Παρασκευή, 18/10/2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων για τον Μελιταίο Πυρετό

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πρέβεζας, στα πλαίσια του προγράμματος ελέγχου του Μελιταίου Πυρετού των αιγοπροβάτων, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή εμβολιασμού στα αμνοερίφια και τα ανεμβολίαστα ενήλικα θηλυκά ζώα, που διατηρούνται στις εκτροφές, μετά το πέρας των τοκετών και το αργότερο ένα μήνα πριν αρχίσουν οι οχείες.
Παράλληλα, για τον έλεγχο των φυσικών μολύνσεων, θα διεξάγεται και αιμοληψία απ’όλα τα αρσενικά αιγοπρόβατα, που διατηρούνται στην εκτροφή για αναπαραγωγή.

Ο εμβολιασμός στις εκτροφές αποτελεί προτεραιότητα για όλους και είναι υποχρεωτικός, καθώς ο Μελιταίος πυρετός των αιγοπροβάτων είναι ζωοανθρωπονόσος και η πλειονότητα των ατόμων που προσβάλλονται είναι κτηνοτρόφοι ή άτομα που σχετίζονται με τη φροντίδα των ζώων.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του εμβολιασμού σε μία εκτροφή είναι : α) η κατοχή του νέου «μητρώου εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων», β) η ταυτοποίηση των ζώων, η οποία γίνεται με την τοποθέτηση του απλού ενωτίου ( τύπου Ι ) στο αριστερό αυτί αλλά και του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης (στομαχικός βώλος ή ηλεκτρονικό ενώτιο στο δεξί αυτί) και γ) η ύπαρξη ατόμου που θα συλλαμβάνει και θα συγκρατεί τα ζώα. Περισσότερες διευκρινήσεις θα δίνονται από τα αρμόδια αγροτικά κτηνιατρεία της Π.Ε. Πρέβεζας.

Το Δελτίο Εμβολιασμού της εκτροφής και το Δελτίο Ορολογικού Ελέγχου, που θα εκδίδονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, θα υπογράφονται και από τον κτηνοτρόφο, ενώ θα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του επόμενου έτους.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν θα κάνουν δεκτή την προμήθεια γάλακτος από κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα παραπάνω δελτία και συνεπώς δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχου του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων. Επίσης, σύμφωνα με την Απόφαση 4888/130873 (ΦΕΚ Β’  3545 – 31/12/2012) στους μη συμμορφούμενους δεν  θα καταβάλλονται αποζημιώσεις και επιπλέον θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ