Ακύρωση Σχολικών Αγώνων στην Πρέβεζα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Oι σχολικοί αγώνες δε θα πραγματοποιηθούν φέτος στα σχολεία της Πρέβεζας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας, ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς των μαθητών και το κόστος του/της γιατρού που πρέπει να παρίσταται.  Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνη για την κάλυψη των εξόδων των σχολικών αγώνων είναι η ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου.  

“Αναρωτιόμαστε:  τόσο υπέρογκο είναι το ποσό για να μεταφερθούν οι μαθητές με λεωφορείο και να πληρωθεί ο/η γιατρός;  Φυσικά, το ερώτημα είναι ρητορικό! 

Δυστυχώς, μετά την μη πραγματοποίηση των μαθημάτων κολύμβησης για τα δημοτικά σχολεία της Πρέβεζας, έρχεται να προστεθεί και η ακύρωση των σχολικών αγώνων.

Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι σχολικοί αγώνες χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι μαθητές και τα σχολεία!” αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος. 

Το θέμα φέρνει στην Βουλή με ερώτηση προς την υπουργό παιδείας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Στην Ερώτηση ο κ. Μπάρκας αναφέρει: «Στις 13 Μαΐου 2025, οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας ενημερώθηκαν αιφνιδίως ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι φετινοί σχολικοί αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο τέλος Μαΐου, λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους μεταφοράς των μαθητών και της αμοιβής του γιατρού που απαιτείται να παρίσταται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επισημαίνεται ότι, το 2024, οι σχολικοί αγώνες στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκαν χάρη σε εράνους και προσωπικές συνεισφορές των Διευθυντών των σχολείων και των Συλλόγων Γονέων, καλύπτοντας τα έξοδα χωρίς καμία κρατική συνδρομή. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα των σχολικών αγώνων για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής έχουν ήδη καλυφθεί φέτος, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των μαθητών και των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Η ευθύνη χρηματοδότησης των σχολικών αγώνων, όπως είναι γνωστό, ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. 

Με βάση τα παραπάνω, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  • Προβλέφθηκε κονδύλι για τη διεξαγωγή σχολικών αγώνων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρέβεζας για τη φετινή χρονιά και, εάν ναι, πού διοχετεύθηκαν αυτά τα χρήματα;
  1. Γιατί η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρηματοδοτείται και η Πρωτοβάθμια εγκαταλείπεται στην τύχη της, παραβιάζοντας κάθε έννοια ισονομίας και ίσης πρόσβασης των μαθητών σε εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες;
  2. Πόσο ακριβό θεωρεί το Υπουργείο το κόστος για την κάλυψη των μεταφορών και του ιατρού; Είναι δυνατόν αυτό να θεωρείται ασύμφορο για τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που γίνεται λόγος για πλεονάσματα και χρηματοδοτούνται πλήθος άλλων δευτερευουσών δράσεων;
  3. Πώς συνάδει η πολιτική ακύρωσης σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων με τις εξαγγελίες για προώθηση της φυσικής αγωγής και της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών;»

Η Πολιτεία, τονίζει ο κ. Μπάρκας, οφείλει να στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και να μην επαφίεται στην καλή θέληση και την οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Κλείνοντας, ρωτά το Υπουργείο παιδείας αν προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθούν τα αναγκαία έξοδα και να πραγματοποιηθούν οι σχολικοί αγώνες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς οικονομική επιβάρυνση για σχολεία, εκπαιδευτικούς και γονείς, και υπήρξε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για τη φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά τα σχολικά πρωταθλήματα και αν ναι, πού διοχετεύθηκαν τα σχετικά κονδύλια.»

Δημόσια θέση για το θέμα πήρε και η δημοτική παράταξη «Ανάπτυξη Τώρα» η οποία εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πρέβεζας για τη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.
“Οι σχολικοί αγώνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενισχύοντας την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα και την ψυχαγωγία των παιδιών. Δεν είναι προαιρετική πολυτέλεια, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η παράταξη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σκληρά μέτρα κατά της λειψυδρίας ετοιμάζει η ΔΕΥΑ

05/06/2025, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μήνυση σε βάρος της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου καταθέτει ο Νίκος Τζίμας

05/06/2025, 10:44 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πάτωσαν στην αξιολόγηση οι Δήμοι Πάργας, Πρέβεζας και Ζηρού

05/06/2025, 10:15 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ποδηλατάδα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας: Μια Γιορτή Χαράς και Συμμετοχής

19/05/2025, 11:48 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Δικαίωση Πολίτη (ΑΜΕΑ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για Μη Πρόσληψή του μέσω ΔΥΠΑ στο Δήμο Πρέβεζας

15/05/2025, 9:53 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχαν στο 14ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

15/05/2025, 9:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι Ξενώνες στρατού στα κενά στρατόπεδα της Πρέβεζας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας …

15/05/2025, 6:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Και του χρόνου στην Πρέβεζα …

13/05/2025, 6:12 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites