Πρέβεζα : Εσπερινός στον Προφήτη Ηλία στο Τρίκαστρο – Ένα θρησκευτικό μνημείο που κινδυνεύει να καταρρεύσει

Με θέα την χαράδρα του Αχέροντα δεκάδες πιστοί πολλοί από αυτούς Γορανίτες, βρέθηκαν την Τρίτη 19 Ιουλίου, στον εσπερινό που τελέσθηκε στον Ναό του Προφήτη Ηλία στο Τρίκαστρο Πρέβεζας.

Ανάμεσα στους πιστούς ήταν και ο Αντιδήμαρχος Λούρου Νίκος Παγγές, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Πρέβεζας Γρηγόρης Κουμπής.

Αμέσως μετά τον εσπερινό, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην Πλατεία του χωριού όπου ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Τρικάστρου τα “ΑΓΟΡΑΝΑ” διοργάνωσε το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι όπως έκανε κάθε χρόνο πριν την Covid, με εκλεκτά εδέσματα και ζωντανή ορχήστρα.

Ο Ναός του Προφήτη Ηλία στο Τρίκαστρο Πρέβεζας είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της περιοχής μας.

Χτισμένος το 1706 σε υψόμετρο περίπου 700μ, ο ναός διαθέτει περίτεχνες αγιογραφείς, ενώ ζωγραφιστό είναι και το κτιστό τέμπλο.

Την δεκαετία του 80′ με πλάκες το χωριό κατάφερε και έφτιαξε αυτή την στέγη, ώστε να μπορέσουν να σωθούν οι αγιογραφίες, όμως τον Μάρτιο του 2020 έπειτα από τον σεισμό που έγινε με επίκεντρο το Καναλάκι, οι πλάκες μετακινήθηκαν αφού με εντολή της αρχαιολογίας δεν τοποθετήθηκε αρκετό τσιμέντο. Λίγες μέρες μετά το σεισμό με άδεια της αρχαιολογίας οι Γορανίτες τοποθέτησαν ναυλον για να προστατέψουν όσο μπορούν τον ναό από την κακοκαιρία, όμως και αυτό άντεξε λίγο. Αναγκαστικά, όπως λένε, θα βάλουν καινούργιο, αλλά όπως τονίζουν έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα!

Όπως αναφέρουν στο mypreveza.gr μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τρικάστρου τα “ΑΓΟΡΑΝΑ”, αν η στέγη δεν φτιαχτεί, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να πέσει και να καταστραφεί ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής μας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο η αρχαιολογία έχει καταγράψει το πρόβλημα και έχει κάνει μία πολύ πρόχειρη, όπως επισημαίνουν,  συγκόλληση στις αγιογραφίες, ενώ έχει γίνει και το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο για χρηματοδότηση, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση.

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites