Έκθεση ζωγραφικής του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Πρέβεζας

Η έκθεση του Στέλιου Καγιαδάκη έχει τίτλο “Αιολική Γη ” και θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες  στη Δημοτική Πινακοθήκη Πρέβεζας Γιάννης Μόραλης, από 18 έως 24/7, με εγκαίνια την Δευτέρα 18/07 στις 19:30.

Θα  περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ελαιογραφίες σε καμβά καθώς και σε παλιό ξύλο, απεικονίζοντάς θαλασσογραφίες, ομορφιές και τοπία της Ελλάδας, ιστιοπλοϊκα, εκφάνσεις της καθημερινότητας, δέντρα, ομπρέλες, παλιά οχήματα κ.α…
Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε το καλοκαίρι του 21 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Γιαννούλης Χαλεπάς” στον Πύργο της Τήνου και η δεύτερη στο Πολιτιστικό κέντρο Λάρισας “Μύλος του Παππά τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Στέλιος Καγιαδάκης έχει κάνει 12 ατομικές  εκθέσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Σαλαμίνα, Γλυφάδα, Σίκινο, Ύδρα, Πόρο,  Λεωνίδιο, Τήνο και Λάρισα, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις καθώς και δύο διαδικτυακές εκθέσεις εκ των οποίων η μία σε φερυ μποτ της γραμμής Σαλαμίνα-Πέραμα η οποία προβλήθηκε και στην τηλεόραση (alpha).
Οργανώσει και επιμελείται τις εκθέσεις ζωγραφικής του Δήμου Σαλαμίνας,  όπως “Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας”, “200 χρόνια από το 21” κ.α.
Είναι Αντιπρόεδρος στην Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Διώνη, έχει διατελέσει  Γενικός  Γραμματέας του  Εικαστικού Ομίλου Νήσου Σαλαμίνας  και  μέλος του Ομίλου Unesco  Πειραιώς και Nήσων.
Σήμερα ζεί στη  Σαλαμίνα όπου διατηρεί και το εργαστήριο του.

Γράφουν για την έκθεση και για τον Στέλιο Καγιαδάκη:

Σάντι  Νικολαρέας
“Αιολική γη” είναι ο ομώνυμος τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του ταλαντούχου εικαστικού Στέλιου Καγιαδάκη.
Με αφορμή την προκείμενη έκθεση είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το στούντιο του καλλιτέχνη στο όμορφο νησί της Σαλαμίνας που διαμένει μόνιμα.
Ο Στέλιος Καγιαδακης είναι πράγματι ένας άνθρωπος που ζει βουτηγμένος στις δημιουργίες και τις εικαστικές κατασκευές του, από νεαρός του άρεσε να “δουλεύει” τα χέρια του, να επεξεργάζεται υλικά, να ανακαλύπτει μεθόδους και λύσεις στο να εκφράσει τις σκέψεις του με αυτά.  Μεγαλώνοντας στο νησί η θάλασσα ο ουρανός η φύση ήταν τα καθημερινά βιώματα του και λίγο αργότερα σαν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ταξίδευσε σε όλες τις θάλασσες της οικουμένης γεμίζοντας την ψυχή του μπλέ χρώμα, μα και άλλες πολλές εικόνες που αποθήκευσε μέσα του ζωντανές και που τώρα αποτυπώνει.
Αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο συνάντησα στο εργαστήριο του, δεκάδες καμβάδες γεμάτοι Ελλάδα, γεμάτοι θάλασσα, καράβια, ψάροβαρκες, βράχια, δίχτυα, ηλιοκαμένα  βράχια, άσπρα σπίτια, δέντρα, μα και άλλα θέματα όπως τρένα, άνθρωποι στη βροχή, ομπρέλες,  κτλ.
Όλα μα όλα φέρνουν στον θεατή μια αίσθηση νοσταλγίας, αναμνήσεις μίας άλλης εποχής που όμως δεν είναι τόσο παλιά, οι περισσότεροι από μας προλάβαμε αυτές τις εικόνες, αυτά τα τοπία. Ο ζωγράφος τα αποτυπώνει με την δική του πινελιά με έντονα χρώματα του μπλε και του κόκκινου, ενός κόκκινου μοναδικού που εμένα τουλάχιστον μου έκανε εντύπωση, γιατί έχουμε ίσως συνηθίσει τέτοια θέματα σε πιο ήσυχα χρώματα , εκείνα του γαλάζιου.
Άλλα έργα είναι ζωγραφισμένα πάνω σε αυθεντικά θαλασσόξυλα που απλόχερα η θάλασσα του Σαρωνικού ξεβράζει στο νησί.
Εκείνα φαντάζουν σαν παλιές ξεφτισμένες εικόνες, κρεμασμένες σε ξωκλήσια, που αντί να εικονίζουν την Παναγία και αγίους, ιστορούν  καΐκια, και ξεχασμένες πολιτείες, έτοιμα να δεχτούν ένα άλλο είδος προσευχής, εκείνης της λησμονιάς, της αθωότητας που χάσαμε, της γνώσης που κερδίσαμε με τόσο κόπο μα και με ακριβό τίμημα ξοδεύοντας τα νιάτα μας.
Στο εργαστήριο δεν υπάρχουν μόνο πίνακες, τα χέρια μου άγγιξαν και αγάλματα όπως ένα υπέροχο “κεφάλι” , εκείνο της Καμίλ Κλοντέλ, που τόσο επιδέξια ο Στέλιος φιλοτέχνησε, πραγματικά με συγκίνησε πολύ αυτή η απροσδόκητη επαφή με την μορφή της.
Μα ο Στέλιος Καγιαδάκης  δεν σταματάει μόνο στις ζωγραφιές και τα γλυπτά, τα χέρια του σκαρφίζονται δεκάδες χρήσεις για τα πολλά θαλασσοξυλα που έχει συγκεντρώσει, καθρέπτες, φωτιστικά, τραπέζια και πολλά άλλα όμορφα χρηστικά αντικείμενα έχει μετατρέψει, σε αντικείμενα αξίας που θα αντέξουν στον χρόνο.
Πλούσιος ο κόσμος που κοινώνησα,  πλούσιος κόσμος όπως η ευγενική και ακούραστη ψυχή του, ένας άνθρωπος που από την φύση του προσφέρει στον συνάνθρωπο του, στον καλλιτέχνη που αρχίζει τα πρώτα του βήματα. Ο Στέλιος χρόνια τώρα οργανώνει ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στο νησί της Σαλαμίνας μα και στην Αθήνα και τον Πειραιά προσθέτοντας αξία στον πολιτισμό. Το περασμένο καλοκαίρι τελείωσε με μια τεράστια έκθεση που είχε την επιμέλεια αφιερωμένη στο ένδοξο 21 καί πολλές άλλες στα σκαριά ακόμα είναι στην αναμονή για το μέλλον.
Ένα είναι σίγουρο, ότι το μικρό μου αυτό ταξίδι στην Σαλαμίνα με γέμισε χαρά και ανακούφιση, η δροσιά των έργων του Στέλιου  με έκανε άλλη μια φορά να σκεφτώ την δύναμη που έχει το χρώμα και η εικόνα, που τόσο απεγνωσμένα προσπαθούν να αφαιρέσουν από την τέχνη.
Σάντι  Νικολαρέας.  Εικαστικός, συγγραφέας, θεωρητικός της τέχνης.

Εμμανουήλ Σώχος
Η ‘’Αιολική Γη’’ του Στέλιου Καγιαδάκη γέμισε τον Πύργο της Τήνου με χρώματα, με Ελληνικά πανέμορφα τοπία και υπέροχες θαλασσογραφιες. Καθώς περιπλανιόσουν στην έκθεση είχες την αίσθηση ότι έκανες ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο. Μια έκθεση άρτια προσαρμοσμένη στα χρώματα των Κυκλάδων, η οποία θα πρέπει να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας…
Εμμανουήλ Σώχος , Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τήνου.

Μιχαήλ Μιχαλάκης

Ή ιδιάζουσα τεχνική και πολυδιάστατη εργασία του δημιουργού Καγιαδάκη Στέλιου προκύπτει μέσα από ισχυρές διεργασίες του μυαλού, της φαντασίας, και έκφρασης των συναισθημάτων του.
Οι αντιπαραθέσεις των χρωμάτων, η θεματολογία του και ή χρωματική του παλέτα, μαγνητίζουν το θεατή,  δημιουργούν οπτικό διάλογο και μας ταξιδεύουν σε όμορφους κόσμους, εικόνων και χρωμάτων.
Εκτός της ζωγραφικής του ενασχόλησης έχοντας μεγάλη γνώση τεχνοτροπιών με την εκλεπτυσμένη φαντασία του, και  την αισθητική του, δημιουργεί έργα με υλικά από την φύση.
Σκοπός των δημιουργιών του είναι να κεντρίζει το θεατή και να τον παραπέμψει σε μαγικούς κόσμους ονειρικούς, επικοινωνίας και επαφής…!
Μιχαήλ Μιχαλάκης, γλύπτης, ζωγράφος, διδάσκαλος  εικαστικών τεχνών, συγγραφέας.

Σπήλιος Σπηλιώτης
Η ζωντάνια και το ιδιαίτερο ύφος που έχει στην ζωγραφική του ο Στέλιος Καγιαδάκης καθώς  και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί στους πίνακες του, τα αναδεικνύει σε υπερθετικό βαθμό και τα μεταφέρει στους επισκέπτες.
Σπήλιος Σπηλιώτης,  συγγραφέας – δημοσιογράφος.

Εργα που θα δούμε στην έκθεση:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites