Πινκ – Πονκ οι απαντήσεις για την ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO

Σε απάντηση στην επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Ευστράτιου Ιωάννου που αφορά στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, αλλά και για όσα αναφέρονται στο περιεχόμενο αυτής και αφορούν τον όμιλό μας θέλουμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:

Όλοι οι κάτοικοι της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχουμε κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει αλλά και να ολοκληρωθεί η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των παγκοσμίως προστατευομένων μνημείων της UNESCO, αλλά και τα οφέλη που θα υπάρξουν για τον τόπο μας (διεθνής αναγνωρισιμότητα, μεγάλη επισκεψιμότητα, έργα ανασκαφών και συντήρησης, έργα υποδομής κ.λ.π.).
Ο όμιλος από την αρχή της ιδρύσεως του είχε αντιληφθεί την σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του.
Η ευκαιρία δόθηκε το 2003 και συγκεκριμένα επ’ ευκαιρία φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε ο όμιλος με θέμα «αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός στο Αφγανιστάν».
Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 15-2-2003 παραβρέθηκε και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εθνολόγος κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον οποίο συμφωνήσαμε και υποβλήθηκε από κοινού στο Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο και ανακοινώθηκε επίσημα από τον όμιλο προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (σχετικές δημοσιεύσεις στις 20-2-2003).
Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης επειδή δεν συμμετείχε από την αρχή στο όλο εγχείρημα δεν γνωρίζει λεπτομερώς την χρονολογική σειρά των γεγονότων, αλλά και λόγω της ελλιπούς, όπως φαίνεται, πληροφόρησης που έχει, αναφέρει στην επιστολή του ανακριβή στοιχεία.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από το 2003 και για περίπου δέκα χρόνια η προσπάθεια ατόνησε.
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ένα μνημείο εγγράφεται στον ενδεικτικό κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετών χρόνων, ώστε να έρθει η σειρά του καθώς προηγούνται και άλλα μνημεία.
Συνήθως κάθε χρόνο εντάσσεται ένα μνημείο και σε σπάνιες περιπτώσεις δύο.
Βάσει των ανωτέρω η Αρχαία Νικόπολη εγγράφεται το έτος 2009.
Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO παρακολουθούσαν  και συνεργαζόταν με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον ενδεικτικό κατάλογο ο όμιλος δημοσιεύει δελτίο τύπου στις 24-9-2009 και ενημερώνει αμέσως τον τότε  Δήμαρχο Πρέβεζας και ζητά την συνεργασία των τοπικών φορέων με το προαναφερθέν δελτίο τύπου.
Δυστυχώς όμως για λόγους που δεν οφείλονται στον όμιλο, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία των τοπικών φορέων, δεν προχώρησαν οι εργασίες για την σύνταξη του σχετικού φακέλου.
Βλέποντας ο όμιλος την κατάσταση που είχε πλέον διαμορφωθεί και έχοντας φτάσει στο έτος 2011 (πιθανή απένταξη του μνημείου από τον ενδεικτικό κατάλογο) ξεκινήσαμε εκ νέου προσπάθειες  σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή (καθοριστική ήταν η βοήθεια της προέδρου κυρίας Αικατερίνης Τζιτζικώστα και την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως) προς το Υπουργείο Πολιτισμού και κατορθώσαμε την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή να παραμείνει η Αρχαία Νικόπολη στον ενδεικτικό κατάλογο.
Στη συνέχεια, αρχές του έτους 2012 ο όμιλος αρχίζει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη (σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο στις 21-2-2012) ζητώντας την συνεργασία τους.
Πριν από την ημερομηνία αυτή ας μας γνωστοποιήσει ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης έστω και ένα έγγραφο ή ένα δημοσίευμα για προσπάθειες που είχαν γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα ή την πρώην Νομαρχία ως προς τον σκοπό της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης.
Στη συνέχεια ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί μια και μόνο σύσκεψη και όχι επανειλημμένες συσκέψεις όπως ανακριβώς αναφέρει.
Έκτοτε ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης επιδίδεται σε μια προσπάθεια αποκλεισμού τόσο του Ομίλου UNESCO όσο και άλλων φορέων.
Παραδείγματα αποτελούν η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κύριου Τζαβάρα  αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη.
Ο όμιλος αποκλείστηκε καθώς και άλλοι φορείς, (σε επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ομίλου με την γραμματεία του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη για να συναντήσουμε την κυρία Μενδώνη η απάντηση ήταν αρνητική).
Οπότε για ποια συλλογικότητα και ποια συνεργασία των τοπικών φορέων ομιλεί ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης;
Τον Νοέμβριο του 2012 ο όμιλος ενημερώνεται από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η Αρχαία Νικόπολη παραμένει στον ενδεικτικό κατάλογο.
Στις 30-1-2012 κατά την κοπή της πίτας του ομίλου ανακοινώνουμε την παραμονή της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο γιατί ήμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα, γνωρίζοντας εκ των έσω τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί από τον όμιλο και την Εθνική Επιτροπή προς το σκοπό αυτό, αλλά και από τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να κατανοήσει ότι ο όμιλος UNESCO Ν. Πρέβεζας γνωρίζει, συμβάλλει και δουλεύει προς τον σκοπό της ένταξης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, και λόγω αρμοδιότητας θα είμαστε εμείς που θα κληθούμε να στηρίξουμε το όλο εγχείρημα μετά την σύνταξη του φακέλου στο κεντρικό αρμόδιο συμβούλιο της UNESCO στο Παρίσι.
Καλώς η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών για μελέτες και έργα για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης και αυτός είναι ο ρόλος της προς την επίτευξη του απώτερου σκοπού της ένταξης, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχουμε συμμετοχή στο εγχείρημα ώστε να βοηθήσουμε για την αίσια έκβασή του.
Όσον αφορά στην επαναχάραξη της Εθνικής οδού Πρέβεζας –  Ιωαννίνων και στην μελέτη που έχει αναθέσει η Περιφέρεια, έχει ενημερώσει αλήθεια ο Κύριος Αντιπεριφερειάρχης κανένα αρμόδιο τοπικό φορέα;
Στις επαφές και συνομιλίες που είχαμε με φορείς, αρκετοί δεν γνωρίζουν τίποτα, αλλά και όσοι ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι, αυτό είναι σε επίπεδο μιας αδιευκρίνιστης παράκαμψης και επαναχάραξης της οδού χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Τόσο ο πρόεδρος του Ομίλου όσο και τα μέλη δεν μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ασκούν πολιτική, και δεν αποσκοπούν σε καμία προσωπική τους προβολή γιατί δεν είναι πολιτικά πρόσωπα (όλα τα έξοδα μετακινήσεων των μελών που έχουν γίνει και θα γίνουν για το σκοπό αυτό καλύπτονται αποκλειστικά εξ’ ιδίων).
Ότι κάνουμε το κάνουμε αποκλειστικά και μόνον για το καλό του τόπου μας.
Ότι αναφέραμε στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα στηριζόμενα σε στοιχεία και αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στην κρίση των συμπολιτών μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι σημαντική και απαραίτητη η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων ανεξαιρέτως, όπως συνέχεια τονίζουμε και όπως αποδείχθηκε από την παρολίγον απένταξη, η οποία οφειλόταν σε αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή στην μη συνεργασία.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites