“Στην Ήπειρο γεννιέται μια καινούργια Ελπίδα”

Στην πόλη της Πρέβεζας βρέθηκε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Σταύρος Μπένος. 
Ο κ. Μπένος αφού συναντήθηκε με φορείς της περιοχής μας με τους οποίους συζήτησε τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τις πολιτιστικές διαδρομές και την συμβολή τους σε αυτές, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου. 

Σκοπός αυτής της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις δράσεις του Διαζώματος και την πορεία των πολιτιστικών διαδρομών,
Δύο από τις σημαντικότερες ειδήσεις που βγήκαν από αυτή την συνέντευξη είναι ότι η 1η Δημόσια Πρόσκληση για τα πρώτα έργα του Νέου ΕΣΠΑ είναι τα 11 εκατ. ευρώ για τις πολιτιστικές διαδρομές της Ηπείρου και η πραγματοποίηση της 3ης συνάντησης του Διαζώματος με τα εταιρικά του μέλη στις 16 και 17 Απριλίου στο Νομό Πρέβεζας και συγκεκριμένα στην Πάργα.
Κατά την διάρκεια αυτού του διημέρου θα γίνει μια συνολική παρουσίαση της πορείας του έργου των πολιτιστικών διαδρομών αλλά θα ξεκινήσουν και δύο νέοι θεσμοί.  Ο ένας έχει να κάνει με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας του Προγράμματος και ονομάζεται Crowd Funding. Το Crowd Funding πρόκειται για μια διαδικτυακή Πλατφόρμα η οποία είναι εμπνευσμένη από την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και σαν βασικό στόχο θα έχει την ενεργό συμμετοχή όλων εκείνων των ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας ,είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν ρόλο στην διάδοση των μνημείων της περιοχής και θα βασίζεται στην λογική των χορηγιών. Για την υλοποίηση αυτού του θεσμού θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας η οποία είναι ένας από τους 25 εταίρους του Διαζώματος. Ο Δεύτερος και ίσως ο ποιο ενδιαφέρον θεσμός θα είναι αυτός του “Σχολείο Ξεναγός” και θα έχει τίτλο ” Τα σχολεία υιοθετούν, η κοινωνία αγκαλιάζει”. Στόχος αυτού του θεσμού είναι ο ενεργός ρόλος των σχολείων με βασικούς πρωταγωνιστές τους μαθητές, οι οποίοι μια ημέρα πριν την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων στις 17 Απριλίου θα αναλάβουν τον ρόλο ξεναγού στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης. Στο θεσμό μπορούν να συμμετέχουν όσα σχολεία το επιθυμούν, ενώ ήδη συμμετέχουν το μουσικό σχολείο Πρέβεζας, το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και το Γυμνάσιο και  Λύκειο της Φιλιππιάδας.
Κάνοντας μία μικρή εισαγωγή ο κ. Μπενος είπε: “Αυτό που συμβαίνει στην Ήπειρο είναι ένα πολύ μεγάλο ποιοτικό άλμα στην χώρα μας για το πως αντιμετωπίζουμε τα μνημεία μας. ” ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλα εκείνα τα ελλείμματα και της παθογένειες του Ελληνικού Κράτους με βασικότερη την έλλειψη συνεργασίας με τις δομές τις αυτοδιοίκησης κάτι που έρχεται να διορθώσει το Διάζωμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά “Το διάζωμα είναι η αποθέωση της συνέργειας με τα Υπουργεία και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που πρωταγωνιστεί”
Με όχημα λοιπόν την πολιτιστική διαδρομή της Ηπείρου που αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ήπειρο γεννιέται μια καινούργια Ελπίδα. Η Ελπίδα αυτή ακούσει στην φράση “Η συνάντηση των μνημείων με την πραγματική ζωή, με την αειφορία, με την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία”
Τα τελευταία 3 χρόνια το Διάζωμα, μετά από μεγάλη προσπάθεια πέτυχε την δυναμική εμπλοκή της επιχειρηματικότητας με την ενεργό συμμετοχή 25 εταιρικών μελών. 25 μεγάλες ελληνικές Εταιρίες, ο ανθός της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας συμβάλλει ενεργά στην Οικονομική Αυτοτέλεια των πολιτιστικών διαδρομών και μετά την λήξη του ΕΣΠΑ. Με την βοήθεια των εταιρικών του μελών το Διάζωμα έχει δρομολογήσει 4 σπουδαίες μελέτες.
Η πρώτη μελέτη αφορά το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης προϋπολογισμού 200 χιλ. ευρώ με την χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος.
Η Δεύτερη Μελέτη είναι δύο σπουδαίων επιστημόνων, της Ιουλίας Σταύρου και του Λεωνίδα Λεοντάρη και αφορά το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης η οποία έχει να κάνει με μια μορφή iso για τις πολιτιστικές διαδρομές, ώστε όσοι επαγγελματίες το επιθυμούν να μπορούν να έχουν ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Οι άλλες δύο μελέτες έχουν σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση της Βιωσιμότητας του Προγράμματος. Συγκεκριμένα την τρίτη μελέτη έχει αναλάβει ένας σπουδαίος οικονομολόγος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και αφορά τον συνεργατισμό της επιχειρηματικότητας, δηλαδή την θεσμική συμμετοχή των επιχειρήσεων στο όλο εγχείρημα η οποία υλοποιείται με την χορηγία της “Νέας Οδού” της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της Ιόνιας Οδού.
Η τέταρτη και τελευταία μελέτη αφορά μία ψηφιακή στρατηγική για την χώρα με όχημα την Ήπειρο και τις πολιτιστικές διαδρομές πρόκειται για την δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που θα υλοποιήσει ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους του Διαζώματος ο ΟΤΕ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Την συνέντευξη έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου ο οποίος μίλησε για την σημαντικότητα του έργου των πολιτιστικών διαδρομών ενώ ανήγγειλε τις διαδικασίες υλοποίησης ενός πολυαναμενόμενου για την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας έργου αυτό της Εισόδου της πόλεως.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites