Πρέβεζα : Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Δασάρχης – Οι ΧΑΔΑ και τα επικίνδυνα δάση της Περιφερειακής Ενότητας

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στις 12.00 μμ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας, υπό την προεδρία του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου με θέμα  την πρόληψη δασικών πυρκαγιών  και την καλύτερη αντιμετώπιση τους σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με την απομάκρυνση πυροσβεστικού οχήματος με πλήρωμα 2 πυροσβεστών από την πυροσβεστική δύναμη της Πρέβεζας στην αντίστοιχη της Πάτρας. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε χαρακτηριστικά «Διαμαρτύρομαι έντονα και μου προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση ότι αφαιρέθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα μαζί με 2 πυροσβέστες, από την Πρέβεζα για να πάει στην Πάτρα, για 6 ημέρες χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιο περιστατικό.  Είναι γνωστό ότι στην Π.Ε. Πρέβεζας η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τρομερά προβλήματα στελέχωσης αλλά και έλλειψης μηχανημάτων/οχημάτων και θεωρώ ότι αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο

  Κατόπιν, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Υπηρεσιών, τόνισε ότι είναι ευγνώμων για την αδιάλειπτη προσήλωση και προσφορά τους, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αεροπορία και από τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα,  στο έργο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Εξήγησε ότι η δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για τις πυρκαγιές συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία και θωράκιση της περιοχής, σε επίπεδο συντονισμού και επαγρύπνησης, καθώς δίνει την ευκαιρία ανασκόπησης των προληπτικών δράσεων που έχουν αναληφθεί.  

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και πάλι στο έργο των εθελοντικών οργανώσεων και συγκεκριμένα στην ΛΕΚ Πρέβεζας καθώς και στην Αερολέσχη Πρέβεζας και στην Ε.Ε.Ε.Δ. Καναλακίου για στη συμβολή τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αξιέπαινο αυτό που κάνουν οι εθελοντές, οι οποίοι, χωρίς ανταμοιβή, διαθέτουν τον προσωπικό χρόνο τους για το δημόσιο καλό. Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους πολίτες να συμβάλλουν στον εθελοντισμό, να “πάρουμε οι πολίτες την υπόθεση στα χέρια μας”, συμπληρώνοντας τον κρατικό μηχανισμό που έχει περιορισμένα μέσα και χρήματα και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Πολλά από τα θέματα της πρόληψης περνούν από τα χέρια των πολιτών όπως η ευθύνη του καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων, αλλά και η αποφυγή επικίνδυνων δραστηριοτήτων στην φύση τις μέρες υψηλού κινδύνου καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των αρχών σε  περίπτωση πυρκαγιάς.»

Σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο η τοποθέτηση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, Βασίλη Κορμέντζα ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ακαθάριστα δάση και τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που είναι η Νο1 απειλή εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή μας.

Ο κ. Κορμέντζας δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην χρόνια και διαρκή απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί υποστελεχωμένη με μόλις δύο υπαλλήλους.  “Μόνος τα τελευταία χρόνια βιώνω αυτή την κατάσταση εδώ. Είναι ανυπόφορη. Έχω στείλει έγγραφα στις αρμόδιες αρχές για στελέχωση αυτής της αποδυναμωμένης υπηρεσίας. Κάποτε έκανε “Παρθενώνες” και σήμερα απλώς διαχειρίζεται την ανυπαρξία της. Δεν ξέρω τι σκοπό έχουν, ειλικρινά το λέω και θλίβομαι για αυτό, γιατί είχα σκοπό να αφήσω και εγώ ένα αποτύπωμα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας.

Μιλώντας για την αντιπυρική περίοδο ο κ. Κορμέντζας τόνισε πως το κράτος δεν διέθεσε στην υπηρεσία κάποιο επαρκές ποσό για να μπορέσει να καθαρίσει τα δάση που είναι στην αρμοδιότητα της, ενώ υπογράμμισε πως οι μελέτες αντιπυρικής προστασίας που έπρεπε να είχαν γίνει από πέρσι, δεν υπάρχουν ούτε για τα δημοτικά, ούτε για τα δημόσια δάση καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

Για το αισθητικό Δάσος του Μύτικα για το οποίο έγινε αναφορά και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Πρέβεζας ο Δασάρχης Πρέβεζας σημείωσε ότι ο ίδιος παρακάλεσε το Δήμο Πρέβεζας να βοηθήσει να καθαριστεί, όμως όπως είπε “γίναν μισές δουλειές” καθώς όπως ανέφερε ο Δήμος έκανε το πρώτο κομμάτι και το άλλο το άφησε. “Όταν λέμε αντιπυρική περίοδος πρέπει μέχρι τις 15 Μαϊου να είναι καθαρά τα πάντα. Πρέπει ορισμένα πράγματα τα γίνονται άμεσα” σημείωσε ο κ. Κορμέντζας.

Τα σημαντικά δάση που συμπεριλαμβάνονται στον πυρήνα της προστασίας, σύμφωνα με τον Δασάρχη Πρέβεζας  είναι της ακτής Νικοπόλεως (Μονολίθι) περίπου 60 εκταρίων, το δημοτικό δάσος Φιλιππιάδος περίπου 480 εκταρίων, το δημοτικό δάσος Ριζών περίπου 10 εκταρίων, το δημοτικό δάσος Βράχου 22 εκταρίων, το δημοτικό δάσος Λούτσας 22 εκταρίων, το δημοτικό δάσος Καμαρίνας 14 εκταρίων, το δάσος Μυρσίνης 12,1 εκταρίων, το δάσος  Θεσπρωτικού 152 εκταρίων, το δάσος Αγίου Γεωργίου 10 εκταρίων και τα δάση Αγιάς, Ανθούσας και Πάργας που όλα μαζί είναι περίπου 290 εκτάρια. Από αυτά τα δάση της Αγιάς, της Ανθούσας, της Λούτσας, του Βράχου, των Ριζών και της Καμαρίνας σύμφωνα με τον κ. Κορμέντζα είναι τα πιο επικίνδυνα καθώς έχουν να γίνουν χρόνια δυνατές επεμβάσεις καθαρισμού. Μάλιστα αναφορικά με το δάσος της Λούτσας ο Δασάρχης Πρέβεζας επανέλαβε ξανά ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο και μάλιστα χειρότερο “Μάτι” καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής για τους λουόμενους και το συγκεκριμένο δάσος εκτός του ότι έχει να καθαριστεί χρόνια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους Μελισσοκόμους οι οποίοι εναποθέτουν ελαστικά τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα το θερμικό φορτίο. “Αυτά τα έχουμε πει και με τον πρώην Δήμαρχο τον κ. Νάστα και με τον κ. Ζαχαριά. Σας ιδιοκτήτες των δασών οι Δήμοι θα πρέπει να συμμετέχουν στην μελέτη. Οι Δήμοι πρέπει να κάνουν μελέτες διάνοιξης αντιπυρικών δρόμων και οριοθέτησης στα Δάση της Αγιάς, της Ανθούσας, της Λούτσας, του Βράχου, των Ριζών και της Καμαρίνας” υπογράμμισε ο κ. Κορμέντζας, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να οργανώσουν εθελοντικές ομάδες που θα αναλάβουν την εποπτεία των δασών και τις οποίες θα εξοπλίσουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ θα πρέπει να ελέγχουν και όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς να κλείσουν τις παράνομες ΧΑΔΑ, όπως αυτή του Κούκου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ο Δασάρχης Πρέβεζας ζήτησε να κάνει μια μελέτη εγκατάστασης πυρανίχνευσης στα επτά πιο επικίνδυνα, όπως τα χαρακτήρισε δάση.

Στην συνεδρίαση πήραν μέρος ο  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα προστατευόμενων περιοχών, εξωστρέφειας και καινοτομίας κ. Χρ. Ματζίρας, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κ. Κωτσαντής,  ο αντιδήμαρχος Δ Ζηρού κ. Απ. Τάσης, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας κ. Ν. Παππάς, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Απόστολος Βασδέκης, ο Δ/ντής ΔΙΠΥΝ Πρέβεζας κ. Αθ. Μικρούλης, εκπρόσωποι των Π.Υ Πρέβεζας, Φιλιππιάδας, Πάργας,  ο Αστυν. Υποδιευθυντής Πρέβεζας Δημ. Κώτσης, ο νέος ΔΚΤΗΣ Ακτίου ΑΣΜΧΟΣ κ. Βασ. Ασημακόπουλος , ο  δ/ντής λειτουργίας και συντήρησης Ζεύξης Ακτίου κ. Γ. Μπίγερης, ο κ. Θεμ. Σιόντης εκπρόσωπος της Εγνατίας Οδού, οι κ Βικ. Γιαννούλης και Αθ. Κοτσαρίνης  από την ΛΕΚ Πρέβεζας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Πρέβεζας, κ.α.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites