ΔΗΜΟΣΙΟ: Χωρίς αλλαγές η διαθεσιμότητα.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η προκήρυξη αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Στο διάστημα της προθεσμίας για την αξιολόγηση των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία – κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Οπως ανακοίνωσε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.

Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη. Πρόκειται για την ύστατη παραχώρηση (αντί του αρχικού αριθμού των 500 προσλήψεων) στην οποία είχε προβεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μετά τις δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υπουργός Παιδείας διεκδικούσε, όπως και ο προκάτοχός του Κ. Αρβανιτόπουλος, να επαναπροσληφθούν πλέον των 880 διοικητικών, επί της ουσίας δηλαδή να μην απολυθεί ούτε ένας εξ αυτών που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πριν από περίπου 8 μήνες.

Πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δημοσίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ στήριζαν την επιχειρηματολογία του νέου Υπουργού Παιδείας.

Ωστόσο, ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος και της συμφωνίας με την τρόικα από μία ελληνική υπαναχώρηση στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, και μάλιστα σε μία περίοδο που ο κ. Αντ. Σαμαράς επικεντρώνεται στην προσπάθεια περιορισμού των φορολογικών συντελεστών και θετικής έκβασης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν πολύ μεγάλος προκειμένου να αγνοηθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Επιπλέον, μία υποχώρηση σε αυτή τη φάση, προφανώς θα δημιουργούσε προηγούμενο, που θα επέτρεπε σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, στο άμεσο μέλλον, να εγείρουν αντίστοιχες απαιτήσεις εξαίρεσης των υπαλλήλων που έχουν υπό την εποπτεία τους.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της στάσης των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να μπορεί κάθε φορά να αξιολογεί τί μπορεί και τί όχι να τεθεί προς συζήτηση, και μάλιστα με προοπτικές επιτυχούς έκβασης.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη αφήνει ένα περιθώριο απορρόφησης και άλλων διοικητικών πέραν των 600, υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έστελναν σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα για το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ. «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός» προσέθεταν.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τις 600 θέσεις, όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις δεν απολύονται, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στο ίδιο διάστημα, σημειώνεται, θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων που έχουν υποβληθεί από τα Πανεπιστήμιο, «από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ». «Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη. Αν αυτή η αναφορά συνιστά παράθυρο απορρόφησης και άλλων, στο προσεχές μέλλον, ή περισσότερο μία ευκαιρία εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θα διαπιστωθεί προσεχώς

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites