Η προτομή ενός πολύ σπουδαίου Πρεβεζάνου κοσμεί … το Λαύριο

ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΟΜΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Της Βικτωρίας Τζούρου

Η προτομή ενός πολύ σπουδαίου Πρεβεζάνου κοσμεί …………το Λαύριο

Ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος, γέννημα θρέμμα της Πρέβεζας, ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα, Homo Universalis, κατά τον Αναγεννησιακό χαρακτηρισμό. 

ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ, υπήρξε:

-Διακεκριμένος επιστήμονας, μηχανικός, προώθησε και ανέδειξε την επιστήμης της μεταλλουργίας, με  πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο

-Εξαίρετος καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τρίτομο σύγγραμμα υψηλού επιπέδου (την εποχή των «σημειώσεων») και πληθωρική διδασκαλία

-Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, που τον Νοέμβρη του 1973 προασπίστηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο και αρνήθηκε την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων της Χούντας στο Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα την σύλληψη και φυλάκισή του στα κρατητήρια της ΕΣΑ

-Ο πρώτος Υπουργός Βιομηχανίας και Ενεργείας της Μεταπολίτευσης στην οξύτατη ενεργειακή κρίση του 1974. Μέσα σε δυο μόλις χρόνια ίδρυσε:

α) την ΔΕΠ-Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου-για συντονισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

β) το ΙΓΜΕ-Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών-για έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των υδάτων (τόσο μπροστά έβλεπε) και νομοθέτησε σύγχρονο Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών εργασιών για ορθολογική εκμετάλλευση λατομείων-μεταλλείων

γ) τον ΕΛΟΤ-Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης 

δ) την Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος στελεχωμένη με αρκετούς μηχανικούς για έλεγχο της ρύπανσης από βιομηχανικές εγκαταστάσεις (για πρώτη φορά στην Ελλάδα)

ε) στην Πρέβεζα την ΒΙ.ΠΕ. και παραρτήματα του ΙΓΜΕ και ΔΕΠ

Επιπλέον:

-Ανέδειξε εν τη πράξει το αρχαίο Λαύριο και άφησε πλουσιότατο συγγραφικό έργο για την αρχαία εξόρυξη και μεταλλουργία, δεδομένου ότι ο λαυρεωτικός άργυρος συνδέεται άμεσα με το μεγαλείο της Αθήνας και την νίκη στους Περσικούς πολέμους.

-Άφησε αξιόλογο ποιητικό-λογοτεχνικό έργο με το ψευδώνυμο Κ.Λότρης (ο άλλος)

Όμως η πόλη του Λαυρίου δεν τον τίμησε για όλα αυτά ή τουλάχιστον μόνο για αυτά.

Κατά την σκληρή γερμανική κατοχή ο  λιμός θέριζε τον πληθυσμό και οι θάνατοι από πείνα αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος, αρχιμηχανικός στην Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, επενόησε χημική μέθοδο εξαγωγής αργύρου από τα υπολείμματα της επεξεργασίας και δουλεύοντας νύχτες  με ελάχιστους έμπιστους εργάτες, με κίνδυνο ζωής κάτω από την μύτη των Γερμανών, παρήγαγε πολύτιμα πλακίδια αργύρου, που ανταλλάσσονταν κρυφά με τρόφιμα για τον πληθυσμό. Έτσι σώθηκαν άνθρωποι στο Λαύριο.

Η πόλη ευγνωμονούσα τον τίμησε τοποθετώντας την προτομή του στο κεντρικό πάρκο, γιατί πολλαπλώς την ωφέλησε σε κρίσιμους καιρούς. 

Η γενέτειρα Πρέβεζα, εκτός από  ονοματοδοσία δρόμου, διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις στην μνήμη του στις 8-9 Μαϊου 1993 και του αφιέρωσε το τεύχος 29-30, ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Το τρίτομο πανεπιστημιακό σύγγραμμα του, κατά πληροφορίες συναδέλφου, έχει διαχρονική αξία και εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς. Επειδή η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει μόνο τους δύο τόμους, θα είναι χρήσιμο να δοθούν εκεί από τους παλιούς σπουδαστές του όσα βιβλία του δεν τα χρειάζονται πλέον και να μη πεταχθούν.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites