Ταξίδι στην Ήπειρο των τεσσάρων εποχών

Στον κόσμο, λίγα είναι εκείνα τα μέρη, που μπορούν να προσφέρουν τόσες εμπειρίες στον επισκέπτη και να κάνουν το ταξίδι του, ένα υπέροχο “ταξίδι ζωής”.

Αν θέλετε να ζήσετε ένα τέτοιο ταξίδι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το κρυμμένο διαμάντι της Ελλάδας, την Ήπειρο.

Παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα στο Μουσείο Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου.

Στην Ήπειρο κάθε εποχή του χρόνου έχεις πολλά να κάνεις, πολλά να δεις και ακόμα περισσότερα να γευτείς. Από τα μαγευτικά χιονισμένα βουνά τον χειμώνα, στα καταπράσινα λιβάδια, τα μυθικά ποτάμια και τις αλπικές λίμνες την άνοιξη, τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά το καλοκαίρι και τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της το φθινόπωρο, η περιοχή προσφέρει πληθώρα επιλογών για κάθε ταξιδιώτη.

Αγναντεύοντας τη θέα και τον βράχο με τον ιστορικό πύργο στο Κούγκι.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με το έργο «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού» προωθεί τις ομορφιές της περιοχής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενώντας δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μία ολοκληρωμένη γεύση από την Ήπειρο και να την μεταφέρουν στους αναγνώστες περιοδικών, εφημερίδων και έγκριτων ταξιδιωτικών ιστοσελίδων.

Η κυρία Μαρία ανοίγει φύλλο για να μας φιλέψει παραδοσιακή ηπειρώτικη λαχανόπιτα στο Μουσείο Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου.

Το mypreveza.gr, ταξίδεψε μαζί με την Περιφέρεια, στην Ήπειρο των τεσσάρων εποχών, στην Ήπειρο της φιλοξενίας, της παράδοσης, των γεύσεων, των μύθων και του απέραντου φυσικού κάλλους. 

Rafting στον μυθικό ποταμό Αχέροντα με οδηγό τον Δημήτρη.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν ο μυθικός ποταμός Αχέροντας, εκεί όπου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Στον Αχέροντα μας περίμενε ο Δημήτρης, ο οποίος μας έμαθε μερικά από τα μυστικά του ποταμού αλλά και του rafting… μιας και είναι ένας από τους πιο έμπειρους οδηγούς. Το rafting στον Αχέροντα είναι μία εμπειρία που πρέπει να ζήσετε στην Ήπειρο, ειδικά αν έχετε οικογένεια, αφού ο βαθμός δυσκολίας για κατάβαση στο ποτάμι είναι χαμηλός και ενδείκνυται και για πιο μικρές ηλικίες.

Παραδοσιακή ηπειρώτικη κοθρόπιτα στον Ξενώνα Σουλίου.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στην Ήπειρο επισκεφθήκαμε το Σούλι και αγναντέψαμε το Κούγκι, τον βράχο με τον ιστορικό πύργο, εκεί όπου τον Δεκέμβριο του 1803 έγινε μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αυτοθυσίας, γράφοντας μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου του 1803 ο Αλή Πασάς πολιόρκησε την ευρύτερη περιοχή του Σουλίου με αποτέλεσμα περίπου 600 Σουλιώτες, υπό την ηγεσία του Φώτου Τζαβέλα, να κλειστούν στο Κούγκι. Μόλις μπήκαν στο Κούγκι όμως οι Τούρκοι, ο Σαμουήλ και πέντε Σουλιώτες, αντί να παραδοθούν ανατίναξαν την αποθήκη με τα πυρομαχικά αυτοκτονώντας και παρασύροντας ταυτόχρονα στο θάνατο και τους άντρες του Αλή Πασά.

Τα αδέλφια Φίλιππος και Φώτης Παπαϊωάννου μας μιλούν για την επιστροφή τους στην Ήπειρο.

Μετά το Κούγκι, επισκεφθήκαμε τον Ξενώνα Σουλίου στο χωριό Σαμονίδα. Εκεί μας περίμεναν ο Φίλιππος και ο Φώτης, δύο αδέλφια που επέστρεψαν από την Αγγλία στο χωριό τους για να γίνουν κτηνοτρόφοι.

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Σούλι, σπούδασαν στην Ελλάδα. Μετά το τέλος των σπουδών τους το καλοκαίρι δούλευαν στην Γλυκή και την Πάργα ως υπάλληλοι στον τουρισμό και τον χειμώνα εργάζονταν στην Αγγλία ως εργάτες σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Πριν από 4 χρόνια πήραν την μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν στο τόπο που γεννήθηκαν και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Παράλληλα άνοιξαν και τον Ξενώνα για να βοηθήσουν την περιοχή τους στο κομμάτι του τουρισμού. Δημιούργησαν ένα μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις με υλικά δικής τους παραγωγής.

Ταψι κοθρόπιτα στον Ξενώνα Σουλίου στο χωριό Σαμονίδα.

Μια από τις πιο νόστιμες γεύσεις που γευτήκαμε στον Ξενώνα Σουλίου ήταν και η παραδοσιακή Κοθρόπιτα που οι Ηπειρώτες συνηθίσουν να την έχουν σε περίοπτη θέση στο τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

Σπιτικά γλυκά κουταλιού στους Μύλους Σουλίου.

Φυσικά η επίσκεψη στο Σούλι περιλάμβανε και βόλτα στους ξακουστούς Μύλους, εκεί όπου ο φυσικός πλούτος είναι αστέρευτος.

Ένας μικρός παράδεισος ανάμεσα στα Ηρωϊκά βουνά του Σουλίου και στις όχθες του μυθικού ποταμού Αχέροντα, είναι το Παραδοσιακό Καφενείο που είναι χτισμένο σε παραδοσιακό νερόμυλο και το διατηρούν δυο υπέροχοι και εξαιρετικά φιλόξενοι άνθρωποι, που μας φίλεψαν παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού για να μας καλωσορίσουν.

Γιαννιώτικος μπακλαβάς από την οικογενειακή επιχείρηση “Κολιονάσιος”

Και από τα γλυκά του κουταλιού στον χειροποίητο γιαννιώτικο μπακλαβά που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού καλύτερο από την οικογενειακή επιχείρηση «Κολιονάσιου» στα Ιωάννινα.

Κέρασμα μπακλαβά από την Αθηνά Κολονάσιου.

Με οικοδέσποινα την Αθηνά Κολιονάσιου ενημερωθήκαμε για την διαδικασία παραγωγής του βραβευμένου μπακλαβά της επιχείρησης και δοκιμάσαμε τις ιδιαίτερες γεύσεις του.

Η επιχείρηση Κολιονάσιος ξεκίνησε να συσκευάζει τον γιαννιώτικο μπακλαβά πριν από περίπου 40 χρόνια και με τον τρόπο αυτό μπόρεσε να ταξιδέψει το προϊόν της σε όλο τον κόσμο. Με ιδέες περίεργες όπως μπακλαβάς χωρίς ζάχαρη, μόνο με extra παρθένο ελαιόλαδο, ο γιαννιώτικος μπακλαβάς απέκτησε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που του αρμόζει, με πάνω από 50 διαφορετικές συνταγές, οι περισσότερες βραβευμένες, που ταξιδεύουν σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, με πρώτες την Αμερική, την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστραλία, τον Παναμά, το Μεξικό και την Ισπανία, ενώ η επιχείρηση ξεκινά συνεργασία και στην Ταϊλάνδη.

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη Πίτα από τα χεράκια της κας Μαρίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου.

Και το ταξίδι συνεχίστηκε στο μεγαλύτερο σε έκταση Μουσείο Υδροκίνησης στην Ελλάδα, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο Aνθοχώρι Μετσόβου, όπου με την βοήθεια του Γιάννη και του Γιώργου Γεωργίου μάθαμε πως αξιοποιούνταν η δύναμη του νερού στην παραδοσιακή κοινωνία της περιοχής.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου.

Στην έκταση περίπου 8 στρεμμάτων που καλύπτει το μουσείο, περπατήσαμε στα πέτρινα γραφικά του  καλντερίμια και θαυμάσαμε τα τοξωτά γεφύρια με τα τρεχούμενα νερά. Εκεί μάθαμε και τα μυστικά παρασκευής της παραδοσιακής Ηπειρώτικης πίτας από τα χεράκια της κας Μαρίας.

Οινογνωσία στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ.

Και από τον δρόμο του νερού, βρεθήκαμε στον δρόμο του κρασιού. Στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ θαυμάσαμε τα εντυπωσιακά κελάρια, ενημερωθήκαμε για την ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού από την οινολόγο Μαρία Δήμου κι ζήσαμε μια απολαυστική εμπειρία οινογνωσίας.

Βαρέλια με εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ.

Τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού μας στην Ήπειρο ήταν Λίμνη Πηγών Αώου, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων ανάμεσα στα δύο Εθνικά Πάρκα, της Πίνδου και του Βίκου-Αώου κι αποτελεί την πιο μεγάλη ορεινή λίμνη στην Ελλάδα.

Εκεί, μας περίμενε ο Μετσοβίτης πρωταθλητής χιονοδρόμος και ιδιοκτήτης της εταιρίας υπαίθριων δραστηριοτήτων Go Active, Λευτέρης Φάφαλης, μαζί με τον οποίο κάναμε μία ξεχωριστή ποδηλατάδα γύρω από την λίμνη.

Ο Λευτέρης Φάφαλης λίγο πριν την ποδηλατάδα στην Λίμνη Πηγών Αωού.

Και για το τέλος, τι καλύτερο; Απολαύσαμε το μοναδικό φυσικό τοπίο της Λίμνης με εξαιρετική παρέα και γεύμα barbeque…

Μπάρμπεκιου με φόντο την Λίμνη Πηγών Αωού.

Αν αναζητάτε ένα ταξίδι όπου θα απολαύσετε την ηρεμία, την φύση, τις αθλητικές δραστηριότητες και την πλούσια γαστρονομία,  ένας είναι ο προορισμός σας, η Ήπειρος!

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites