Πρέβεζα : Οι όροι του Υπουργείου Πολιτισμού στην τροποποιημένη μελέτη για την ανάδειξη του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα

Την τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και νέας χρήσης του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα ως προς τα κτίρια της μελέτης ενέκρινε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η μελέτη εγκρίθηκε σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:
1. ΄Ολα τα κτίρια να είναι παράλληλα προς το περίγραμμα του χώρου, δηλαδή να ακολουθούν τις δύο διευθύνσεις του χώρου, και τον άξονα συμμετρίας του «Μεταξικού» κτιρίου, δηλαδή να διατάσσονται είτε παράλληλα, είτε κάθετα προς αυτό

2. Τα κτίρια να έχουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο περίγραμμα, χωρίς εσοχές ή εξοχές.
3. Οι στέγες να είναι εγκιβωτισμένες (ως προς τις όψεις).
4. Στις εξωτερικές όψεις όλων των κτιρίων να μη δημιουργηθούν διακοσμητικοί τοίχοι με επένδυση πέτρας ή τούβλων. Οι όψεις των κτιρίων να είναι όσο το δυνατόν απλοποιημένες και να παραπέμπουν στην προηγούμενη χρήση τους ως στρατώνες. Οι εξωτερικές επιφάνειες να είναι σοβατισμένες και βαμμένες σε γήινες αποχρώσεις. Να μη γίνουν λιθεπενδύσεις, και να μην κατασκευαστούν ελεύθεροι τοίχοι σε επαφή με τα κτίρια.
5. Όλα τα ανοίγματα στα νέα κτίρια να είναι ορθογώνια, να έχουν πανομοιότυπη μορφή και ίδιες διαστάσεις. Να κατασκευασθούν είτε ξύλινα, είτε από αλουμίνιο σε απομίμηση ξύλου και να φέρουν διπλό υαλοπίνακα και σίτες. Στο Μεταξικό κτίριο να τοποθετηθούν ξύλινα κουφώματα.
6. Ο κάνναβος των παραθύρων να είναι ή ακέραιος ή μισός και το πλάτος των μπαλκονόθυρων να είναι τα 2/5 του ύψους τους, ενώ το πλάτος των παραθύρων να είναι τα 2/3 του ύψους τους.
7. Σε όλα τα κτίρια που θα συντηρηθούν ή θα ανακατασκευαστούν να εξεταστεί η λύση της εφαρμογής θερμοπρόσοψης, ώστε να έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μικρότερο κόστος λειτουργίας.
8. Στο κτίριο 9 να γίνει διεύρυνση του πλάτους του ορόφου, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι αναλογίες του κτιρίου. Επίσης, αντί για δώμα να
διερευνηθει η δυνατότητα τοποθέτησης μονόρριχτης στέγης. Το εν λόγω κτίριο, να τοποθετηθεί σε απόσταση 5 μέτρων από τον εξωτερικό τοίχο του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα.
9. Από τις πέργκολες στα κτίρια 12-13 και 17 να κατασκευαστεί μόνο το τμήμα τους που εφάπτεται στα κτίρια. Αυτές να είναι κατασκευασμένες από ελαφρά υλικά, ξύλο ή μέταλλο, και η στέγασή τους να γίνει με καλάμια ή ύφασμα, σε απόχρωση ανοιχτού μπεζ.
10. Στα κτίρια (17,23,26) να μην τοποθετηθούν γυάλινα στηθαία, αλλά συμπαγή στηθαία, επιχρισμένα στο χρώμα των κτιρίων.

11.Να υποβληθεί η αρχιτεκτονική αποτύπωση των κτιρίων 22,24, για τα οποία δεν υποβλήθηκαν σχέδια και τα οποία θα κατεδαφιστούν.

Η Νέα τροποποιημένη σύμφωνα με τα παραπάνω, μελέτη να κατατεθεί για έγκριση – θεώρηση στη ΔΒΜΑ.

Μετά τη θεώρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης – κατά τα ανωτέρω – από τη ΔΒΜΑ, όλες οι απαιτούμενες εκσκαφικές εργασίες να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4858/2021.
Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων να προηγηθεί ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4858/2021 “Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Β) Να υποβληθεί πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου του φρουρίου, η οποία θα προσαρμοστεί σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:
1. Η βασική διάταξη του υπαίθριου χώρου να είναι συμμετρική ως προς τον άξονα του Μεταξικού κτιρίου και να διακρίνεται από αυστηρότητα.
2. Να εξεταστεί η δυνατότητα ανακατασκευής του μνημείου των πεσόντων, που εμφαίνεται σε παλαιά φωτογραφία.
3. Να προβλεφθεί μικρός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ΑΜΕΑ και πρόσβασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κλπ.).
4. Να καταργηθεί το στοιχείο του νερού, καθώς δε συνάδει ούτε με τον χώρο, αλλά ούτε και με την ιστορία του μνημείου.
5. Να μην τοποθετηθούν στέγαστρα στις διαδρομές ή να περιοριστεί κατά πολύ η έκτασή τους και τα υλικά τους να είναι από ελαφρά υλικά (μέταλλο, ξύλο, κλπ.).
6. Να μην τοποθετηθούν ελεύθεροι διακοσμητικοί τοίχοι στις διαδρομές και σε όλο τον χώρο.
7. Όσον αφορά στο θέατρο, να μελετηθεί αναλυτικά η χωροθέτηση ελαφράς κατασκευής θεάτρου, με μειωμένες – συγκριτικά ως προς τις προταθείσες – διαστάσεις.
8. Να δοθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης μελλοντικής διαδρομής παράλληλα με τα τείχη, όπου είναι αυτό εφικτό, που θα υλοποιηθεί μετά την αποκατάσταση αυτών.
9. Να μην τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στον ΝΑ προμαχώνα.
10. Να εκπονηθεί φυτοτεχνική μελέτη για τον υπαίθριο χώρο, που θα περιλαμβάνει φυτά και δέντρα της τοπικής χλωρίδας.
11. Να μειωθούν τα γήπεδα, από τρία σε δύο.

12. Τα υλικά των διαδρομών και των πλατωμάτων να είναι συμβατά με τον χώρο (πατημένο χώμα με τσιμέντο, (σταθεροποιημένο δάπεδο), πλακόστρωση με φυσικές πλάκες κτλ.

13.Να κατατεθεί αναλυτική μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου με στάθμες (υφιστάμενες – προτεινόμενες), με τα υλικά, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, γενικές τομές, αναλυτική περιγραφή όλων των εγκαταστάσεων (αθλητικών δραστηριοτήτων – παιδικές χαρές), ενδεχόμενο φωτισμό, τύπος καθιστικών και εν γένει τον αστικό εξοπλισμό.
Η μελέτη περιβάλλοντος χώρου, προσαρμοσμένη ως προς τα ανωτέρω, να κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να διαβιβαστεί για εξέταση της από το ΚΑΣ.
Γ) Να υποβληθεί μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης των τειχών του Κάστρου, καθώς και μελέτη που να αφορά τις εισόδους σε αυτό.
Δ) Να υποβληθεί μελέτη αποκατάστασης του καθολικού ναού, καθώς και μελέτη εξωραϊσμού του ορθοδόξου ναού.

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites