Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Πρέβεζα η 1η δια ζώσης μαθησιακή κινητικότητα LTT (Learning/Teaching/Training) του έργου Erasmus + Τέχνες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Πρέβεζα η πρώτη δια ζώσης μαθησιακή κινητικότητα LTT (Learning/Teaching/Training) του έργου Erasmus + Τέχνες για την κοινωνική συμπερίληψη, την ισότητα και την διαφορετικότητα  με την συμμετοχή νέων και εκπαιδευτών νέων από τις πέντε χώρες των εταίρων -Μάλτα, Πολωνία, Τουρκία και Ιρλανδία- του προγράμματος, που διοργάνωσε η Artifactory ως ο Έλληνας εταίρος της σύμπραξης με συνδεδεμένο φορέα στο πρόγραμμα (affiliated organisation) το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Ελένη Αργυρού. Η συνάντηση διήρκησε  από τις 25η Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και συμμετείχαν συνολικά 26 άτομα από όλες τις ομάδες των εταίρων. 

Στη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες επεξεργάστηκαν εκπαιδευτικά υλικά και μεθοδολογίες που απευθύνονται τόσο στους ίδιους τους νέους όσο και σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων (youth workers) αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που υλοποιεί δράσεις με εργαλείο τη ψηφιακή φωτογραφία και την αφήγηση με ψηφιακά μέσα. Οι συμμετέχοντες επεξεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις έννοιες της κοινωνικής συμπερίληψης και της ένταξης και απέκτησαν βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε θέματα σχεδιασμού και επεξεργασίας ψηφιακών ιστοριών, βίντεο και φωτογραφιών. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου κα Ελένη Αργυρού σε συνεργασία με την μαθήτρια Κωνσταντίνα Κυργιάκη μετάφρασαν ορισμένα αποσπάσματα από μαρτυρίες και κείμενα σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή όπως αποσπάσματα από τα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου, κα. Στη συνέχεια και με συνδρομή του μαθητικού σχήματος και την κα Βάλια Σπαθάρα οργάνωσαν μια μικρή συναυλία δρόμου με σμυρναίικα τραγούδια και αφήγηση των κειμένων, στην οποία οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στους παραδοσιακούς χορούς και χόρεψαν όλοι μαζί δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια ελπιδοφόρα εικόνα συμφιλίωσης και ειρήνης μεταξύ των λαών. 

«Postcards from home» 

Με το σκεπτικό ότι οι τέχνες και η δημιουργικότητα διεγείρουν τον αναστοχασμό, την ανάπτυξη του εαυτού αλλά και συντελούν  στην άρση της ξενοφοβίας, των προκαταλήψεων και των στερεότυπων, η Artifactory παρουσίασε στο πλαίσιο της συνάντησης την έκθεση Homebook των μαθητριών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και το «Postcards from home» ως μεθοδολογία για την κοινωνική συμπερίληψη. Το «Postcards from home» με αντικείμενο την διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού, εστιάζει στα σημεία εκείνα που δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα να συνδέονται πέρα από τα στερεότυπα και αναδεικνύουν τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τις δικιές τους καρτ ποσταλ σε σχέση με την έννοια του σπιτιού αλλά και αντίστοιχες από την πλευρά των προσφύγων. Δημιούργησαν με ψηφιακά εργαλεία storyboards και μικρής διάρκειας βίντεο που αποτυπώνουν τα μηνύματα τους σχετικά με τα θέματα της κοινωνικής συμπερίληψης, της ισότητας και της διαφορετικότητας. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο- πιστοποιημένη ξεναγό Πολυξένη Μπάρκα ενώ στην εκδρομή που προβλέπεται απόλαυσαν την παραλία του Μονολιθίου. 

Η Artifactory ευχαριστεί τον Δήμο Πρέβεζας για την παραχώρηση της αίθουσας της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ιωάννης Μόραλης» για την υλοποίηση της συνάντησης καθώς και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για την υποστήριξη της επίσκεψης των συμμετεχόντων στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και τους μαθητές/τριες και καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας για την υποστήριξη και συμμετοχή στο εγχείρημα. 

Σχετικά Links 

www.artifactory.eu

www.postcardsfromhome.eu

https://annadubik3.wixsite.com/artfinclusion


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Το ΚΚΕ ανακοίνωσε του Υποψήφιους Βουλευτές

06/02/2023, 12:29 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πανηγυρικός Εσπερινός για τους ετεροδημότες Πρεβεζάνους την παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους στην Αθήνα

06/02/2023, 12:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ακυρώνεται η έλευση της Τίμιας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος

06/02/2023, 12:19 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα- Η μόνη πρωτεύουσα στην Ήπειρο που δεν έχει εξεταστικό κέντρο για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

06/02/2023, 11:51 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Φιλαρμονική Πρέβεζας “Ορφεύς” έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της

03/02/2023, 12:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Πρέβεζα τιμά τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο

03/02/2023, 12:40 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites