Πρέβεζα : Ο Μάκης Μάτσας ήρθε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και “ξύπνησε” μνήμες μιας άλλης εποχής!

Την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πρέβεζα επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, ο Πρόεδρος της MINOS- EMI, Μάκης Μάτσας, μαζί με τον γιό του Μίνωα Μάτσα και την Χριστίνα Χορμοβίτη, η οποία ήταν ο συνδετικός κρίκος που ένωσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πρέβεζα” και τον Μάκη Μάτσα.

Αποδεχόμενος λοιπόν την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”, κατέφτασε με ελικόπτερο το οποίο, ελλείψει ελικοδρομίου στην πόλη μας, προσγειώθηκε στο Δημοτικό Στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” γύρω στις 11:00 το πρωί.

Τον Μάκη Μάτσα, υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” Κώστας Λογοθέτης και τα μέλη του Συλλόγου, Θεοδοσία Τσαούση και Χρήστος Αραβαντινός.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ήταν το σπίτι όπου έζησε ο παππούς του Σαμουήλ Μάτσας, αλλά και γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του Μίνως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίνως Μάτσας είδε το φώς της ζωής στην Πρέβεζα το 1903. ΄Ηταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί του Σαμουήλ Μάτσα και της Σταμούλας οικογένειας Ρωμανιωτών Εβραίων που φέρονται εγκατεστημένοι στην Πρέβεζα, τουλάχιστον από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Tελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές μεταξύ Ιωαννίνων και Πρέβεζας το 1921. Από πολύ μικρός έλεγε ότι ήθελε να γίνει γιατρός. Έτσι το 1922 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λίγος χρόνος όμως χρειάστηκε για να διαπιστώσει ότι δεν άντεχε το μάθημα ανατομίας κι΄ έτσι μεταγράφεται στην Νομική Σχολή, ενώ παράλληλα αρχίζει να εργάζεται στην Αγροτική Τράπεζα για να καλύπτει τα έξοδα του.

Το 1926 στρατεύεται και υπηρετεί μέχρι το 1928 στη στρατιωτική μπάντα λόγω των μουσικών γνώσεων του που είχε αποκτήσει ως μαθητής στη Φιλαρμονική της Πρέβεζας, όπου έπαιζε κλαρίνο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μάκης Μάτσας, είχε να επισκεφθεί την Πρέβεζας περίπου 15 χρόνια, ενώ απαντώντας στον Κώστα Λογοθέτη που τον κάλεσε να έρχεται συχνότερα, είπε πως σκοπεύει να μεταγράψει τα πολιτικά του δικαιώματα στην Πρέβεζα, για να ψηφίσει και τον Νίκο Γεωργάκο.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Πρέβεζας. Εκεί είχε συνομιλία με τον Λάζαρο Συνέσιο και τον Σπύρο Σουμαλεύρη και έγινε μία άκρως ενδιαφέρουσα και εκτενή συζήτηση για τους δεσμούς της οικογένειας Μάτσα με την Πρέβεζα.

Η επίσκεψη της οικογένειας Μάτσα στην Πρέβεζας δεν ήταν εθιμοτυπική, αφού οι ίδιοι δέχθηκαν την πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για την δημιουργία μίας προτομής του Μίνου Μάτσα σε κεντρικό σημείο της πόλης, με πιθανότερο την Πλατεία Ανδρούτσου. Μάλιστα, βιντεοσκόπησαν τα δύο πιθανά σημεία που μπορεί να τοποθετηθεί η προτομή για να τα δείξουν στον σπουδαίο Έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο που θα την φιλοτεχνήσει.

Ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος, έχει λάβει τέσσερα πρώτα βραβεία σε πανελληνίους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ με έργα του συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά, που κοσμούν δημόσιους χώρους και για τη δουλειά του τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, είπε πως το μόνο που μένει για να προχωρήσει η δημιουργία της προτομής είναι, να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή που θα δώσει και το “πράσινο φως” για το ένα από τα δύο σημεία που έχουν επιλεγεί.

Ο Νίκος Γεωργάκος μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία για την Εβραϊκή Κοινότητα της Πρέβεζας, μιας και ο Μάκης Μάτσας, είναι διακεκριμένο μέλος της κοινότητας των Ισραηλιτών της Ελλάδας, υπήρξε από τους ιδρυτές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του οποίου σήμερα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα λοιπόν με τον Δήμαρχο, το μνημείο για τους 250 Εβραίους της Πρέβεζας, που συνελήφθησαν από τους Ναζί στις 25 Μαρτίου 1944 και εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου και αφανίστηκε κατά το Ολοκαύτωμα (μόνο 15 επέζησαν), αναμένεται να αποκαλυφθεί στις 26 Μαρτίου του 2023.

Στο τέλος της επίσκεψης έγινε και η ανταλλαγή δώρων. Ο Νίκος Γεωργάκος πρόσφερε στο Μάκη Μάτσα δύο βιβλία για την Πρέβεζα, ενώ ο Μάκης Μάτσας πρόσφερε στον Δήμαρχο την βιογραφία του πατέρα του Μίνου Μάτσα “Ο αινιγματικός κος Μίνως – Από τη φιλαρμονική της Πρέβεζας στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας” που έγραψε ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουνάδης , αλλά και 2 σαμπάνιες για να τις ανοίξουν μαζί, όταν η Πρέβεζα θα αποκτήσει ελικοδρόμιο.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” Κώστας Λογοθέτης πρόσφερε στον Μάκη Μάτσα το Λεύκωμα του Λέανδρου Σπαρτιώτη με τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites