Ήπειρος : Ιστορική συνεδρίαση για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων – Με ισχυρή πλειοψηφία ζητά να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες του

Την υποβολή αιτήματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη προκειμένου να αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων, που ασκεί έως σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΣΔΑ στη χθεσινή του συνεδρίαση με μοναδικό θέμα, την υπεισέλευση  του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π.Ηπείρου στο σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την σύμβαση σύμπραξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την Αειφορική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Α.Ε ειδικού σκοπού..

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά και την πρόσφατη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που αποφάσισε να βάλει τάξη στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Νίκος Καλαντζής, στην εισήγησή του, σημείωσε ότι η τροπολογία αυτή με τον τρόπο που εισήλθε και το περιεχόμενο της διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. “Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει εδώ και ένα μήνα μία κυβερνητική παρέμβαση, ψηφισμένη από Υπουργούς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η οποία δίνει μία ξεκάθαρη εντολή, να αναλάβουν οι δήμοι μέσω του την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ξέρουμε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η Ελληνική και η κατεύθυνση της ελληνικής κυβερνήσεως είναι να ενισχυθούν οι φορείς σε όλη την Ελλάδα” τόνισε ο Νίκος Καλαντζής και πρόσθεσε “Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια διαχειρίζεται την σύμβαση και υπήρχε διαβεβαίωση ότι θα μας παραδοθεί το έργο, αυτό ανατράπηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη”.

Ο Νίκος Καλαντζής χαρακτήρισε την συνεδρίαση μία από τις πιο κρίσιμες και επεσήμανε ότι ο φορέας όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει λειτουργήσει δημοκρατικά, χωρίς να υπάρχουν ενέργειες ενός μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης.

Ανέφερε ακόμα πως η μονάδα είναι η “καρδιά” της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο και ότι σχεδόν όλες οι υποδομές κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια γεγονός για το οποίο έχουν εκφραστεί ευχαριστίες, η λειτουργία τους όμως πλέον πρέπει να γίνει από τους Δήμους.

Ανάμεσα στους λόγους που πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν την διαχείριση σύμφωνα με τον Νίκο Καλαντζή είναι η άσκηση της αρμοδιότητας από τους αποκλειστικά αρμόδιους που είναι οι Δήμοι.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ έκανε επίσης λόγο για αποξένωση του Φορέα και των δήμων από την λειτουργία του εργοστασίου. “Δεν έχουμε πληροφόρηση για τα οικονομικά, δεν έχουμε πληροφόρηση για αρκετά πράγματα τα οποία τα έχουμε ζητήσει, κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με προβληματίζει πάρα πολύ” είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καλαντζής και πρόσθεσε πως οι Δήμοι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ στόχος του ΦΟΣΔΑ δεν είναι να υπάρχουν αντιδικίες και κόντρες μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Νίκος Καλαντζής χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική και τόνισε πως ενδεχόμενη άρνηση θα ήταν μια ομολογία και παραίτηση των ΟΤΑ Α’ Βαθμού αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο να ασκήσουν την αρμοδιότητα που τους έδωσε ο Νόμος και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Διαφορετική άποψη με την πλειοψηφία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας και αντιδήμαρχοι Γιάννης Δαρδαμάνης και Κωνσταντίνος Ακρίβης, οι οποίοι ψήφισαν λευκό. Ο Γιάννης Δαρδαμάνης ανέφερε ότι ο Δήμος Πρέβεζας διατηρεί επιφυλάξεις και άφησε σαφείς αιχμές για το πρόσωπο του ανεξάρτητου ελεγκτή. “Έχουμε να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα μιας διαιτησίας και έχουμε να διαχειριστούμε και μελλοντικά προβλήματα αναφορικά με την λειτουργία των ΣΜΑ. Την αναγκαιότητα να αναλάβουμε το συντομότερο δυνατόν την τύχη στα χέρια μας πρώτος εγώ θα την υπογράψω” σημείωσε και αιτιολόγησε την ψήφο του υποστηρίζοντας πως υπάρχει διοικητική επάρκεια για να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ την διαχείριση, όμως δεν υπάρχει τεχνική επάρκεια.

Ο Κώστας Ακρίβης από την πλευρά του τόνισε : ” Ερχόμαστε να ψηφίσουμε κάτι για το οποίο δεν έχουμε γνώση. Μία σύμπραξη σύμβασης που εδώ και τρία χρόνια έχουμε ζητήσει ενημέρωση και δεν μας έχει γίνει ποτέ. Σύμφωνα με την τροπολογία δεν είναι απαραίτητη η απόφαση Δ.Σ αρκεί ένα αίτημα να υποβάλουμε”.

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς δεν έκρυψε τον προβληματισμό του σε σχέση με την διαδικασία και την λειτουργία των ΣΜΑ, ωστόσο υπερψήφισε την εισήγηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης του Δήμου Πρέβεζας το μέλος του ΦΟΔΣΑ Παύλος Σαραμπασίνας, συμφώνησε απόλυτα με την εισήγηση του Νίκου Καλαντζή και διαφώνησε πλήρως με τα λεγόμενα του Γιάννη Δαρδαμάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάληψη αρμοδιοτήτων από τον ΦΟΔΣΑ θα εφαρμοστεί η ενιαία τιμολογιακή πολιτική που έχει ψηφίσει ο Φορέας γεγονός που συμφέρει απόλυτα τον Δήμο Πρέβεζας καθώς με το καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή, είναι αυτός που πληρώνει ακριβά το μάρμαρο ως ο πιο απομακρυσμένος Δήμος από την μονάδα.

Στα της ψηφοφορίας αρνητική ψήφο στην εισήγηση έδωσαν οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.
Παρών ψήφισαν ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας και ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.
Λευκό ψήφισαν οι τρεις εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος, Βαγγέλης Πήχας και Βασίλης Βλέτσας, ο Νίκος Εξάρχου Δήμαρχος Κόνιτσας  και οι δύο εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Δήμου Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης και Κωνσταντίνος Ακρίβης.

Οργισμένη αντίδραση Καχριμάνη 

Την ενόχλησή του για την απόφαση του Φορέα, δεν έκρυψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «ο ΦΟΔΣΑ πολύ επιπόλαια έρχεται να αναλάβει τη λειτουργία και την αναβάθμιση του εργοστασίου» και έκανε γνωστό ότι οι Δήμοι οφείλουν στην Περιφέρεια ποσό της τάξης των 4,1 εκατομμυρίων ευρώ και η Περιφέρεια από την πλευρά της έχει άνοιγμα προς το εργοστάσιο ύψους 2, 1 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει την λειτουργία του εργοστασίου.

Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτηρίζει τους Δημάρχους που υπερψήφισαν την απόφαση «κατώτερους των περιστάσεων», «κλίκα», «υπαλλήλους της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο» και τους καλεί «να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος».

“Το Παρόν , το Λευκό και το έχει δίκιο αλλά εγώ ψηφίζω αντίθετα με τα συμφέροντα των πολιτών δεν παράγει Αξίες και σωστά Αποτελέσματα . Δυστυχώς δεν περίμενα τόσοι να είναι κατώτεροι των Περιστάσεων. Έτσι είναι η Ζωή . Τι να κάνουμε . Εγώ μια κουβέντα ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 30 και τόσα αλλα . Αλλά να αποφασίζουν αυτοί που δεν σεβάστηκαν την δουλειά για το Εργοστάσιο καταστρατηγώντας τους ΧΥΤΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4200000 ευρώ και η Περιφερεια στο εργοστάσιο 2177000 και μιλάνε τόσες Ανακρίβιες λες και είναι υπάλληλοι της Εταιρείας που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο. Και Τους Λυπάμαι και Λυπάμαι.  Τι να πεις …. Εγώ έκανα και θα κάνω το καθήκον μου , Αυτοί; Τι θα πουν στους Πολίτες;”

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites