ΠΡΕΒΕΖΑ: Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις Βρόντα-Άρθρο αναγνώστη με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό του Νίκου

Ούτε μία, ούτε δυο αλλά δεκάδες φορές οι κάτοικοι στον Αϊ Γιώργη, το σημείο που στις 19/02 και ώρα 3:00 τα ξημερώματα παρέσυρε ένα αυτοκίνητο τον Νίκο Μωράτη έχουν επισημάνει στο Δήμο  την ανάγκη τοποθέτησης σαμαριών στο δρόμο από το 2000.
Εδώ όμως είναι που κολλάει  κατάλληλα το ρητό στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα
28 Αυγούστου 2000

Εξωραϊστικός Προοδευτικός Σύλλογος  “Άγιος Γεώργιος”

Θέμα: “Αίτηση εισαγωγής θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πρέβεζας”.

Στις 23-9-1999 από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας Τμήμα Τροχαίας με αριθμό πρωτοκόλλου 1016/55/10-α εστάλη στο Δήμο Πρέβεζας θετική γνωμάτευση για την δημιουργία οδικών εμποδίων (σαμαριών) στον οικισμό μας. Η  γνωμάτευση της Τροχαίας είναι απόρροια αιτήματος του συλλόγου μας και στηρίχτηκε στις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Παρά την σπουδαιότητα του αιτήματος ως προς τους λόγους που επικαλούμαστε και την συνηγορία του πιο αρμόδιου υπηρεσιακού οργάνου, του τμήματος Τροχαίας, αυτό δεν εισήχθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και  από το Δήμο δεν είχαμε έγγραφο που να μας εξηγεί τους λόγους άρνησής του.
 Οι οικιστές μας και όσοι κάνουν τις διακοπές τους βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της ηχορύπανσης από τις μεγάλες ταχύτητες των διερχομένων τροχοφόρων (αυτοκινήτων και δικύκλων) και είναι υπαρκτός, όπως στο παρελθόν, ο  κίνδυνος θανατηφόρων ατυχημάτων.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να θέσετε το θέμα μας … Σας υποβάλλουμε τα αντίστοιχα έγγραφα προς ενημέρωσή σας».

 Από το 2000 ο σύλλογος Αγίου Γεωργίου παρεμβαίνει χωρίς αποτέλεσμα στο Δήμο για την τοποθέτηση οδικών εμποδίων στον οικισμό στον οποίο έχουν συμβεί τροχαία ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα. Αυτό τεκμηριώνεται και από στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης η οποία εκτός των άλλων και  για αυτό το λόγο γνωμάτευσε θετικά.
Με την ανάπλαση της Κυανής Ακτής και τη μαζική κάθοδο ανθρώπων σε αυτή καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Ο δρόμος προς Παντοκράτορα είναι για τους πεζούς και ποδηλάτες «σκέτη καρμανιόλα».  Με δυσκολία «συναντιούνται» δύο αντιθέτως κινούμενα  αυτοκίνητα.
Είναι εξοργιστική η αδιαφορία των τοπικών αρχών κάθε φορά αλλά επίσης εξοργιστική είναι και η αντίληψη πολλών δημοτών για την μη αναγκαιότητα των οδικών εμποδίων στην πόλη μας.

Οι άλλοι

Στην εικόνα (2) φαίνονται τα λεγόμενα “σαμάριά” σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Επηρεασμένος και με άσχημα συναισθήματα για τον τρόπο προσέγγισης στο ζήτημα αυτό από αρχές αλλά και δημότες, έχω βιντεοσκοπήσει σε κάθε πόλη που ταξίδευσα τους «μειωτές ταχύτητας δρόμου» (road speed bumps). Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε μέσα από το σύλλογό μας τους αρμόδιους για την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης που σημειωτέον γίνεται και σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας σώζοντας κυριολεκτικά ανθρώπινες ζωές. Εδώ κυριαρχεί το αξίωμα «πρώτα το αυτοκίνητο και μετά ο πεζός».  Παρότι στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η καλή οδική συμπεριφορά είναι  αναπτυγμένη στον ύψιστο βαθμό, τα «σαμάρια» είναι διαδεδομένη πρακτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει έστω από ελάχιστους απρόσεκτους ή κακούς οδηγούς ή πεζούς.
ΣΣ1
Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση για την υπαιτιότητα στο ατύχημα της γειτονιάς μας. Ήταν όμως μία ευκαιρία για να επαναφέρουμε το θέμα της αντιμετώπισης ενός προβλήματος με πολλά μέχρι τώρα τραγικά περιστατικά.
ΣΣ2
Επειδή παλαιότερα αναπτύχθηκαν και σε  Δημοτικό συμβούλιο περίεργες επιχειρηματολογίες για τη μη τοποθέτηση μειωτών ταχύτητας στους δρόμους, ενημερώνουμε τους φίλους αναγνώστες ότι προφανώς δεν τοποθετούνται οπουδήποτε τέτοια εμπόδια (σαμάρια). Η τροχαία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις γνωματεύει για τους δρόμους τοποθέτησης με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κατά της ανθρώπινης ζωής.

Εξωραϊστικός Προοδευτικός Σύλλογος  “Άγιος Γεώργιος”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites