Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στις ΗΠΑ-Τρία Ελληνόπουλα γλύτωσαν από θαύμα

Σοκ έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην τοπική κοινωνία του Νιούταουν στο Κονέκτικατ το μακελειό που συνέβη σε δημοτικό σχολείο,
όταν εισέβαλε ένας 24χρονος άνδρας που είχε στην κατοχή του τέσσερα όπλα και πυροβόλησε περισσότερες από εκατό φορές, αφήνοντας πίσω του 27 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 μικρά παιδιά, ηλικίας από 5 έως 10 ετών. Ο δράστης άφησε και αυτός την τελευταία του πνοή μέσα στο κτίριο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι γιος μιας δασκάλας στο συγκεκριμένο σχολείο, η οποία είναι και αυτή νεκρή. Ο δράστης έμενε στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου βρέθηκε νεκρός ένας συγγενής του.

Ο 24χρονος εισέβαλε στον χώρο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και άρχισε να πυροβολεί, προκαλώντας πανικό στους δασκάλους και στα μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο κτίριο. Τα αμερικανικά μέσα που μετέδιδαν το τραγικό γεγονός εμφάνισαν εικόνες με παιδιά να τρέχουν με κλάματα στα μάτια έξω από το κτίριο, προκειμένου να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς. Πλέον όλες οι οικογένειες είναι ενήμερες για την κατάσταση των παιδιών τους, καθώς για πολλή ώρα μετά το γεγονός, υπήρχαν οικογένειες που δεν γνώριζαν που βρίσκονται τα παιδιά τους. Το FBI βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή.

Αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, οι αστυνομικοί έψαξαν στην περιοχή γύρω από το σχολείο, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπήρχε και συνεργός, ενώ έψαξαν και μέσα στο κτίριο. Τελικά, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ακόμη ύποπτο, ο οποίος αρνείται πως έχει σχέση με τον δράστη.

«Ήταν τρομακτικό. Ο δάσκαλός μας έλεγε να καθίσουμε στις θέσεις μας και να μην κάνουμε φασαρία», ανέφερε σε τοπικά μέσα ένα μικρό παιδί που βρισκόταν μέσα στο κτίριο την ώρα της επίθεσης. Ένα άλλο παιδί περιέγραψε τη στιγμή που ο δάσκαλος φώναξε στα παιδιά να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Τρία Ελληνόπουλα που φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χούκ στην κωμόπολη Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, όπου έγινε το μακελειό, είναι ανάμεσα στα παιδιά που στάθηκαν τυχερά και γλύτωσαν από τη μανία του δολοφόνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Σταύρος Παπαγερμανός, στο εν λόγω σχολείο διδάσκουν και δυο ομογενείς δασκάλες, οι οποίες κατάφεραν να διασωθούν, όπως και μια βιβλιοθηκάριος. Και τα έξι αυτά άτομα ελληνικής καταγωγής ανήκουν στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, που βρίσκεται δεκαεπτά χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας.

Μέχρι στιγμής, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαθητή ή εκπαιδευτικό ελληνικής καταγωγής που να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 θυμάτων (20 απ’ αυτά είναι παιδιά ηλικίας 5 μέχρι 10 ετών), αλλά και των πολλών τραυματιών, εντούτοις ομογενείς της περιοχής δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά επειδή τα ονόματα των νεκρών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Επίσης, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μια οικογένεια, κυρίως από μεικτούς γάμους, να μην είναι μέλος σε ελληνορθόδοξη κοινότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επικοινώνησε αμέσως μετά το άκουσμα της φρικτής είδησης με τον ιερατικό προϊστάμενο του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, Πέτρο Καρλούτσο. Όπως σημειώνεται, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα “έγκλημα απίστευτου χαρακτήρα και μεγέθους, μια ειδεχθή πράξη, το είδος της οποίας η κοινωνία μας πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να εμποδίσει και να απαλείψει”. Επιπλέον, κάλεσε του πιστούς “να προσευχηθούν με θέρμη και πίστη για την από Θεού στήριξη και παρηγοριά προς όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες που υποφέρουν και για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων της φοβερής αυτής τραγωδίας”.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί αύριο το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε “να προσφέρει ποιμαντική μέριμνα και παραμυθία στους ανθρώπους της περιοχής” και “να προσευχηθεί μαζί τους κατά τη Θεία Λειτουργία”.

Όλα τα σχολεία της περιοχής έμειναν για αρκετές ώρες κλειδωμένα για λόγους ασφαλείας. Στο πρώτο τηλεφώνημα οι αρχές ενημερώθηκαν ότι μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών βρίσκονται παγιδευμένα σε μία τάξη με έναν ένοπλο άνδρα. Αμέσως δόθηκε εντολή να φτάσουν στο σημείο ασθενοφόρα και περιπολικά, έτσι ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή και να επέμβουν σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο. Οι μικροί μαθητές βγήκαν από το σχολείο και μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο της πυροσβεστικής, που βρίσκεται κοντά.
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξαιρετικά συγκινημένος, ζήτησε να γίνουν «ουσιαστικές ενέργειες» για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών: «Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», τόνισε ο Ομπάμα λέγοντας ότι «του ράγισε η καρδιά» ενώ σκούπιζε ένα δάκρυ. «Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες», σημείωσε. «Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, υπήρχαν εκπαιδευτικοί, άνδρες και γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», δήλωσε ο Ομπάμα.

Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την εντολή οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ. «Ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αυτών των παράλογων πράξεων βίας στο Νιούταουν του Κονέκτικατ», οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές βάσεις και πρεσβείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο και αφορά επίσης και τα πολεμικά πλοία.

Πηγή: real.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites