ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: «Το αρχείο των Βενετών Προβλεπτών της Πρέβεζας. Διοίκηση και οργάνωση της πόλης τον 18ο αιώνα»

Τα 80 χρόνια διοίκησης της Πρέβεζας από τους Βενετούς, την περίοδο 1718- 1797, ερευνήθηκαν, μελετήθηκαν και καταγράφηκαν σε μια εξαιρετική συγγραφική εργασία, αποτέλεσμα προγραμματικής σύμβασης με την ιστορικό κ. Χριστίνα Ε. Παπακώστα, που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, μετά τον εντοπισμό στην Λευκάδα του αρχείου Ενετικής Διοίκησης της Πρέβεζας.
Το αποτέλεσμα της μελέτης της κ. Παπακώστα, μία επιστημονική εργασία, 530 σελίδων, με τίτλο «Το αρχείο των Βενετών Προβλεπτών της Πρέβεζας. Διοίκηση και οργάνωση της πόλης τον 18ο αιώνα», παραδόθηκε στην Π.Ε Πρέβεζας, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, http://www.preveza.gr/images/to-arxeio-ton-provlepton-tis-prevezas.pdf και σύντομα θα εκδοθεί σε βιβλίο.
Σκοπός του έργου ήταν η προαγωγή της ιστορικής γνώσης και του πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα και η προβολή της σημαντικής ιστορίας της περιοχής κατά την περίοδο ανάπτυξής της υπό τη Βενετική Διοίκηση. Από το αποτέλεσμα του έργου προκύπτει η δομή διοίκησης της εποχής, η ναυτιλία και οι εμπορικές δραστηριότητες, η κοινωνική διαστρωμάτωση της Πρέβεζας, η δημιουργία ενοριών και των εκκλησιών τους, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητα της εποχής των πολιτών.
«Με το έργο αυτό, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε ότι μέλημά μας, στην Π.Ε. Πρέβεζας, δεν είναι μόνο η δόμηση έργων αλλά και η «δόμηση» πολιτισμού στην περιοχή μας. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταγραφεί και να διαδοθεί η ιστορία ενός τόπου, παρά μόνο μέσω ενός βιβλίου, αποτέλεσμα ιστορικής μελέτης», είπε ο κ. Ιωάννου εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για την ολοκλήρωση του ιστορικού αυτού συγγράμματος.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ένα τρικάκι του ΠΑΣΟΚ με επίκαιρο θέμα από το 1974 που γέμισε τότε τους δρόμους της πόλης

05/12/2022, 12:32 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Τους νέους σπουδαστές υποδέχθηκε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου

05/12/2022, 11:53 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Μηδενικά τα τροφεία για τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ του Δήμου για το έτος 2023

05/12/2022, 11:49 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η κατάταξη του ΑΓΣ Πρέβεζας “ΕΥ ΖΗΝ” και του Α.Ο Πρέβεζας στην αξιολόγηση σωματείων της ομοσπονδίας για το 2022

05/12/2022, 11:36 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας : Με τον Dogman συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Ιταλικό κινηματογράφο

05/12/2022, 11:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Παιδιά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Πρέβεζας στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ανδρούτσου

05/12/2022, 11:20 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites