιασμό από το «Λαϊκό Φαρμακείο». Το έγγραφο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και παρουσιάζεται σήμερα, όχι τόσο λόγω της χρονικής του συγκυρίας, αλλά και του ιστορικού του πλαισίου. Δυστυχώς αυτή η περίοδος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, τουλάχιστον όπως προέκυψε από την έρευνά μας. Στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει ένα χρονικό κενό για αυτήν την περίοδο καθώς μετά την τελευταία εγγραφή του Δεκεμβρίου του 1944 η εγγραφή για το επόμενο έτος γίνεται τον Μάιο του 1945.
Αξίζει να γίνουν οι παρακάτω επισημάνσεις και επεξηγήσεις με την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει κάποιος ερευνητής που θα ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα.
Το έγγραφο συντάσσεται σε μια κρίσιμη και ταραγμένη πολιτικά περίοδο. Έχει προηγηθεί η γνωστή εμφύλια σύγκρουση στην πόλη τον Σεπτέμβριο του 1944. Τον Δεκέμβριο αποχώρησαν οι αρχές και οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ από την πόλη και από τις αρχές του 1945 στην Πρέβεζα βρίσκονται δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εντάξουμε τη λειτουργία του θεσμού της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας» που αντιστοιχεί στον θεσμό του Δήμου Πρέβεζας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη χρήση της σφραγίδας του Δήμου. Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε ορισμένα στοιχεία διατύπωσης του κειμένου, όπως οι προσφωνήσεις και ο χαιρετισμός στην υπογραφή, αλλά και η χρήση της λέξης «ΕΔΩ» που έχει αντικαταστήσει τη λέξη ΕΝΤΑΥΘΑ που συναντάμε σε άλλα κείμενα, ακόμα και της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας». Τέλος, σημειώνουμε τη λειτουργία «Λαϊκού Φαρμακείου».
Γ.Α.Κ Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ