Εντυπωσίασαν τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Πρέβεζας – Τιμήθηκε ο Πάνος Γαλάνης

Χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα παρουσίασε το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρέβεζας στην ετήσια εκδήλωση  του με αφορμή τη λήξη της  χρονιάς  2021-2022.

Στην εκδήλωση που παρουσίασε η Δημοσιογράφος Αθηνά Παππά, η Δυτική Μακεδονία , η Ήπειρος , τα νησιά και την Καππαδοκία αντάμωσαν με τους ζωντανούς ήχους της ζυγιάς του Μιχάλη Ζάμπα αναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο, την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια, και την αρχοντιά του Ελληνικού παραδοσιακού χορού.


Χορευτές από όλα τα τμήματα των τμημάτων του δήμου Πρέβεζας υπό την καθοδήγησή του χοροδιδασκάλου Αλέξανδρου Καρτεζίνη ξεδίπλωσαν το ταλέντο, την αγάπη και το μεράκι τους για τους χορευτικούς παραδοσιακούς θησαυρούς ενώ η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα των παραδοσιακών φορεσιών δημιούργησαν ένα ψηφιδωτό χρωμάτων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός αναφέρθηκε στο πλούσιο πολιτιστικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει στην Πρέβεζα τα χορευτικά τμήματα του Δήμου, ενώ ευχαρίστησε τον Δημήτρη Ρούσο για την ουσιαστική προσφορά του και σημαντικό του έργο ως δάσκαλος χορού όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τον νέο χοροδιδάσκαλο Αλέξανδρο Καρτεζίνη που αγαπάει την ελληνική παράδοση και την υπηρετεί με σεβασμό.

Ο κ. Αργυρός ευχαρίστησε επίσης τα παλιά και νέα μέλη , τους γονείς των παιδιών και όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθεια. “Ο Δήμος Πρέβεζας στηρίζει την παράδοση και τα πολυάριθμα χορευτικά σύνολα είναι η απόδειξη ότι ο χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αργυρός και στη συνέχεια τίμησε τον καλλιτέχνη Πάνο Γαλάνη για την συνολική προσφορά του στον Δήμο Πρέβεζας, αλλά και γιατί φιλοτέχνησέ το λογότυπο του Χορευτικού του Δήμου Πρέβεζας.

Απεικονίζει ένα ανδρικό ρολόι τσέπης που φορούσαν στην Πρέβεζα οι άντρες παλαιάς εποχής και κοσμούσε με την φινετσάτη αλυσίδα του το γιλέκο τους σε συνδυασμό με το παραδοσιακό λευκό μαντήλι χορού που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως από τους χορευτές (άντρες και γυναίκες ) ανάλογα τις απαιτήσεις του εκάστοτε χορού. Σχεδιαστικά το εσωτερικό του ρολογιού τσέπης περιέχει χαρακτηριστικά από το ενετικό ρολόι του Αγίου Χαραλάμπους και «κρατάει» από την αλυσίδα του το μαντήλι του χορευτικού τμήματος του Δήμου.

Τα τμήματα παραδοσιακών χορών του δήμου Πρέβεζα από το 1984 μέχρι σήμερα έχουν να παρουσιάσουν  με αξιόλογο έργο. Στα έξι τμήματα δύο παιδικά και 4 ενηλίκων συμμετέχουν περίπου 150 χορευτές  και μαθαίνουν  χορούς από όλη την Ελλάδα δίνοντας έμφαση στους χορούς της Ηπείρου.

Στο πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται μαθήματα ελληνικών χορών  και πολλές ακόμη δράσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πολιτιστικού χάρτη της Πρέβεζας,  Διαθέτει πλούσια Ιματιοθήκη που συνεχίζει να εμπλουτίζεται με παραδοσιακές φορεσιές  συνεργάζεται με συλλόγους και σωματεία με κοινά ενδιαφέροντα και συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου.

Η χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών τμημάτων στο τέλος κάθε χρόνου είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites