ΠΡΕΒΕΖΑ: Σήμερα το 7ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά».

Φέτος, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με την επιμέλεια του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, τη συνδρομή της Π.Ε. Πρέβεζας, του Δ. Πρέβεζας και την εθελοντική εργασία πολλών μελών και φίλων, θα πραγματοποιηθεί το 7ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά». Μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην περιοχή μας.
Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες τις δυο ημέρες του ανταμώματος -22 και 23 Αυγούστου- να περιηγηθούν, να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων και να γλεντήσουν με τους γνώριμους πλέον ρυθμούς της σαρακατσάνικης μουσικής παράδοσης.
Την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 21:30, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την παρουσίαση, του εκπαιδευτικού, πολιτιστικού προγράμματος, που υλοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά, από μαθητές του Γυμνασίου Λούρου, με τίτλο ”Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι…”. Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η κα Κωνσταντίνα Παπιγιώτη, φιλόλογος. Στη συνέχεια το μικρό χορευτικό του Συλλόγου μας, θα παρουσιάσει παραδοσιακούς σαρακατσάνικους χορούς και τραγούδια. Θα ακολουθήσει σαρακατσάνικο γλέντι με πλούσιο φαγητό και ποτό.
Το Σάββατο 23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το καλωσόρισμα του κοινού από τους διοργανωτές και το χαιρετισμό των προσκεκλημένων. Ειδικότερη αναφορά θα γίνει φέτος στη σημασία που είχε ο ήχος και το είδος των κουδουνιών στα τσελιγκάτα των Σαρακατσαναίων. Στην αντίληψη των τσοπάνηδων …τα κουδούνια είναι το ξεκούρασμα, η λαλιά τους είναι η μουσική του. Τους φθόγγους τους ξέρουν αμέσως να τους συνταιριάζουν οι Σαρακατσαναίοι. Να βροντάνε όλα τα κουδούνια τους στον ίδιο σκοπό. Να έρχεται η λαλιά τους, η μια ύστερα από τη άλλη. «Να έχουν και τη χαρά τους, να είναι λαγαριστά»…. Παράλληλα, θα υπάρχει στο χώρο των εκδηλώσεων υπαίθρια έκθεση κουδουνιών από τη Συλλογή του Θανάση Κατσαρού. Από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ν. Δράμας, «το Τσελιγκάτο», του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας και του μεγάλου χορευτικού του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης θα παρουσιαστούν σαρακατσάνικοι χοροί και τραγούδια. Η βραδιά θα συνεχιστεί με τους Νίκο Γιαννακό, και Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι, Γρηγόρη Καψάλη και Αλέξανδρο Τσουμάνη στο κλαρίνο.
Στο χώρο της στάνης θα φιλοξενηθεί, όπως κάθε χρόνο, έκθεση της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Το θέμα της φετινής έκθεσης αφορά στα γενεαλογικά δέντρα των Σαρακατσαναίων, πλαισιωμένο με αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Από τον φιλοξενούμενο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Δράμας «Το Τσελιγκάτο», θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή των εκεί διαβιούντων Σαρακατσαναίων. Επίσης, στην αίθουσα του Συλλόγου θα παρουσιαστεί πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση και να περάσουν ευχάριστα μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια.
Τέλος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης δίπλα από το χώρο των εκδηλώσεων. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη Στάνη και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Πάσχο (6973029905), τον αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Ζήγο (6973407718), το γραμματέα κ. Κων/νο Πάσχο (6976886049). Καλή αντάμωση να έχουμε στο 7ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «χειμαδιά»!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites