Το Αρχαίο Ορράον σημείο αναφοράς για την περιοχή μας

Από ιδρύσεως του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας το έτος 2003, στους πρωταρχικούς σκοπούς μας ήταν και η ανάδειξη, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων του τόπου μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, αντιπροσωπεία μελών του Ομίλου, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο του ΟΡΡΑΟΥ, όπου περιηγήθηκε με ξεναγό τον εκπαιδευτικό και πρώην Αντιδήμαρχο Φιλιππιάδας κ. Χρήστο Αποστόλου.
Ο αρχαιολογικός χώρος του ΟΡΡΑΟΥ βρίσκεται στο λόφο “Καστρί”, στα όρια του Νομού Πρέβεζας με την Άρτα, ανάμεσα από τα χωριά “Γυμνότοπο” και “Γοργόμυλο”.
Η ίδρυση του ΟΡΡΑΟΥ πρέπει να έγινε επί του Βασιλέως των Μολοσσών “Ακλέτα” (385 – 370 π.Χ.) ή το αργότερο στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. στη στρατηγική θέση (ύψωμα) πλησίον της Αρχαίας Αμβρακίας.
Το έτος 168 – 167 π.Χ. το ΟΡΡΑΟΝ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, αργότερα ανοικοδομήθηκε και κατοικήθηκε επί χρόνια.
Τελικά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν βίαια για να συνοικισθούν στη Νικόπολη που ίδρυσε ο Αύγουστος Οκταβιανός μετά την νίκη του στην Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.
Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς του τοπίου με την ιστορικότητα του χώρου είναι αξιομνημόνευτος.
Ο σημαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος δυστυχώς βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης.
Τα σημαντικά ερείπια και οικοδομήματα του χώρου, της Ακρόπολης και των Τάφων, κινδυνεύουν από κατάρρευση ή διάβρωση λόγω της μη επαρκούς συντήρησης αλλά και της άναρχης βλάστησης που σχεδόν έχει μετατρέψει τον χώρο σε δάσος, οι ρίζες των δέντρων και των θάμνων έχουν εισχωρήσει στα θεμέλια και στα τοιχία των μνημείων, μεγάλος βέβαια είναι και ο κίνδυνος καταστροφής από πυρκαγιά.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα του χώρου είναι και η ανεξέλεγκτη βλάστηση.
Η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου καθώς και η προσβασιμότητα, με τις κατάλληλες υποδομές και για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς.
Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μεγάλο αναξιοποίητο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για τον Νομό Πρέβεζας που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.
Τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας δηλώνει ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε όποια προσπάθεια αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου του ΟΡΡΑΟΥ.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites