Λευκάδα : 1.739.891,45 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου. 

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για  την εκπόνηση των μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ο οποίος λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται o Δήμος Λευκάδας, με τις Δημοτικές Ενότητες Καλάμου, Καστού, Σφακιωτών, Καρυάς, Λευκάδας, Ελλομένου και Απολλωνίων, και ο Δήμος Μεγανησίου, με προϋπολογισμό μελετών 1.739.891,45 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Για την εκπόνηση των μελετών προβλέπονται συνολικά 4 κύκλοι αναθέσεων, με τουλάχιστον 229 διακριτές μελέτες που καλύπτουν συνολικά 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια (περίπου 70% όλης της χώρας). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 340 εκ. ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), οι περιοχές προστασίας, οι περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Μετά από το εθνικό κτηματολόγιο και το δασολόγιο, ένα ακόμα μεγάλο έργο για την χωρική τακτοποίηση και οργάνωση της χώρας προχωρά από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Όπως είχα αναφέρει και από το βήμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2020, πρόθεση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκπόνηση άνω των 700 τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, με προτεραιότητα στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Πράγματι, ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2021, η Λευκάδα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκπόνησης μελετών Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που οδήγησε στον τρέχοντα διαγωνισμό. 

Αφού ανοιχθούν και αξιολογηθούν οι προσφορές και γίνει η συμβασιοποίηση, οι τεχνικοί σύμβουλοι θα συντάξουν τις μελέτες σύμφωνα με τις υποδείξεις των Δήμων. 

Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη της χώρας, όπως είχε δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή – και στο δρόμο προς την ανάπτυξη προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο: τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και η επενδυτική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια. Μόλις ολοκληρωθούν, η πολιτεία, οι δήμοι, οι πολίτες θα έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί κάθε τόπος, να αξιοποιηθεί η ιδιωτική περιουσία, να υλοποιηθούν υποδομές και επενδύσεις.»


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΛΕΥΚΑΔΑ

Εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση της Μαρίνας στο Βλυχό από την διυπουργική Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων

24/10/2023, 7:42 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Το Ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»

04/09/2023, 1:08 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Παραχωρήθηκε οικόπεδο 10.209 τ.μ. από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Λευκάδας για την κτιριακή επέκταση του ΔΙΕΚ και του ΕΠΑΛ  

20/07/2023, 6:40 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

10/07/2023, 8:00 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Όλες οι σχολικές μονάδες στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι διαθέτουν Τμήμα Ένταξης

06/07/2023, 7:37 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ορκίστηκε Βουλευτής Ν. Λευκάδας ο Θανάσης Καββαδάς 

03/07/2023, 6:59 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με την ιστορική του μπάντα για μία μοναδική συναυλία στην Λευκάδα

28/06/2023, 1:16 πμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Φαρμακείο στην Νικιάνα Λευκάδας αναζητά προσωπικό

06/06/2023, 11:10 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites