Γιάννενα : Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο  Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπαρκών Ελλάδας-Κύπρου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το  3ο  Συνέδριο των  Παγκόσμιων   Γεωπαρκών   Ελλάδας –Κύπρου που διεξήχθη  στα Ιωάννινα   το διάστημα 3-5 Ιουνίου2022,

Τη διοργάνωση του  Συνεδρίου  είχε  αναλάβει ο οργανισμός Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ως φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου – Αώου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum  Γεωπάρκων, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco 

Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος   της ΕΑΓΜΕ  Κωνσταντίνος Σάλτας  γεγονός που φανερώνει την  ιδιαίτερη σημασία της ΕΑΓΜΕ για την διεξαγωγή αυτού του σημαντικού Συνέδριου  .  Στον  χαιρετισμό του αναφέρθηκε  με έμφαση  στα έργα που εδώ και μια εικοσαετία  υλοποιεί  η ΕΑΓΜΕ   και αφορούν στην καταγραφή των γεωτόπων της χωράς μας  και στην ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς . 

Ο  προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ   Δρ. Ευάγγελος Νικολάου και  ο  Επιστημονικός υπεύθυνος  του Παγκόσμιου Γεωπαρκου Βίκου-Αώου Δρ. Παναγιώτης  Πάσχος τόσο ως εισηγητές  όσο και  ως  μέλη  της  οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής  του Συνεδρίου τόνισαν την μεγάλη αξία της γεωλογικής κληρονομιάς του γεωπάρκου Βίκου -Αώου  . Στην εκδρομή  που πραγματοποιήθηκε    στο Γεώπαρκο  είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους συνέδρους   τους  απαράμιλλου κάλλους γεωτόπους του γεωπάρκου Βίκου- Αώου.

Επίσης συμμετείχαν ως εισηγητές  από την κεντρική υπηρεσία της ΕΑΓΜΕ  η Δρ.Μωραιτη Ευγενία  και  η Μπαρσάκη Βασιλική

Η Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ που ιδρύθηκε το 1976 έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομίας της Ηπείρου.

Αρχικά με το Έργο «Ανάδειξη Γεωτόπων – Γεωπάρκων Συμβολή στην Αειφόρο Ανάπτυξη», το οποίο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (Ε.Π.ΑΝ.) του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006, και συνεχίστηκε με το ΕΣΠΑ, έγινε συστηματική καταγραφή και ανάδειξη της γεωλογικής-γεωμορφολογικής κληρονομιάς και της γεωποικιλότητας της χώρας.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, έγινε καταγραφή των γεωτόπων της χώρας μας και δημιουργήθηκε  η τράπεζα δεδομένων που  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην αξιολόγηση και ανάδειξη των γεωτόπων της χώρας μας.

Επιστέγασμα των εργασιών αυτών  των δραστηριοτήτων  και της αγαστής συνεργασίας  με την Αναπτυξιακη Ηπείρου Α.Ε  και την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η  διατύπωση της πρότασης και η προετοιμασία υποβολής του φακέλου για την ίδρυση του  Γεωπαρκου Βίκου – Αώου, μιας περιοχής απαράμιλλου κάλους και μοναδικής γεωλογικής αξίας. 

Η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας  ήρθε  το 2010  όταν το γεωπάρκο Βίκου-Αώου πιστοποιήθηκε  από την UNESCO και  εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

 Με το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου ανοίγονται  νέες ευκαιρίες για την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από τον γεωτουρισμό. Είναι μια νέα ολιστική προσέγγιση που προσφέρει στον επισκέπτη αλλά και στο μόνιμο κάτοικο τη δυνατότητα ερμηνείας κατανόησης των φυσικών διεργασιών. Προσφέρονται νέα εργαλεία εναλλακτικού τουρισμού που θα τονώσουν την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ερμηνεία της γεωλογικής ιστορίας κάθε περιοχής, η σχέση της με την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, το συνολικό περιβάλλον, είναι μια συνιστώσα, που έλειπε από κάθε προσπάθεια ανανέωσης των περιβαλλοντικών, τουριστικών και πολιτιστικών πραγμάτων.

Θεωρούμε  ότι το πλήθος των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στις θεματικές ενότητες  του 3ου  Συνέδριου των  Παγκόσμιων   Γεωπαρκών   Ελλάδας –Κύπρου και τα συμπεράσματα αυτού του συνέδριου  θα έχουν μεγάλη συνεισφορά στην αναδειξη και την προστασία της Γεωλογικης κληρονομιάς της χώρας μας.

Η ΕΑΓΜΕ ( πρώην ΙΓΜΕ )  συγχαίρει την Αναπτυξιακή Ηπείρου  , την Περιφέρεια Ηπείρου Ελληνικό Forum Γεωπαρκων , την   Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α  και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco. για την άψογη διοργάνωση  του Συνεδρίου  

Ευχαριστεί τον  Περιφερειάρχη  Ηπείρου κο Αλέξανδρο Καχριμάνη για  την μακροχρόνια συνεργασία και την  στήριξη του  στις ερευνητικές   δραστηριότητες  της ΕΑΓΜΕ  στην Ήπειρο.  

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηπείρου Δρ.Χαρητάκη Παπαϊωάννου συντονιστή του Παγκοσμιου  Γεωπαρκου Βίκου – Αώου και την  M.Sc. Γεωργία Κιτσάκη  Ιστορικό-Αρχαιολόγο  για την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου   αλλά   και για την μακροχρόνια συνεργασία τους με την ΕΑΓΜΕ  

                                                                                                                                       

                                                                                                                               Εκ μέρους της   ΕΑΓΜΕ

                                                                                                                             

                                   Κωνσταντίνος Σάλτας

                Μεταλλειολόγος Μηχανικός

Ε.Μ. Πολυτεχνείου

                  Πρόεδρος ΕΑΓΜΕ

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites