ΠΡΕΒΕΖΑ: Ένα ιστορικό ”διαμάντι” στις αγκαλιές του Αμβρακικού

Στις αγκαλιές του Αμβρακικού με την πλούσια βλάστηση και τις σπάνιες ομορφιές, είναι κτισμένος γύρω στο 1744 ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πρεβέζης.
Ο Ιερός αυτός ναός ήταν παλαιότερα καθολικός, της ομώνυμης Ιεράς μονής με την ιστορική τρίκορμη ελιά, που κατά την παράδοση έχει ηλικία άνω των δύο χιλιάδων χρόνω, με το ιστορικό πηγάδι το οποίο οι μοναχοί είχαν ανοίξει για να αντλούν νερό, για τις ανάγκες της Μονής και των ζώων αυτής. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Άρτας Σεραφείμ του Βυζαντίου(ΔΟΚΙΜΙΝ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ) η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Πρεβέζης ιδρύθηκε κατά τον 18ο αιώνα. Η Γηραλέα τρίκορμη ελιά προϋπήρχε της Ιεράς Μονής και προκαλεί τον θαυμασμό σε όποιον την βλέπει. Στα κλωνάρια της κρέμονται σκουριασμένες αλυσίδες.

Σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές, σε αυτή την ελιά πήγαιναν τους δαιμονισμένους, τους τρελούς και τους σχιζοφρενικούς, τους έδεναν και γονατιστοί με δάκρυα στα μάτια, παρακαλούσαν τον τριαδικό θεό να τους θεραπεύσει και θεραπεύονταν. Από το 1868 πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας, σχηματίστηκε ένα μικρό χωριό αποτελούμενο από 15 οικογένειες οι οποίες με το χρόνο αυξήθηκαν και το χωριό Νεοχώρι της Αγίας Τριάδας που σήμερα είναι συνοικισμός  της πόλης Πρέβεζας, μεγάλωσε και αριθμητικώς.
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το ιστορικό βιβλίο της Μητροπόλεως Πρεβέζης και καταδεικνύει την ιστορικότητα της Αγίας Τριάδας η οποία σύμφωνα και με το wikipedia ανήκει στα αξιοθέατα του δημοτικού διαμερίσματος Πρέβεζας, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή αφού το σημείο και η ιστορία του είναι ιδανικό για θρησκευτικό τουρισμό. Σε συνδυασμό δε με την Μεταμόρφωση Σωτήρος που βρίσκεται και πάλι στο Νεοχώρι, αναβιώνοντας ξανά το πανηγύρι που γίνονταν κάποτε θα ήταν ιδανικός προορισμός για πλήθος πιστών.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Το πρώτο ψηφιακό μουσείο για τον Αμβρακικό άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό

27/09/2021, 12:39 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Αναστολή λειτουργίας σε όλα τα σχολεία της πόλης – Η ανοργανωσιά του Δήμου στο μεγαλείο της

27/09/2021, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 27.9 έως και τη Δευτέρα, 04.10 – Όλη η απόφαση.

27/09/2021, 9:28 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης για το Τμήμα Λογιστικής : “Να λείπουν τέτοιες συζητήσεις … Δεν συζητάμε τέτοια περίπτωση”

25/09/2021, 10:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Η ιστορική καμπάνα του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού να πάρει τη θέση που της αρμόζει στην ιστορία της πόλης

25/09/2021, 4:40 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έχασε τον έλεγχο του δίκυκλου – Βρέθηκε στο έδαφος και τραυματίστηκε

25/09/2021, 4:08 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites