Zagori Mountain Running: “Η μεγαλύτερη γιορτή ορεινού τρεξίματος, πολιτισμού &οικολογικής συνείδησης ” ολοκληρώθηκε, με απόλυτη επιτυχία!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 11η διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Ελλάδα, Zagori Mountain Running 2022, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου, , φιλοξενώντας περισσότερους από 2.500 Έλληνες και ξένους αθλητές και πάνω από 10.000 επισκέπτες, στον μοναδικής ομορφιάς τόπο του Ζαγορίου. Από αγωνιστικής πλευράς, οι αθλητές των  τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης  80km, 44+km, 21km & 10 km  δοκιμάστηκαν σε δύσκολες τεχνικά διαδρομές, περνώντας ανάμεσα από πετρόκτιστα χωριά και παραδοσιακά γεφύρια, διασχίζοντας το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, και θαυμάζοντας το μεγαλοπρεπές ορεινό τοπίο που περιλαμβάνεται  στο «Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου». 

Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και στο φετινό Zagori Mountain Running , υπογραμμίζει την τεράστια απήχησή του ως αθλητική διοργάνωση, η συμβολή της οποίας, είναι καθοριστική στην τουριστική προβολή του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού . Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Η μεγαλύτερη γιορτή ορεινού τρεξίματος έχει πλέον καθιερωθεί ως γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με συμμετοχές αθλητών από 32 διαφορετικές χώρες, αλλά και εκατοντάδες Ελληνες, οι οποίοι έτρεξαν με στόχο τον τερματισμό , την επαφή με τη φύση και την χαρά της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή. 

Την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, στoν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του Γυμνασίου Τσεπελόβου, όπου λεiτούργησε και η Zagori Expo, ξεκίνησε η παραλαβή των αριθμών από τους αθλητές , ενώ το απόγευμα έγινε η τελετή έναρξης του 11ου Zagori Mountain Running και το καθιερωμένο «Melissa Pasta Party» για τους αθλητές των 80km & 44+km χιλιομέτρων. 

                    

«Σε απόσταση αναπνοής οι τρεις πρώτοι τερματισμοί στον TeRA »

 

Η πρώτη εκκίνηση πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 4:30 π.μ στο Τσεπέλοβο, με 276 δρομείς να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος, του TeRA 80km. Η αναμέτρηση στην τελική ευθεία του αγώνα ήταν πολύ δυνατή, καθώς μόλις 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά των αθλητών, που κατέλαβαν τις τρεις θέσεις του βάθρου. Ο Δημήτρης Ελευθερίου (Dynafit), έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού, με χρόνο 9:50:17. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Γιώργος Λουφέκης (L-Crew) με χρόνο 9:51:38 και στην 3η θέση βρέθηκε ο Θεόδωρος Ζήσης (Ursa Team) με χρόνο 9:52:32.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Νικολέτα Τζαβάρα (Fifth Element Running Team) με χρόνο 12:50:35. Δεύτερη τερμάτισε η Δήμητρα Χαιροπούλου (Zntila Running Team) με χρόνο 13:39:19, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου, ανέβηκε η Λαμπρινή Λιούτα με χρόνο 14:03:22.  

 

“Eντυπωσιακά νέα ρεκόρ σημειώθηκαν στον Marathon 44km”

Στις 6:00 π.μ., ξεκίνησαν και οι δρομείς του Marathon+44 km. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή , ο πρωταθλητής Μαραθωνίου και αγώνων ορεινού τρεξίματος, Δημήτρης Θεοδωρακάκος (SALOMON HELLAS), ασταμάτητος πραγματικά, κατέκτησε την πρώτη θέση, με επίδοση 4:24:47”, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της διαδρομής του αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βασίλης Μπαλαμωτής (Saucony) με χρόνο 4:50:02”, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Αλέξανδρος Φωτιάδης (Fotiadis Coaching), με χρόνο 5:07:09’’

 

Στις γυναίκες, η Μαρία Μαλάϊ (The Runner Project), έκανε εξαιρετική διαχείριση του αγώνα και τερμάτισε πρώτη με χρόνο 5:15:49”, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής!  Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Μαριαλένα Μπαρούτη ,με χρόνο 6:04:02’’ και την τρίτη θέση κατέκτησε η  Ελένη Χαζιράκη (Arkalos) με χρόνο 6:11:26’’

 

“Mεγάλη η συμμετοχή παιδιών στο “ΖAGORAKI RACE”

Ο παιδικός αγώνας ” Zagoraki Race 1km”, με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού, του  φυσικού μεταλλικού νερού ΖΑΓΟΡΙ , πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 300 παιδιά. Το Zagori Mountain Running υποδέχτηκε του μικρούς του φίλους, που φορούσαν τις ειδικές παιδικές εμφανίσεις της μπλούζας ZAGORAKI, και τις οικογένειες τους με ζεστασιά, σε έναν αγώνα που χαρίζει χαμόγελα και τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες. 

                

“Half Marathon 21km & Entry Race 10km “

 

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος ξεκίνησε στις 8:15 το πρωί, με τον Half Marathon 21 km ενώ στις 9:00 δόθηκε η εκκίνηση για τον αγώνα των 10km.

Στην πρώτη θέση του δυνατού κι ανανεωμένου από πέρυσι Half Marathon, κατέλαβε ο Δήμος Μαγγίνας  με χρόνο 1:56:32’’, δεύτερος τερμάτισε ο Νικος Πονηρέας (Αμεινίας ο Παλληνεύς))  με χρόνο 1:57:52” και  τρίτος  ο Εμμανουήλ Πούρικας (DRC Athens)) με χρόνο 1:59:07”. Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Νατάσα Σπανού με χρόνο 2:25:43’’, δεύτερη ήταν η Λεμονιά Παναγιώτου (Chalandri Fitnessbox) με χρόνο 2:32:43 ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Στεφανία Μονσόρνο (u.s.lavaze varena)) με χρόνο 2:34:32.

Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων πραγματοποιήθηκε ο πολύ όμορφος και γρήγορος αγώνας Entry Race 10 km. Tην πρώτη θέση κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Πανταζής (Kourkourikis Training Group) με χρόνο 0:47:44’’, δεύτερος ήταν ο Γιώργος Δημουλάς  (All Terain Runners) με χρόνο 0:47:55 και τρίτος τερμάτισε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος (Anasa Running Team) σε 0:48:58.  Πολύ δυνατές ήταν και οι γυναίκες που έτρεξαν στα μονοπάτια των 10km  με την Κρυσταλλία Κουτσιμάνη (Altra Running- Vaskos Training) να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού σε 1:04:39’’. Δεύτερη με χρόνο 1:04:39 ήταν η Ευαγγελία Γιαλαματζή (Dimaki Team) , ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η 16χρονη και πολλά υποσχόμενη  Δήμητρα Τζούμα (Ν.Ο.Ι) με χρόνο 1:04:43.

 

‘’Παράλληλες Εκδηλώσεις& δράσεις’’

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Zagori Mountain Running 2022. Στιγμές χαράς και διασκέδασης χάρισε στους μικρούς μας φίλους  ο μοναδικός τοίχος αναρρίχησης, ‘ZAGORI CLIMBING ACADEMY’ by “THE NORTH FACE’’, στον οποία οι μικρότεροι explorers, είχαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν με ασφάλεια. Η The North Face , ως μεγάλος χορηγός, έκανε επίσης δώρο σε 20 τυχερούς, μετά από κλήρωση, την εμπειρία της Via Feratta στην Κόνιτσα.  Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, ως μεγάλος χορηγός , σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ μετέφεραν για το διήμερο των αγώνων στο Τσεπέλοβο, το μοναδικό παγκοσμίως και ενεργειακά αυτόνομο «Φωτοβολταϊκό Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», στο οποίο αθλητές κι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακυκλώσουν συσκευασίες από αλουμίνιο και πλαστικό οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του αθλητικού τριημέρου. Με αυτό τον τρόπο, ο στόχος για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Zagori Mountain Running, επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε συνέχεια της δράσης περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προσέφερε δώρα μέσω κλήρωσης, σε όσους ανακύκλωσαν τις συσκευασίες τους.

 

‘’Κοινωνικές δράσεις Zagori Mountain Running 2022’’

Η “My Adventure“, διοργανώτρια εταιρία του Zagori Mountain Running, δημιούργησε  για μια ακόμη χρονιά το συλλεκτικό βραχιολάκι, τα έσοδα από την πώληση του οποίου, θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου που παρέχει ο Σύλλογος «Φύλακας Αγγελος», στα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά . 

 

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου Zagori Mountain Running συμμετείχε στην μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” να μεταδοθεί μέσα από τη διοργάνωση, το μήνυμα αλληλεγγύης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα! Ετσι λοιπόν, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενημερώθηκε και φέτος σχετικά με τη διαδικασία ενώ πολλοί από αυτούς συμμετείχαν ενεργά ως εθελοντές δότες.

 

“Σημαντική η στήριξη των Χορηγών “

Μεγάλοι Χορηγοί του Zagori Mountain Running 2022 είναι το κορυφαίο και με πολλά βραβεία ποιότητας  Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, , η μεγαλύτερη εταιρία outdoor εξοπλισμού “The North Face” και η Fifth Element adventure store,  που παρέχει τα πλέον εξελιγμένα προϊόντα για το ορεινό τρέξιμο, την ορειβασία, το ski/snowboard, την πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες στην φύση. Χορηγός της διοργάνωσης ήταν η “Jeep AutoLinea” και υποστηρικτές, οι: “Melissa, “Dole”, “Green Cola”, “Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ , “Polo”,” Nomad Honey” ” Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία”, “amino animo”, “Οstracon”, “Tailwind Nutrition” “Καταφύγιο Αστράκας» .

Να σημειωθεί πως, η διοργάνωση τέλεσε φέτος υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της μακρόχρονης προσπάθειας στην ανάδειξη και προβολή του Ζαγορίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου κι ο Δήμος Ζαγορίου και θεσμικοί υποστηρικτές ,το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Ευχαριστούμε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων, για την υγειονομική κάλυψη των αγώνων και τον ΕΟΔΥ για την παρουσία στο Τσεπέλοβο, κινητής μονάδας διενέργειας rapid test κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

 

 

                       

 

Website: www.zagorirace.gr

Facebook: www.facebook.com/ZagoriRace

Instagram: Zagorirace (Zagori Mountain Running)

Hashtag: #ZagoriRace


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Ήττα για τον Φιλαθλητικό Πρέβεζας από τον ΖΑΟΝ στην έναρξη της Pre League

23/10/2023, 11:00 πμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Πρώτη θέση για τον Φιλαθλητικό στο τουρνουά της Πρέβεζας

24/09/2023, 6:58 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Δυναμικό ξεκίνημα με νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννενα για τις Νεάνιδες του ΣΚ Νικόπολη

20/09/2023, 8:58 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέα Σχολή Διαιτησίας θα λειτουργήσει από την ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας

18/09/2023, 8:29 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Τους μεγάλους του χορηγούς επισκέφθηκε ο Φιλαθλητικός Πρέβεζας

16/09/2023, 9:34 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας : Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ο τελικός του Super Cup

12/09/2023, 9:14 πμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο 28χρονος Παπασάββας από την Κρανιά ζει τα όνειρα που έκανε όταν ήταν 15 χρονών

11/09/2023, 11:10 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Έναρξη ακαδημιών Σ.Κ.Νικόπολη Πρέβεζας

04/09/2023, 12:26 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites