Για πρώτη φορά Iερά Aκολουθία στα ερείπια της Βασιλικής του Αλκίσωνος

 Κατόπιν ειδικής αδείας που εξασφάλισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος
από το Kεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, για πρώτη φορά θα τελεστεί Iερά ακολουθία στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος.
   Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί ο εόρτιος εσπερινός στις 18:30 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, με αφορμή την ημέρα μνήμης του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Αλκίσωνος. Η ακολουθία του εσπερινού θα τελεστεί στα ερείπια του Παλαιοχριστιανικού Ναού του 6ου αιώνα.

ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΒΑΘΡΟ ΜΕ ΑΜΑΖΟΝΟΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΟ ΑΠΕΤΕΛΕΣΕ ΑΜΒΩΝΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΣΩΝΟΣ

 Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική B’ του Αλκίσωνος (450 μ.Χ.) :
   Στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας, σε μια έκταση 13.500 και πλέον στρεμμάτων, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, πόλης που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ.. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας (Χ. Γκούβας, 2009).
   Η Νικόπολη αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ηπείρου και της Ακαρνανίας κατά τους τρεις πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ με την αναδιοργάνωση του ρωμαϊκού κράτους επί Διοκλητιανού (284-305) έγινε πρωτεύουσα, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Ηπείρου.
   Εντός των παλαιοχριστιανικών τειχών στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έχουν εντοπισθεί και εν μέρει ανασκαφεί, τέσσερεις συνολικά βασιλικές.
   Η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι.
   Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων πεντάκλιτη βασιλική, με βοηθητικά προσκτίσματα στα νοτιοδυτικά και επιμήκη μνημειακή στοά στο δυτικό τμήμα της, βρίσκεται εντός των παλαιοχριστιανικών τειχών, έχει ανασκαφεί και συντηρηθεί μερικώς από τον Αναστάσιο Ορλάνδο (1965) και είναι επισκέψιμη (δίπλα στο δρόμο). Στο μέσον περίπου του κεντρικού κλίτους διατηρείται αποσπασματικά ο άμβωνας. Χαρακτηριστικό στοιχείο του εσωτερικού διακόσμου της βασιλικής αποτελούν τα ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη, μεγάλο ποσοστό των οποίων αποτελούν spolia ρωμαϊκών μνημείων. Τα δάπεδα κοσμούνταν με μαρμαροθετήματα σε ποικίλα σχέδια, ενώ ψηφιδωτά κοσμούσαν το νάρθηκα, το τρίστωο αίθριο και χώρους των προσκτισμάτων.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites