Στροφή Τσίπρα για το ευρώ και το Μνημόνιο

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει στόχο τον μετασχηματισμό του από άθροισμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα.

Κατά την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι πραγματοποιεί στροφή προς τον ρεαλισμό και εγκαταλείπει κάποιες από τις αρχικές απόψεις του όπως η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου. Στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνησιμότητά του κόμματός του ενώ το εγχείρημα θα κριθεί από τις αντιδράσεις που συναντά στο εσωτερικό από το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης κ.α.).

Η στροφή ξεκίνησε

Ηδη ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με ευρωπαίους πρεσβευτές στην Αθήνα την προηγούμενη Τρίτη φάνηκε να εγκαταλείπει και επισήμως τη λογική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου λέγοντας ότι θεμελιώδης αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επαναδιαπραγμάτευση και συναινετική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

Την πρόθεσή του να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με πειστικό πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε και κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δραγασάκη όπου δήλωσε ότι οι κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθούν ως άθροισμα επί μέρους αιτημάτων και δυσαρεσκειών από τη σημερινή πολιτική αλλά πάνω σε ένα στέρεο πολιτικό πρόγραμμα».

Στην χθεσινή ομιλία του στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα λέγοντας ότι ο υπό συγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένα κόμμα «που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος» και μίλησε για διεκδίκηση της «ιδεολογικής ηγεμονίας» στο λαό. Απάντησε μάλιστα και στις πρόσφατες αιχμές του Παναγιώτη Λαφαζάνη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει λέγοντας «δεν είμαστε απλά αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, σαν έτοιμοι από καιρό».

Ο Τσίπρας έχει την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ

Με τη Συνδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βαδίζουμε με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μάς πήγε στο 27%, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικρίνοντας τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση. Πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικεί την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικεί το 3%.

Ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάγκη το κόμμα να «τρέξει» ακόμη περισσότερο, εξέφρασε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαμορφώσει μια αριστερή πολιτική στρατηγική που να απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δεδομένου ότι η αριστερά έχει μπροστά της μια πρόκληση με ιστορικές διαστάσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και πλουραλιστικό, αλλά ταυτόχρονα να είναι συμπαγές.

O Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, είπε ότι η Συνδιάσκεψη είναι απόδειξη των δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και η διακήρυξη είναι από τα πλέον σημαντικά κείμενα της ελληνικής αριστεράς.

Για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μηλιός είπε ότι «δεν θα πέσουν αν δεν τους ρίξουμε», σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς θα σηματοδοτήσει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Αντιδρά το Αριστερό Ρεύμα

Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του Αριστερού Ρεύματος, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει να αναδιπλωθεί πολιτικά και προγραμματικά και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει. Επανέλαβε τη θέση για καταγγελία του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Ολα δείχνουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει μια νέα εποχή εσωκομματικών συγκρούσεων αφού το Αριστερό Ρεύμα δεν συμφωνεί με την «προσέγγιση που κάνει η ηγεσία με τους δανειστές» και επιθυμεί την ολομέτωπη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μνημόνιο.

Παρέμβαση Λαφαζάνη στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς και όχι κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς, ούτε κυβέρνηση της Κεντροαριστεροδεξιάς, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης των ιδεολογικών ρευμάτων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η δημοκρατική παράδοση της Αριστεράς. «Ακόμη και στη σοβιετική επανάσταση υπήρχαν οι μειοψηφίες και οι απόψεις τους ήταν δημόσιες» είπε και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε δυναμικά την απόφαση του Αριστερού Ρεύματος να κατεβεί στις ψηφοφορίες με δική του λίστα υποψηφίων. Τόνισε ότι η κίνηση αυτή του Αριστερού Ρεύματος είναι άκρως ενωτική, κίνηση που ενισχύει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, «ώστε ένας ενωτικός και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη χώρα».

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα κόμματα, που τη στηρίζουν, ότι «έχουν μετατρέψει το πολίτευμα σε μια ιδιότυπη δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα», «μια δικτατορία των αγορών και του ευρώ».

Για το θέμα του ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη θέση του ότι είναι άλλο η επιλογή του ευρώ και άλλο η επιλογή πάση θυσία στο ευρώ.
iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μύλος των Ξωτικών: Φαντασμαγορία, μαγεία και χαμόγελο στην επίσημη έναρξη της 11ης διοργάνωσης  

28/11/2022, 6:24 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ηπειρώτες αστυνομικοί συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα

21/11/2022, 6:19 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Καταβολή ενίσχυσης του 2% και στους κτηνοτρόφους που έκαναν έναρξη εργασιών εντός του 2021

17/11/2022, 10:33 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Ηπειρώτες Αστυνομικοί» στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά

17/11/2022, 10:29 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα

17/11/2022, 10:21 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα στην Αθήνα η ταινία του Πραγματικού Ζορμπά του Μπάμπη Τσόκα

05/11/2022, 10:32 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites