Στο ΚΑΣ η μελέτη συντήρησης του Δεσποτικού θρόνου, του άμβωνα και της Αγίας Τράπεζας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους

Την έγκριση ή μη της μελέτης συντήρησης, του Δεσποτικού θρόνου, του άμβωνα και της Αγίας Τράπεζας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους Πρέβεζας συζητά αύριο Τρίτη και ώρα 12 το μεσημέρι η Διεύθυνση συντήρησης αρχαίων και νεωτέρων μνημείων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η μελέτη έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει η Μητρόπολη Πρεβέζης για την συντήρηση των πολύ σημαντικών κειμηλίων που διαθέτει ο Ναός.Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετά από σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπέγραψε την έγκριση της μελέτης συντήρησης του τέμπλου του Ιερού Ναού.
Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους Οικοδομήθηκε την περίοδο 1715-1717, όταν δηλαδή η Πρέβεζα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή, πιθανότατα στη θέση παλαιότερου ναού.
Αρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής, αλλά οι μεταγενέστερες επεμβάσεις και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική του μορφή. Μάλιστα, στην ανατολική πλευρά του έχει εντοιχισθεί μία ρωμαϊκή σαρκοφάγος από τη Νικόπολη, προκειμένου να χρησιμεύσει ως κρήνη.
Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με εντυπωσιακά έργα τέχνης. Η οροφή, οι τοίχοι και η πρόσοψη του γυναικωνίτη καλύπτονται από οκτώ ζωγραφικούς πίνακες μέσα σε πλαίσια, έργα του γνωστού αγιογράφου Σπυρίδωνα Γαζή από τη Λευκάδα. Οι πίνακες χρονολογούνται στο 1884 και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της επτανησιακής τέχνης της εποχής, που επηρεάζεται σημαντικά από τη Δύση.
Εξαιρετικής τέχνης είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που κατασκευάσθηκε από Ηπειρώτη τεχνίτη το 1827 και επιχρυσώθηκε το 1836. Ορισμένες από τις εικόνες του είναι έργα του Αθηναίου αγιογράφου Αναστάσιου Ρίζου και χρονολογούνται στο 1793, ενώ η εικόνα Αγίου Χαραλάμπους, του 1804, είναι έργο του Λευκαδίτη αγιογράφου Βασίλειου Αρκελέ, που επίσης χαρακτηρίζεται για τις επιρροές του από τη δυτική τέχνη. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι ακόμη ο άμβωνας, ο αρχιερατικός θρόνος και ορισμένες από τις φορητές εικόνες.

πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites