Τρίτη, 21/01/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ένα ιστορικό »διαμάντι» στις αγκαλιές του Αμβρακικού

Στις αγκαλιές του Αμβρακικού με την πλούσια βλάστηση και τις σπάνιες ομορφιές, είναι κτισμένος γύρω στο 1744 ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πρεβέζης.
Ο Ιερός αυτός ναός ήταν παλαιότερα καθολικός, της ομώνυμης Ιεράς μονής με την ιστορική τρίκορμη ελιά, που κατά την παράδοση έχει ηλικία άνω των δύο χιλιάδων χρόνω, με το ιστορικό πηγάδι το οποίο οι μοναχοί είχαν ανοίξει για να αντλούν νερό, για τις ανάγκες της Μονής και των ζώων αυτής. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Άρτας Σεραφείμ του Βυζαντίου(ΔΟΚΙΜΙΝ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ) η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Πρεβέζης ιδρύθηκε κατά τον 18ο αιώνα. Η Γηραλέα τρίκορμη ελιά προϋπήρχε της Ιεράς Μονής και προκαλεί τον θαυμασμό σε όποιον την βλέπει. Στα κλωνάρια της κρέμονται σκουριασμένες αλυσίδες.

Σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές, σε αυτή την ελιά πήγαιναν τους δαιμονισμένους, τους τρελούς και τους σχιζοφρενικούς, τους έδεναν και γονατιστοί με δάκρυα στα μάτια, παρακαλούσαν τον τριαδικό θεό να τους θεραπεύσει και θεραπεύονταν. Από το 1868 πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας, σχηματίστηκε ένα μικρό χωριό αποτελούμενο από 15 οικογένειες οι οποίες με το χρόνο αυξήθηκαν και το χωριό Νεοχώρι της Αγίας Τριάδας που σήμερα είναι συνοικισμός  της πόλης Πρέβεζας, μεγάλωσε και αριθμητικώς.
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το ιστορικό βιβλίο της Μητροπόλεως Πρεβέζης και καταδεικνύει την ιστορικότητα της Αγίας Τριάδας η οποία σύμφωνα και με το wikipedia ανήκει στα αξιοθέατα του δημοτικού διαμερίσματος Πρέβεζας, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή αφού το σημείο και η ιστορία του είναι ιδανικό για θρησκευτικό τουρισμό. Σε συνδυασμό δε με την Μεταμόρφωση Σωτήρος που βρίσκεται και πάλι στο Νεοχώρι, αναβιώνοντας ξανά το πανηγύρι που γίνονταν κάποτε θα ήταν ιδανικός προορισμός για πλήθος πιστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ