Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια, από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας

Με την επίσημη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός για την 110η Επέτειο από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας.
Στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε την Παρασκευή το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσοστόμου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, η αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Χρυσούλα Τόμπρου-Γκίνη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Αργυρός, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης Κώστας Ακρίβης ,Γρηγόρης Κουμπής, Γιώργος Σαριάνογλου, Νίκος Παγγές, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, άγημα από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες των σχολείων, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταδικτατορικός ερευνητής γαλλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Κοσμάς Κοψάρης. Αμέσως μετά συνοδεία της Φιλαρμονικής Πρέβεζας “Ορφέας” η πομπή κατευθύνθηκε στο Ηρώο της πόλης όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Οι εορτασμός για τα 110 χρόνια Ελευθερίας της Πρέβεζας ξεκίνησε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του Αγίου Ιωάννη στη Νικόπολη όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας Κωνσταντίνα Πετροπούλου.
Το βράδυ της ίδιας μέρας , στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον ιστορικό, φιλόλογο και συγγραφέα Λευτέρη Παπακώστα, ο οποίος ανέδειξε τις διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για την επίλυση του Ηπειρωτικού ζητήματος συνθέτοντας παράλληλα το παζλ που οδήγησε στην απελευθέρωση της Πρέβεζας και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό.
Παράλληλα ο γνωστός σκιτσογράφος Γρηγόρης Γεωργίου ξενάγησε τους παρευρισκομένους στην έκθεση γελοιογραφίας με σκίτσα που αποτυπώνουν τα δεινά, τις δύσκολες στιγμές, την ελπίδα, τα συναισθήματα που γεννούν οι πόλεμοι.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στο σήμερα στην εποχή των διεθνών ανακατατάξεων και κρίσεων, αλλά και της κλιμακούμενης έντονης απειλής από την Τουρκία σημειώνοντας “ας γίνει το μήνυμα της απελευθέρωσης πηγή έμπνευσης προόδου και ελπίδας στο αύριο μέσα από το δρόμο της εξωστρέφειας και της εναρμόνισης με την εξέλιξη, σπάζοντας τα φράγματα από εσωστρεφείς ιδεοληψίες και ματαιοδοξίες ανασφάλειας, αλλά και της τυφλής άρνησης στο νέο και στο μέλλον”.
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων στο οποίο χαιρέτησε ο ίδιος, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένεια Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας και η αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Χρυσούλα κ. Τόμπρου -Γκίνη, ως εκπρόσωπος του Δικτύου Πάφου. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην απελευθέρωση, μίλησε για διαχρονική σημασία της ελευθερίας σε συνάρτηση με τη σημερινή εποχή των προκλήσεων και προσέφερε στον κ. Μπαλέρμπα και την κ. Τόμπρου το βιβλίο με το οδοιπορικό στην παλιά Πρέβεζα. Αμέσως μετά το Χορευτικό του Δήμου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Αλέξανδρου Καρτεζίνη παρουσίασε χορούς από την Ήπειρο.
πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites