Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ, σχετικά με το master plan που κατέθεσε ο Δήμος Πρέβεζας για τα στρατόπεδα.

 

 

Στις αρχές Σεπτέμβρη και με τελείως αιφνιδιαστικό τρόπο ο Δήμος Πρέβεζας κατέθεσε σχέδιο αξιοποίησης (master plan)  των στρατοπέδων Σολωμού και  Πεδίου Βολής. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την κατασκευή πεντάστερων ξενοδοχείων πολλών δωματίων και στις δύο περιοχές, σε αντίθεση με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Πρέβεζας, όπου και οι δύο περιοχές προορίζονται για χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι.

Σχολιάζοντας κατ’ αρχήν την κίνηση αυτή της δημοτικής αρχής, έχουμε να  επισημάνουμε  τα εξής:

  • Δεν προηγήθηκε ουδεμία διαβούλευση, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να μπορεί να εκφράσει την άποψή της, πολύ δε περισσότερο να αποφασίσει τον πλέον ωφέλιμο γι’ αυτή τρόπο αξιοποίησης των χώρων  αυτών.
  • Δεν συντάχθηκε καμία τεχνοοικονομική μελέτη, ώστε να αναδειχθεί η βιωσιμότητα της πρότασης.
  • Ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό η μελέτη του master plan σε μελετητικό γραφείο, που από ότι φαίνεται μάλλον εκτελεί «φασόν» τέτοιου είδους μελέτες.
  • Δεν αναφέρεται ούτε καν η επιφύλαξη για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στα θεμέλια του κάστρου της Μπούκας στο στρατόπεδο Σολωμού.
  • Δεν αναφέρθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πεδίου Βολής, το οποίο είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και όχι του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

 

            Γενικότερα, όμως, παρατηρούμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή, ούτε είχε όραμα,  ούτε διαθέτει ένα συγκροτημένο σχέδιο, προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας.

       Τα «Καμαρινιώτικα» αλλά και οι νέες οικιστικές επεκτάσεις του «Υδατόπυργου» και των «Λευκαδίτικων» δείχνουν την εικόνα της Πρέβεζας, μιας πόλης απαξιωμένης. Μηδέν έως ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι, μηδέν πράσινο, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, στενοί δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης, ελλιπέστατη υποδομή   ποδηλατόδρομων. Και κατά καιρούς, κάποιοι εναπομείναντες κοινόχρηστοι χώροι χαρίζονται στην Εκκλησία.

Επιπρόσθετα, αν λάβουμε υπ’ όψη  τον Νόμο 4280/2014, που προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας αποζημίωσης του απαλλοτριώσιμου ακινήτου, αυτό μπορεί να οικοδομηθεί, όπως ακριβώς συμβαίνει με το ακίνητο Φλώρου –Ορυζόμυλος- ή όπως επίκειται να συμβεί με  ακίνητο στα «Καλάμια»,  καθώς και τον νέο δασικό νόμο του 2014, που προβλέπει ότι δεν είναι δασική έκταση και δεν προστατεύεται η τεχνητή φυτεία που φυτεύτηκε για αισθητικούς λόγους, τότε καταλαβαίνουμε ότι  «πνεύμονες πρασίνου» όπως η Κυανή Ακτή και το δάσος του Μονολιθίου τίθενται σε κίνδυνο και  η πόλη μας, η Πρέβεζα,  απειλείται να μετατραπεί σε μια απέραντη τσιμεντούπολη.

 

Για όλα τα παραπάνω η Ο.Μ. Πρέβεζας του ΣυΡιζΑ διεκδικεί:

 

  • την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων Σολωμού και Πεδίου Βολής στο Δήμο Πρέβεζας, ο οποίος θα εφαρμόσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα δημοπρατήσει και θα αναθέσει μελέτες για την ήπια παρέμβαση και αξιοποίηση των περιοχών αυτών και όχι για τη δημιουργία φαραωνικών έργων, σεβόμενος  απολύτως  την νομοθεσία.
  • Την διενέργεια δημοτικής διαβούλευσης για την τελική έγκριση των σχεδίων αξιοποίησης των ανωτέρω στρατοπέδων, καθώς η επένδυση στην ποιότητα ζωής των πολιτών οφείλει να είναι πρωταρχικός στόχος κάθε αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας και ρύθμισης.
  • Τέλος,  η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 με τον Νόμο 4280/2014 (αρθ. 32 , παρ. 4) τροποποίησε την παράγραφο 6 περ. γ’ του άρθρου 3 του Νόμου 998/79 (για τα δάση) όπως ίσχυε (εξαιρέσεις από τις προστατευτικές διατάξεις του δασικού νόμου), προσθέτοντας την πρόταση «αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου». Ζητάμε την απαλοιφή της πρότασης αυτής ως αντισυνταγματικής και καταστροφικής για το περιαστικό και αστικό πράσινο (δάση).

                 

 

 Η συντονιστική επιτροπή της   Ο.Μ. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ

  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites