Η Αδιέξοδη κατάσταση στην ΔΕΥΑ Πρέβεζας και οι ευθύνες του Φώτη Ζέρβα

Με μία επιστολή κόλαφο προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πρέβεζας και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης παρουσιάζει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑ Πρέβεζας, εξαιτίας φυσικά και της ολιγωρίας των πολιτικών της προϊσταμένων.

Έπειτα από την γενική συνέλευση του Σωματείου, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ εκφράζουν την ανησυχία τους για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση μετά και την πρόχειρη χωρική διεύρυνση δικαιοδοσίας της στις ΔΕ Λούρου και Ζαλόγγου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΠ να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους δημότες και καταναλωτές της.

Αγκάθι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Το Σωματείο ζητά με την επιστολή του την άμεση είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες του mypreveza.gr, αγγίζουν και ίσως έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΔΕΥΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δεν επιχορηγείται για τη λειτουργία της από το Ελληνικό Κράτος. Οι δαπάνες για τη συντήρηση των δικτύων και υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι προμήθειές, το ρεύμα των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης , η μισθοδοσία, το καθαρό περιβάλλον, η ασφάλεια και υγεία των πολιτών πληρώνεται αποκλειστικά από τους λογαριασμούς του «νερού». Μόνη βοήθεια αποτελούν οι εντάξεις έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης, διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη γραφειοκρατικά που απαιτεί επιπλέον προσωπικό.

Δυστυχώς, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πρέβεζας Φώτης Ζέρβας, από το 2019 που ανέλαβε την προεδρεία του ΔΣ της επιχείρησης, έως και πριν από λίγες ημέρες που ανακοίνωσε την αποχώρηση του, εκτός από την ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των βλαβών, στο θέμα της είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ενώ, ο ίδιος χρεώνεται και άλλα λάθη όπως, σωρεία προφορικών αναθέσεων σε προμηθευτές,   την ερημοδικία της επιχείρησης από συζήτηση αγωγής, η απόφαση της οποίας, ευτυχώς για τον ίδιο και για το βαρύ πειθαρχικό αδίκημα που διέπραξε,  ήταν υπερ της ΔΕΥΑΠ. Ένα ακόμα λάθος του Φώτη Ζέρβα ήταν και η επιλογή του πρώην Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης και για σχεδόν 2 έτη υπεύθυνου του Βιολογικού Καθαρισμού της Πρέβεζας,  η πρόσληψη του οποίου κρίθηκε παράνομη από την αποκεντρωμένη διοίκηση, διότι σύμφωνα με τον φάκελο του, δεν διέθετε την απαραίτητη προϋπηρεσία για αυτή τη θέση. Βέβαια, ως αναφορά το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προσφυγή του στο άρθρο 152, αναμένεται να παρουσιάσει φυσικά ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ αυτή την προϋπηρεσία, άγνωστο πως …

Είναι 24 και δουλεύουν για 120 … 

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΠ απασχολεί μόνο 24 άτομα μόνιμο προσωπικό και 6 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ ενώ θα έπρεπε βάσει του κανονισμού λειτουργίας της να έχει 120 άτομα. Επιπλέον από αυτούς συνταξιοδοτούνται 5 μόνιμοι υπάλληλοι και αποχωρούν εντός του έτους 2023 .  Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων περιστατικών όπως :

Σπασίματα αγωγών ύδρευσης (από μικρές παροχές μέχρι τον κεντρικό τροφοδοτικό)

Βουλώματα αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων

Βουλώματα αγωγών αποχέτευσης ομβρίων – πλημμύρες 

Βλάβη σε αντλιοστάσια ύδρευσης

Βλάβη σε αντλιοστάσια αποχέτευσης

Φθορές από βλάβες σε δρόμους, πεζοδρόμια και ιδιοκτησίες – αποκαταστάσεις

Λειψυδρία – μη λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών

Βλάβη – δυσλειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων

Προγραμματισμένες κατασκευές/ αντικαταστάσεις  παροχών ύδρευσης και τοποθέτησης υδρομέτρων

Προγραμματισμένες κατασκευές παροχών αποχέτευσης

Προγραμματισμένες κατασκευές σχαρών απορροής ομβρίων

Προγραμματισμένοι καθαρισμοί σχαρών

Προγραμματισμένοι καθαρισμοί σχαροκάδων

Προγραμματισμένοι καθαρισμοί δικτύου αποχέτευσης

Επεκτάσεις δικτύων

Παρακολούθηση χημικών αναλύσεων

Υποχρεώσεις που αφορούν διοικητικές – λογιστικές – οικονομικές εργασίες

Σύνταξη μελετών έργων, προμηθειών και υπηρεσιών

Δημοπράτηση για ανάθεση δημοσίων συμβάσεων

Στην επιστολή του επίσης το σωματείο εργαζομένων ζητά την κρατική βοήθεια για την πληρωμή ρεύματος και αποζημιώσεων, καθώς η ΔΕΥΑΠ είναι υπεύθυνη για 50 αντλιοστάσια ύδρευσης , 12 αντλιοστάσια αποχέτευσης και 2 εργοστάσια βιολογικού καθαρισμού και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, αλλά και την πληρωμή υπερωριών των εργαζομένων αφού η επιχείρηση είναι υπεύθυνη για θέματα Δημόσιας Ασφάλειας και Υγείας και θα έπρεπε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής υπερωριών ούτε η δυνατότητα καθιέρωσης βάρδιας λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματικών πόρων.

Κλείνοντας την επιστολή τους, οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεσα υπεύθυνες ενέργειες από τους πολιτικούς προϊστάμενους πριν να είναι εντελώς αργά για την πόλη μας.

Μέσα σε αυτή την νοσηρή για την επιχείρηση κατάσταση, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν στην θέση του Προέδρου θα επιστρέψει ο Φώτης Ζέρβας, ο οποίος ως επί 4 χρόνια πρόεδρος εκ των πραγμάτων, έχει αρκετές ευθύνες για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑ Πρέβεζας ή θα αναλάβει να βγάλει το καράβι από τα βράχια ο ίδιος ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites