Σάββατο, 25/01/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ:4η Εβδομάδα καλοκαιρινής εκστρατείας Φιλαγνωσίας & Δημιουργηκότητας

« Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες. Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο! »
Καλοκαιρινή Εκστρατεία Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικότητας 2014

   Με την συμμετοχή 107 παιδιών ηλικίας 6 – 12 ετών ολοκληρώθηκε η τέταρτη   εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικότητας 2014 «Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο – Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις Βιβλιοθήκες», που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με στόχο την προώθηση της Φιλαναγνωσίας και της δημιουργικότητας στους μελλοντικούς χρήστες των Βιβλιοθηκών.      
 
Το διάστημα από  7 Ιουλίου μέχρι 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οι πιο κάτω δράσεις:

1η &  Δράση:
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωΐ
Η μέρα του σκληρού και του μαλακού
Διαβάσαμε τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου, «Ο τρυφεράκανθος» και της Ιωάννας Γιαννακοπούλου «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί» και στο τέλος φτιάξαμε το δικό μας χρωματιστό σκαντζόχοιρο.
Με τις νηπιαγωγούς Σίσσυ Τσαούση και Δέσποινα Μαυρίδου
.
2η Δράση
Εργαστήρι φωτογραφίας,  Τρίτη, 8 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωΐ
Μιλήσαμε για το ρόλο του φωτός στην φωτογραφία, μάθαμε για την τέχνη της φωτογραφίας και τις διαφορές των φωτογραφικών λήψεων, σύμφωνα με οπτική από πάνω προς τα κάτω και με οπτική από κάτω προς τα πάνω. Πως φαίνονται τα πράγματα και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Τα παιδιά επεξεργάστηκαν  αναλογικές  φωτογραφικές μηχανές και σύγχρονες ψηφιακές. Στο τέλος κατασκευάσαμε πάνω σε μαύρο φόντο σχέδια και εικόνες με φως (σκοτάδι – φως).
Με τον ερασιτέχνη φωτογράφο Θεόφιλο Καζαντζίδη και την καθηγήτρια Ιωάννα Δούκα.

3η Δράση
Η μέρα του ορθού και του ανάποδου-ανάποδες ιστορίες, Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 10:00-12:00
Διαβάσαμε τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα και τα τρία απαίσια γουρουνάκια, αφού πρώτα τα αναποδογυρίσαμε και τα διηγηθήκαμε αλλιώς (ο κακός λύκος έγινε τελικά καλός, η κοκκινοσκουφίτσα άλλαξε ρούχα, η σταχτοπούτα έγινε άσχημη, τα τρία γουρουνάκια ήταν πανέμορφα και άλλες αναποδογυρισμένες ιστορίες).
Με την εθελόντρια νηπιαγωγό Δέσποινα Μαυρίδου.

4η Δράση
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 10:00-12:00,
Γνωρίσαμε παλιούς χάρτες και γκραβούρες της Πρέβεζας και τους συγκρίναμε με σύγχρονους χάρτες. Σχεδιάσαμε πάνω σε μεγάλα χαρτόνια εικόνες από την παλιά και την σύγχρονη Πρέβεζα, δρόμους, σπίτια, γειτονιές, το λιμάνι της και συνδεθήκαμε με τους αντίθετους κόσμους της πρώτης ομάδος της δράσης Χαρτογραφώντας τους αντίθετους κόσμους.
Με την καθηγήτρια Μυρτώ Τσαούση, την δασκάλα Έλσα Φώτου και την φοιτήτρια Δήμητρα Λάμπρου.

Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο, Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 10:00-12:00.
25 παιδιά, με τη συνοδεία των εθελοντριών μας, της νηπιαγωγού Σίσσυς Τσαούση και της φοιτήτριας Δήμητρα Λάμπρου, περπατήσαμε από το χώρο της βιβλιοθήκης μας μέχρι το κάστρο του Αγίου Ανδρέα και ανακαλύψαμε τον κόσμο  των αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον. Όταν τελειώσαμε με τον κόσμο των αντιθέτων χαλαρώσαμε με το παραδοσιακό παιχνίδι της Πρέβεζας Αμπαλί. Επιστρέψαμε στη Βιβλιοθήκη και πάνω σε χρωματιστά χαρτόνια τοποθετήσαμε μερικά από τα αντίθετα που ανακαλύψαμε στην διαδρομή μας.

Η Καλοκαιρινή εκστρατεία θα συνεχιστεί από τις 14 Ιουλίου μέχρι 18 Ιουλίου,
με τις δράσεις:

Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωΐ
Μέρες της Γης και του Ουρανού. 1η συνάντηση
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά
Με τις νηπιαγωγούς Σίσσυ Τσαούση και Δέσποινα Μαυρίδου.
 
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωΐ
Μέρες της Γης και του Ουρανού. 2η συνάντηση
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.
Με τη νηπιαγωγό Σίσσυ Τσαούση και την καθηγήτρια Μυρτώ Τσαούση.

Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 18:00-20:00, το απόγευμα
Η μέρα του παραδοσιακού και του σύγχρονου
Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και παίζουμε τα ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια (σκλαβάκια και αμπαλί). Επιστρέφουμε στη βιβλιοθήκη και παίζουμε σύγχρονα παιχνίδια.
Με την καθηγήτρια Ιωάννα Δούκα και την φοιτήτρια Δήμητρα Λάμπρου

Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωΐ
Μέρες Μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και το θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.
Με τις μουσικούς Κωνσταντίνα Ντούσια και Κλεοπάτρα Τρικόλη.

Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 10:00-12:00, το πρωΐ
Μέρες της Γης και του Ουρανού. 3η συνάντηση
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά
Με τη νηπιαγωγό Σίσσυ Τσαούση και τη καθηγήτρια Ιωάννα Δούκα.

Κοσμάς Κορωναίος
Δημοτικός Σύμβουλος
Εντεταλμένος σε θέματα πολιτισμού
                                                                             
Συνημμένα: Φωτογραφίες δράσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ