πηγή photo : Από το προσωπικό προφίλ στο facebook της Ελένης Κολιοφώτη |
Ένα βιβλίο-παρακαταθήκη, ένα βιβλίο, όπου οι γιαγιάδες παραδίδουν τη σκυτάλη της μαγειρικής στις εγγονές και οι μητέρες στις κόρες και στις νύφες τους… παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης στην Πρέβεζα.
Συνταγές που δεν πρέπει να χαθούν, δεν πρέπει να πειραχτούν, ούτε να “κλωνοποιηθούν” με ξενόφερτα υλικά και ξενόφερτες τεχνικές αποτυπώνονται με το καλύτερο τρόπο στο βιβλίο “Οι Συνταγές της Αρβανίτισσας” της Άννας Αθανασίου.
Στον Πρόλογο του βιβλίου των συνταγών της η Άννα Αθανασίου, σημειώνει:
“Η επιθυμία και “εντολή” του πατέρα μου Φώτη Αθανασίου καθώς και η αξεπέραστη νοστιμιά των φαγητών της περιοχής μου, με οδήγησαν στο εγχείρημα αυτό…
Το βιβλίο αυτό έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση και καταγραφή ντόπιων συνταγών του χωριού μου και της ευρύτερης περιοχής. Είναι συνταγές, που επαναλαμβάνονται για αιώνες, που έχουν αντέξει στο χρόνο και αναλλοίωτες με βάση υλικά της περιοχής μας και διατηρούνται από εμάς με θρησκευτική ευλάβεια…
Είναι συνταγές, που απευθύνονται σε έμπειρες μαγείρισσες, καθώς η δοσολογία τους δεν είναι τόσον ακριβείς, γιατί οι παλιές νοικοκυρές δεν μαγείρευαν με τη ζυγαριά, αλλά έβαζαν τα υλικά με το μάτι…
Το βιβλίο αυτό των Συνταγών της η Άννα Αθανασίου, το αφιερώνει στη μητέρα της, που τη χαρακτηρίζει ως ακούραστη μαγείρισσα…”.
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Βασιλείου Γεώργιος από τις εκδόσεις “‘Ηπειρος – Άπειρος χώρα”
Ελένη Κολιοφώτη , Εκπαιδευτικός, μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάργας και πρόεδρος Ι.Α.Τ.Π.Α.Ν
Ζαντραβέλη Βαρβάρα Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας
και η ίδια η Συγγραφέας Άννα Αθανασίου, η οποία είναι καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάργας.
Την παρουσίαση συντόνισε η επίσης καθηγήτρια Αγγλικών Μαίρη Παλιούρα