ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Τίτλοι τέλους για 10 φόρους.

Τέλος μπαίνει σε δεκάδες φόρους υπέρ τρίτων, κατά κύριο λόγο σε κοινωνικούς πόρους που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για μια μακρά λίστα επιβαρύνσεων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον καταναλωτή. Το ξήλωμα ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για φόρους υπέρ τρίτων που αποτελούν έσοδα επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να τη θέσουν υπόψη της τρόικας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους στην λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιβάρυνση 1% στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ υπέρ του Ταμείου των Εργαζομένων, 0,40 ευρώ σε κάθε 25 κιλά αλεύρι για ψωμί, επιβάρυνση 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων Τσιμεντοβιομηχανίας και χρέωση 0,85% από τις χρηματικές ποινές των δικαστηρίων καθώς και ποσοστό από τα χαρτόσημα υπέρ των δικηγόρων.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κατάργηση των φόρων αυτών, σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας στο φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού θα επηρεάσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία ορισμένων ταμείων, τα οποία κινδυνεύουν ακόμα και με κατάρρευση. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα «μαύρη» τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις απώλειες να υπολογίζονται σε 470 εκατ. ευρώ και επικουρικά, μετοχικά ταμεία και φορείς πρόνοιας (δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων, αρτοποιών, χημικών και κληρικών) να πλήττονται περισσότεροι από τις αλλαγές αυτές.

Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και συνεχίστηκε με τη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, ενώ κομβικός για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται ο Σεπτέμβριος όπου τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα παρουσιάσουν ενώπιον των δανειστών την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα σταματήσουν οι επιβαρύνσεις σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούσαν κοινωνικούς πόρους για την ενίσχυση επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

Κοινωνικοί πόροι που καταργούνται:

Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ): Έσοδα από συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού.
ΕΤΑΑ – Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών: Ποινικά έσοδα. Το 0,85% από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών.
 ΕΤΑΑ – Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών: Σε οποιαδήποτε δημοσίευση τροποποίησης καταστατικού εταιρείας καταβάλλεται εισφορά υπέρ του τομέα.
 ΕΤΕΑ (ΤΣΑΥ): Εισφορές 0,29-0,44 ευρώ για κάθε κρεβάτι ιδιωτικής κλινικής
ΕΤΕΑ – ΤΕΑΔΥ: Το 2% από τα ετήσια έσοδα, προερχόμενα από ιατρικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.
ΕΤΕΑ και ΤΑΠΙΤ – Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου: Εισφορά 2% στην τιμή πώληση τσιμέντου. Τομέας Πρόνοιας των Κληρικών: Τα έσοδα από κρατήσεις για άδειες γάμου, πιστοποιητικά, εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.
ΕΤΕΑ – Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων: Η κράτηση 2% στα ενοίκια δήμων, δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα. Επικουρικό Ταμείο των Εργαζομένων στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών: Εισφορά 1% επί του ετήσιου κύκλου εργασίων τους. Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών: Το 0,5% επί της αξίας στρατιωτικών έργων.

ΟΑΕΕ – Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών: Το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων από στοιχήματα. Τομέας Πρόνοιας των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ: Το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.
ΕΤΕΑ – Επικουρικό των Χημικών: Εισφορές 0,01 ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας. Επικουρικό Ταμείο των Αρτοποιών: Εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites