Παρουσία δεκάδων κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον καταρροϊκό πυρετό που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος της Πρέβεζας.
Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Σαμψούντας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτή οι κτηνοτρόφοι από τις Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Πρέβεζας Γιάννης Αυγέρης και ομιλητές τους
• Φάη Θεοφάνη, προϊστάμενο Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Πρέβεζας και
• Παπουτσή Παναγιώτη, κτηνίατρο.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την αντιμετώπιση της νόσου από τις τοπικές αρχές ήταν η παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, του Δημάρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή καθώς και του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη ο οποίος στον χαιρετισμό που απεύθυνε ζήτησε από όλους την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Καναλίου Κωσταντίνος Ματέρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Υγείας του Δήμου Πρέβεζας Ευάγγελος Συγκούνας , ο πρόεδρος της Τ.Κ Κοινότητας Ν.Σαμψούντας Ταξιάρχης Μπρούβας και άλλοι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής.
Οι κτηνίατροι έδωσαν συμβουλές για τα συμπτώματα της νόσου η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε μέσω της κατανάλωσης γαλακτομικών προιόντων ή κρέατος,
Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε στα συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πρόληψης δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία.
Η παρότρυνση προς τους κτηνοτρόφους είναι να κρατούν τα ζώα στους στάβλους από την δύση μέχρι την ανατολή, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα για τον ψεκασμό των ζώων και την αντιμετώπιση των εντόμων τα οποία ευθύνονται για την μετάδοση της νόσου.
Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών με ψεκασμούς στους χώρους όπου αυτά αναπαράγονται καθώς και η καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σταβλισμού των ζώων.
Ο κ.Φάης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υφιστάμενη νομοθεσία και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων (όπως συνέβη πρόσφατα σε μονάδα βοοειδών στα Φλάμπουρα) ενώ μαζί με τους συναδέλφους τους απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης χαρακτήρισε την Κτηνιατρική Υπηρεσια της Πρέβεζας ως μια από τις καλύτερες της χώρας παροτρύνοντας του παραγωγούς να ζητούν τις συμβουλές των ειδικών για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.
Και ο ίδιος δε, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να λάβουν μέτρα για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας ακόμη και παραδοσιακές μεθόδους υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους προκειμένου να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σύσκεψη για το θέμα στην Αθήνα.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε καλό δρόμο για την παρασκευή εμβολίου το οποίο όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Μεσογείου έλυσε το πρόβλημα του καταρροϊκου πυρετού. Ωστόσο καταλήγοντας ο κ.Καχριμάνης ζήτησε από τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην “φτάσει” στην περιοχή της Ηπείρου η νόσος της ευλογιάς τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να “θωρακίσουν” την τοπική κτηνοτροφία .