Τα πεπραγμένα του Στράτου Ιωάννου

Τον απολογισμό των πεπραγμένων του για το 2022 παρουσίασε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Ακολουθεί ο απολογισμός:

Πέραν της σκληρής δουλειάς που κάναμε για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά και για την Π.Ε Πρέβεζας 

Τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς μας καταδεικνύουν τα γρήγορα αντανακλαστικά, τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια που δείξαμε τόσο στην υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών και οραματικών έργων, αλλά και στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

Όλα όσα πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του νομού μας, αλλά κυρίως η πολιτική που υιοθετήσαμε, βασίζεται στο όραμα για ένα νομό  με ανάπτυξη.

Δώσαμε και δίνουμε την ίδια βαρύτητα τόσο σε μεγάλα αλλά και μικρά οραματικά έργα, όσο και στην καθημερινότητα του πολίτη και των προβλημάτων του. Επιδιώξαμε τη συμπόρευση όλων των κοινωνικών μας δυνάμεων και καταφέραμε πολλά πράγματα.

Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε στο έπακρον όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παρά τις δυσκολίες μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε, υλοποιήσαμε αποτελεσματικά και ο Νομός Πρέβεζας έλαβε αυτό που του αναλογεί.

Ο απολογισμός λοιπόν των πεπραγμένων μου για το έτος 2022 σε όλους τους τομείς πλην του τουρισμού έχει ως εξής:

 

Α. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 

  • Ένταξη και των 4 ΤΟΕΒ του Νομού στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων

Βελτιώσεων» του Π.Α.Α. 2014-2020  για το εκσυγχρονισμό τους, με συνολικό προϋπολογισμό 7.470.940 ευρώ Συγκεκριμένα τα έργα που εντάχθηκαν είναι:

  1. Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης ενέργειας του Δικτύου ΤΟΕΒ Αχέροντα, με προϋπολογισμό 1.562,600 ευρώ
  2. Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ΤΟΕΒ Λάμαρης, με προϋπολογισμό 1.911.516 ευρώ.
  3. Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή, με προϋπολογισμό 2.150.000 ευρώ.
  4. Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ΤΟΕΒ Κερασώνα- Παναγιάς με προϋπολογισμό 1.846.824 ευρώ

Τα εν λόγω έργα πρόκειται να λύσουν οριστικά τα χρόνια προβλήματα των ΤΟΕΒ δίνοντας ταυτόχρονα μια νέα προοπτική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. 

  • Ένταξη του ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή  και του ΤΟΕΒ Αχέροντα στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3.942.327 ευρώ.  Ειδικότερα τα έργα αφορούν σε «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης Νερού και Ενέργειας».
    1. Στήριξη των ΤΟΕΒ μέσω καθαρισμών τάφρων, αντικατάστασης δικτύου άρδευσης και πολλών άλλων έργων που δεν οφείλουμε να κάνουμε αλλά τα κάναμε για να τους βοηθήσουμε
  • Έργα αποκατάστασης και προστασίας λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων της Π.Ε Πρέβεζας

Το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 5.713.323,25€ βρίσκεται προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. 

  • Υλοποίηση διαδικασιών καταχώρησης της ονομασίας «γαρίδα Αμβρακικού» και «σαρδέλα Αμβρακικού» της Περιφέρειας Ηπείρου στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π) , Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.)
  • Ευρεία ενημέρωση των ιχθυοκαλλιεργητών, οστρακοκαλλιεργητών, αλιέων και Αλιευτικών  συνεταιρισμών για προγράμματα χρηματοδότησης 
  • Αδειοδοτήσεις σε κτηνοτρόφους 
  • Στήριξη των αγροτών μέσω τοπικών δράσεων Ενίσχυσης Τουρισμού Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς τομέα 
  • Εξηλεκτρισμός γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
  • Αναδασμοί
  • Επέκταση αγροτικών δικτύων άρδευσης
  • Συνεχής επαφή με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας – Επαναλαμβανόμενες συσκέψεις 
  • Καθαρισμός αρδευτικών αυλάκων και αποστραγγιστικών τάφρων 
  • Χαλικοστρώσεις αγροτικών δρόμων 
  • Ενημερώσεις αγροτών για τις νέες δράσεις γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων
  • Ενημερώσεις αγροτών για αγροπεριβαλλοντικά θέματα
  • Τακτικές δειγματοληψίες Αρδευτικών Υδάτων 
  • Εφαρμογή Προγράμματος Δακοκτονίας 2022
  • Έλεγχοι Επιχειρήσεων Ζωοτροφών
  • Έλεγχοι γεωργικών φαρμάκων

 

Β. ΥΠΟΔΟΜΕΣ 

  • Νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμός αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα

Υλοποιήθηκαν από την ΠΕ Πρέβεζας και εγκρίθηκαν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όλες οι μελέτες για το έργο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα Δ. Πρέβεζας». Εντάξαμε το έργο στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα EUROPEAN TERRITORIAL COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ITALY 2014 – 2020” με προϋπολογισμό 2.887.000,00 €. Το έργο δημοπρατήθηκε και υλοποιείται.

Το σύνολο των εργασιών της αρχικής σύμβασης έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 95%, πλην των λεπτομερειών διασύνδεσης/προσαρμογής με το τεχνικό αντικείμενο της τροποποιητικής σύμβασης.

Βρίσκεται σε φάση κατασκευής το αντικείμενο της 1ης Τροποποιητικής Σύμβασης που αφορά σε μόνιμα αγκυροβόλια και την οδό πρόσβασης και σε  φάση έγκρισης η 2η Τροποποιητική Σύμβασης που αφορά στην αντιμετώπιση των κατολισθήσεων μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή την 29η-30η Ιανουρίου 2023.

 

Υλοποιούνται μελέτες για την νομιμοποίηση και τον εκσυγχρονισμό και των υπόλοιπων αλιευτικών καταφυγίων της Π.Ε Πρέβεζας και συγκεκριμένα για  το αλιευτικό καταφύγιο του Βάλτου,  της Λυγιάς, της Κερέτζας, της Αμμουδιάς και Καστροσυκιάς.

  • Καταδυτικό Πάρκο Πάργας

Είναι υπό έγκριση ο φάκελος που υποβλήθηκε για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Πάργα στη Δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.

  • Καταδυτικό Πάρκο Πρέβεζας

Προκηρύχθηκε μελέτη για την αδειοδότηση ενός καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας.

  • Κατασκευή πλήρους δικτύου αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της ΠΕ Πρέβεζας 

Συνεχίζεται η κατασκευή του έργου

  • Μελέτη οδικού άξονα Πρέβεζας – Γέφυρα Καλογήρου Καμπή

Σε συνέχεια συνεννόησης του Περιφερειάρχη με το Υπουργείο καταφέραμε να μας εκχωρήσει το Υπουργείο την αρμοδιότητα για την ωρίμανση του έργου και την υλοποίηση του.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Σχέδιο Μεταφορών της Περιφέρειας Ηπείρου και βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο βαθμός ωριμότητάς του μάλιστα είναι “3” (με ανώτερο το “4”), κάτι που μόλις το 27,3% των προτεινόμενων έργων έχει στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

 

  • Δρόμος από Πάργα έως Μεσσοπόταμο και κόμβος Λούτσας

Πραγματοποιείται επικαιροποίηση της μελέτης και γίνονται ενέργειες για ένταξη της κατασκευής του. Ο Περιφερειάρχης έχει δεσμευτεί να υλοποιηθεί το έργο με χρήματα του ΠΕΠ Ηπείρου. 

  • Οδικός άξονας Γέφυρα Μπακόλα – Αυχένας Νταλαμάνι

Πρόκειται για νέα χάραξη επαρχιακού δικτύου η οποία μαζί με την κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Αχέροντα στη θέση Μπακόλα ουσιαστικά θα ενώνει το οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων με το Νομό Πρέβεζας. Είναι 3,5km μήκος με γεωμετρικά στοιχεία επαρχιακής οδού Α. Γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης. 

  • Βελτίωση 5ης επαρχιακής οδού από διασταύρωση Πάργας μέχρι Αγιά

Το έργο αφορά σε βελτιώσεις στην ασφάλεια, στα γεωμετρικά στοιχεία, στο οδόστρωμα και στη σήμανση της 5ης επαρχιακής οδού από τη διασταύρωση της Πάργας μέχρι την Αγιά. Υπάρχει μελέτη και εκκρεμεί χρηματοδότηση για δημοπράτηση του. 

  • Περιφερειακή Οδός Πάργας – Ανθούσας (Παράκαμψη Πάργας)

Το έργο είναι ώριμο για υλοποίηση. Έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για χρηματοδότησή του.

  • Κατασκευή Άκτιο – Αμβρακία

Υπολείπεται το μεσαίο τμήμα, το οποίο θα παραδοθεί το καλοκαίρι και έτσι ο Νομός θα αποκτήσει πρόσβαση στην Ιόνια Οδό με τετράιχνο δρόμο

  • Νέα είσοδος της πόλης της Πρέβεζας

Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το έργο της εισόδου της πόλης και της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης. Αφενός θα ενοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, με την απομάκρυνση του δρόμου που τον διασχίζει. Η ενοποίηση αυτή είναι προϋπόθεση για την υποψηφιότητα της Νικόπολης για ένταξη στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Αφετέρου η Πρέβεζα θα αποκτήσει την είσοδο που της αξίζει, ένα δρόμο με τρεις λωρίδες (ανακατεύθυνση, -δύο κύριες και μια βοηθητική).

  • Δημιουργία Ιόνιας Ποδηλατικής Διαδρομής

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η δημιουργία Ιόνιας Ποδηλατικής Διαδρομής με  προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ και ξεκινάει η υλοποίηση της. 

  •  Ανάπλαση τάφρου Αγίου Ανδρέα

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020” με προϋπολογισμό 2.100.000 ευρώ και υλοποιείται.

  • Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας

Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων εργασιών που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας (συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χαμάμ του Αλή Πασά και την εκτέλεση ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης) και την αναγκαία επέκτασή τους ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές και να αποδοθεί προς χρήση μια σύγχρονη μονάδα ιαματικής θεραπείας. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Ιταλία με προϋπολογισμό 1.383.000 ευρώ και υλοποιείται.

  • Κατασκευή κόμβων Ζέφυρου, Λασκαράτου (Καψιώχα) Βράχου,  Αμμουδιάς Καμπής 

Οι κόμβοι αυτοί έχουν κατασκευαστεί και βελτιώνουν σημαντικά το οδικό μας δίκτυο, προσφέροντας ασφάλεια στα διερχόμενα οχήματα και συμβάλλοντάς στην ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων.

  • Κατασκευή κόμβων Λυγιάς και Φραξύλα (PrevezaBeach).

Έχει γίνει ανάθεση για την κατασκευή τους.

  • Κατασκευή διπλού κόμβου προς Μεσοπόταμο και Βαλανιδοράχη και κόμβος Λούτσας

Καταφέραμε και εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης την κατασκευή των τριών Κυκλικών Κόμβων επί της παραλιακής οδού (Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα) προς Μεσοπόταμο και Βαλανιδοράχη και τον κόμβο Λούτσας με προϋπολογισμό 5.830.000 ευρώ.

  • Κατασκευή κόμβων Γοργομύλου, Πολυσταφύλλου και Ριζών

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για τους κόμβους στον Γοργόμυλο, στο Πολυστάφυλο και στα Ριζά, καθώς και για δυο κόμβους στην 5η επαρχιακή. Όλοι αυτοί οι κόμβοι συνολικά συμβάλλουν πολύ στην αναβάθμιση του οδικού μας δικτύου και συντελούν στην οδική ασφάλεια.

  • Έργα αναβάθμισης οδικού δικτύου και οδικής ασφάλειας* 
  • Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας*.
  • Έργα αντιστηρίξεων, άρσης καταπτώσεων, ασφαλτοστρώσεων,

καθαρισμού υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευής νέων, σήμανσης και

ασφάλειας στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας*

  • Μελέτες οριοθετήσεων ρεμάτων*
  • Μελέτες γεωτεχνικές*
  • Μελέτες οδοποιίας*
  • Μεγάλος αριθμός Αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων*
  • Χαλικοστρώσεις αγροτικών δρόμων* 
  • Αποκατάσταση βατότητας στο αγροτικό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις κατά τις χειμερινές περιόδους.** 
  • Διανοίξεις δρόμων για την οδική σύνδεση μεταξύ αγροτικών περιοχών* 
  •  Συντηρήσεις – Τεχνικά Έργα σε Δημοτικά Διαμερίσματα της Π.Ε.
    Πρέβεζας*
  • Ασφαλτοστρώσεις – Κατασκευή Τεχνικών και συντηρήσεις Τεχνικών σε οδικά τμήματα της Π.Ε Πρέβεζας *
  • Συντήρηση και χαλικόστρωση αγροτικού οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. **
  • Συντηρήσεις ασφαλτοστρώσεις διαγραμμίσεις επαρχιακού και εθνικού δικτύου* 
  • Αποκαταστάσεις ζημιών επαρχιακών οδών από κατολισθήσεις*
  • Καθαρισμός αρδευτικών αυλάκων, ρεμάτων, τάφρων και χαντακιών σε κατοικημένες  και μη περιοχές για την αποφυγή πλημμυρών. *
  • Αντιπλημμυρικές εργασίες στα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής ποταμό Αχέροντα και ποταμό Λούρο. * 
  • Αποκατάσταση βατότητας στο Επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα. *
  • Διανοίξεις δρόμων για την οδική σύνδεση μεταξύ οικισμών. *
  • Συντήρηση αγροτικού οδικού δικτύου για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. * 

 

Γ. ΥΓΕΙΑ

  • Οικονομική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας για:
  • Ανακαίνιση-εκσυγχρονισμό, προϋπολογισμού 845.000 ευρώ.
  • Ενίσχυση του Νοσοκομείου Πρέβεζας με ιατρικό εξοπλισμό 
    • 2 Φορητούς αναπνευστήρες, 
    • Καρδιολογικό υπέρηχο, 
    • Ακτινολογικό υπέρηχο
    • 1 Φορητό ακτινολογικό μηχάνημα
    • 2 Αναπνευστήρες  
    • 6 Μοnitοr παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων
    • 1 Τροχήλατη αναρρόφηση ηλεκτρική
    • 1 θάλαμο Νηματικής ροής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου 
    • Υλικά πρόληψης λοιμώξεων 
    • Αποκατάσταση στηθαίων εξωστών κλινικών 
    • Εμβολιαστικό κέντρο 4 γραμμών με βοηθητικούς χώρους στην είσοδο του Νοσοκομείου 
  • Παρέμβαση για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών υγείας

🡪Πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

🡪Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους Δ/ντες των Κέντρων Υγείας.

🡪Συνδράμουμε οικονομικά τη λειτουργία Νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, Κέντρων Υγείας

  • Υγειονομικοί Έλεγχοι στα σχολεία 

Πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί υγειονομικοί έλεγχοι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τα κυλικεία των σχολείων, όπου ελέγχεται η  τήρηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας και επίσης γίνεται ενημέρωση των υπευθύνων για την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, έγιναν έλεγχοι στην ύδρευση, με την πραγματοποίηση δειγματοληψιών για τον έλεγχο του πόσιμου νερού, έλεγχοι των αποχετεύσεων, των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και των κοινόχρηστων σχολικών χώρων. 

 

  • Εκπόνηση – Διαχείριση Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών

Ενέργειες οργάνωσης, παρακολούθησης, συντονισμού, παροχή στοιχείων και διαρκής αξιολόγηση από/ σε ΚΕΕΛΠΝΟ και Υπουργείο υγείας, παρακολούθηση διεθνών και εθνικών επιστημονικών δεδομένων , επιδημιολογικών, εντομολογικών κ.τ.ο. 

  • Υγειονομική διερεύνηση – παρακολούθηση συνθηκών υγιεινής στον καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων- σύνταξη εκθέσεων – λήψη μέτρων 

 

Δ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • «Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας» προϋπολογισμού 2.320.000€

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και είμαστε σε αναμονή έναρξης των εργασιών.

  • «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό» 

Συνεχίσθηκε η εκτέλεση του προγράμματος «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου με 49 δειγματοληψίες νερού. Υπογράφτηκε και νέα σύμβαση για την παρακολούθηση, για την περίοδο 2022-2023.

 

  • Οριοθετήσεις και συστηματικοί καθαρισμοί ρεμάτων 

Πραγματοποιήθηκαν αποκαταστάσεις ανθρώπινων παρεμβάσεων, (πχ από ρίψεις μπαζών) και έγιναν τακτικοί έλεγχοι για αποτροπή περιβαλλοντικών παραβάσεων. 

  • Ενεργοποίηση φορέων, συλλόγων, με δράσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως καθαρισμός παραλιών, συλλογή απορριμμάτων, κα.
  • Συνεχείς έλεγχοι για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αλλά και δειγματοληψίες για την καθαρότητα των θαλασσίων υδάτων και του πόσιμου νερού.
  • Συνεχείς έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την τήρηση της νομιμότητας και διαπίστωση τυχόν περιβαλλοντικών παραβάσεων (σφαγεία, ελαιοτριβεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ξενοδοχεία, κ.α.).
  • Διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων: Συσκέψεις με ελαιοτριβείς, πρόσκληση ειδικών για την υπόδειξη νέων μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Κατασκευή πλήρους δικτύου αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε όλα τα παράλια της ΠΕ Πρέβεζας

 

Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  1. Υλοποίηση του καινοτόμου πιλοτικού έργου «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία
        Θέατρα της Ηπείρου»

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε αποτελεί ένα πολύ σημαντικό, καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, προχωράει πολύ δυναμικά και το μεγαλύτερο μέρος των έργων υλοποιείται.

  • Ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου: 

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά και το έργο της εισόδου της πόλης και της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης 

  • Αναστηλώσεις βυζαντινών ναών και μονών
  • UNESCO: Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την προώθηση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης προς εγγραφή στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Περιφερειάρχης και τον Αντιπεριφερειάρχη για τη δρομολόγηση της σύνταξης του φακέλου.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Συμμετείχαμε και υποστηρίξαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις δραστήριων συλλόγων της περιφερειακής ενότητάς μας με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό. Ενδεικτικά το Χορωδιακό Φεστιβάλ, το  Preveza Jazz Festival και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, τρεις μεγάλες διοργανώσεις που αποτελούν θεσμό για την περιοχή μας και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

 

  ΣΤ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα        

Υλοποιήθηκε Στρατηγικό Σχέδιο για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα. 

Μια ακόμη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την Ήπειρο (ΟΧΕ) που συνδυάζει την ανάδειξη και προστασία φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προστασία πολιτιστικού αποθέματος, τη στήριξη της παραγωγής τοπικών προϊόντων και σύνδεσή τους με την τουριστική δραστηριότητα, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, την καινοτομία & τεχνολογία, καθώς μόνο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση για την περιοχή θα μπορέσουμε να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο. 

  • Διαμόρφωση αναπτυξιακού σχεδίου δράσης της περιοχής Λάκκας Θεσπρωτικού 

Ανατέθηκε μελέτη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των τοπικών φορέων για την διαμόρφωση στρατηγικής ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης στην περιοχή «ΛΑΚΚΑΣ» Πρέβεζας.

  • Σχεδιασμός – παρακολούθηση-εφαρμογή όλων των  συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Π. Ε. Πρέβεζας αλλά και εκείνων που  χρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους 

Κατά τη διάρκεια του 2022 έγινε προγραμματισμός, σχεδιασμός καθώς και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους (οικονομικό και φυσικό αντικείμενο) και τα οποία εντάχθηκαν σε διάφορα  προγράμματα ( Κ.Α.Π., Πρόγραμμα από τα έσοδα των Τελών Μεταβίβασης Αυτοκινήτων, Σ.Α.Ε.Π. 030, Σ.Α.Ε,Π. 530 κ.λπ.). Παράλληλα υπήρχε και υφίσταται συνεχής συνεργασία τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς, όσον και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου πάνω σε θέματα κατάρτισης και τροποποίησης των προγραμμάτων αλλά και της πορείας υλοποίησης των έργων γενικότερα.

  • Προγράμματα απασχόλησης για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. 

Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται Προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης, Επιμορφωτικά Σεμινάρια, ΚΕΚ, κ.α.) 

 

Ζ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

  • Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
  • Στήριξη  των άπορων οικογενειών του Νομού Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Και για το 2022 συνεχίστηκε η εφαρμογή του Προγράμματος κατά το οποίο χορηγούνται βασικά είδη τυποποιημένων τροφίμων και προσωπικής υγιεινής επί μηνιαίας βάσεως σε οικογένειες του Νομού Πρέβεζας σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφορά Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. 

Η συγκεκριμένη στήριξη, αφορά 116 πολύτεκνες και μονογονεικές οικογένειες με ανήλικα τέκνα και ειδικές περιπτώσεις όπως οικογένειες με τέκνα με αναπηρία ή οικογένειες με ανήλικο τέκνο και περιστατικά σοβαρής ασθένειας. 

  • Αξιοποίηση Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας  προς τους απόρους 

Αξιοποιούμε το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (Τ.Ε.Β.Α.) και συνεισφέρουμε στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού κοινωνική  ενσωμάτωση 3.000 περίπου απόρων οικογενειών του Ν. Πρέβεζας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέσω διανομής τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής. Το ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα είναι 1.323.091,34 ευρώ.

 

  • Διευκόλυνση και καθημερινή επίλυση προβλημάτων πολιτών
  • Στήριξη του εθελοντισμού στην Π.Ε. Πρέβεζας και ενεργοποίηση των εθελοντικών φορέων και οργανώσεων. 
  • Στέγαση της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων και παροχή εξοπλισμού
  • Στέγαση δυο Συλλόγων ΑΜΕΑ που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε Πρέβεζας

 

Η. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • Συναντήσεις και συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, το Σωματείο «Διάζωμα» και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων για το καινοτόμο – πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».
  • Συναντήσεις με τον Υπουργό τουρισμό και υπηρεσιακούς παράγοντες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας.  
  • Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για τις δομές υγείας του Ν. Πρέβεζας και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
  • Συναντήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της πολιτιστικής διαδρομής αρχαίων θεάτρων Ηπείρου και άλλα θέματα αρμοδιότητας του.
  • Συσκέψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας
  • Συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου για την Πολιτική Προστασία στην Π.Ε. Πρέβεζας με θέμα την λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για τα πλημμυρικά φαινόμενα και  την πρόληψη και αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών.
  • Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων για θέματα που απασχολούν την περιοχή και αφορούν οδικά έργα.
  • Συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης για θέματα αρμοδιότητάς του.
  • Συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας
  • Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αρμοδιότητάς του.
  • Συναντήσεις με τον Υπουργό και το Γ.Γ Ναυτιλίας για τα αλιευτικά καταφύγια του Ν. Πρέβεζας και άλλα θέματα αρμοδιότητας του.
  • Συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών για θέματα αρμοδιότητάς του.
  • Συναντήσεις με τη Διαχειριστική Αρχή για θέματα έργων του ΕΣΠΑ.
  • Υποστήριξη των Δήμων για την έγκαιρη προετοιμασία και υποβολή φακέλων για τη  χορήγηση Γαλάζιων Σημαιών στην παραλιακή ζώνη του νομού Πρέβεζας για το 2022. 
  • Συσκέψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ενίσχυση των δομών υγείας στο Ν. Πρέβεζας

 

Θ. ΑΛΛΑ

  • Παρακολούθηση της πορείας όλων των μελετών, έργων και Προγραμμάτων που υλοποιούνται στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • Διαρκής έλεγχος για την τήρηση των προβλεπόμενων δεσμεύσεων, τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, όσο και για την εμπρόθεσμη υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των έργων και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων

Προσωπικές επαφές με τους πολίτες της ΠΕ Πρέβεζας, αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και διευκόλυνση τους στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites