Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Πρέβεζας για άμεσες σωστικές εργασίες στερέωσης στο Κάστρο Παντοκράτορα Πρέβεζας

Με αίτημα της η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας ζητά να γίνουν άμεσες σωστικές εργασίες στερέωσης στο Κάστρο Παντοκράτορα Πρέβεζας.

Στο αίτημα της αναφέρει:

To κάστρο του Παντοκράτορα, ένα σημαντικότατο οχυρωματικό έργο του 19ου αι., η ίδρυση και λειτουργία του οποίου, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Πρέβεζας έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω της ολέθριας αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής. Η Πρέβεζα αποτελεί εξέχον δείγμα πόλης που συγκεντρώνει σημαντικά οχυρωματικά μνημεία σε σχέση με το μέγεθός της και έως σήμερα δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη σημασία από τις αρμόδιες αρχές. Το κάστρο του Παντοκράτορα παρουσιάζει χαρακτηριστικά που σπάνια συναντιούνται σε άλλες οχυρώσεις της ίδιας περιόδου τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου με βασική υπαίτια τη Δημοτική αρχή.

Το κάστρο του Παντοκράτορα χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως μνημείο της Πολιτείας το 1965 και προστατεύεται σήμερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.Το 1988 εγκρίθηκε η κάτ’ αρχήν παραχώρηση της χρήσης του στο Δήμο – που το είχε ζητήσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1984- με σκοπό τη δημιουργία χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναψυχής. Το 1991 εκπονείται μελέτη για το κάστρο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1996 παραχωρείται οριστικά για χρήση στο Δήμο. Επί Δημαρχίας Ν. Γιαννούλη και Κ. Παπαγεωργίου εκτελούνται μικρής κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης τμημάτων του κάστρου. Πραγματοποιούνται εργασίες ανάδειξης της προσβασιμότητας και καθαίρονται τα νεότερα κτίρια των φυλακών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν είδαμε στην πράξη καμία ενέργεια που να κάνει αισθητή την «ευαισθησία» της Δημοτικής Αρχής για αυτές τις κοιτίδες πολιτισμού.  Τον Οκτώβριο του 2021 η κ. Υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στην Πρέβεζα και στο Κάστρο, ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για τον μνημειακό χώρο την έχει ο Δήμος. 

Στο κάστρο του Παντοκράτορα η κατασκευαστική δομή του κρίνεται αρκετά επιβαρυμένη. Διαπιστώνονται σημαντικές φθορές σε διάφορα σημεία των τοιχοποιιών του:

Η άμεση επαφή του μνημείου με τη θάλασσα επιβαρύνει την παθολογία του. Μάλιστα στα νοτιότερα τμήματα του εξωτερικού περιβόλου που βρέχονται από την θάλασσα η απώλεια των δόμων και η αποδόμηση των συνδετικών κονιαμάτων έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το υγρό στοιχείο να εισχωρεί εντός του κάστρου.

Αρκετές φθορές οφείλονται επίσης στην ανάπτυξη της  βλάστησης. Η υγρασία και τα όμβρια ύδατα, λόγω τις μη στεγανοποίησης των τοιχοποιιών, απορροφούνται από τα δομικά υλικά με αποτέλεσμα την διόγκωση και εν συνεχεία την αποσάθρωση και την αποκόλλησή τους. Οι πλέον πρόσφατες καταρρεύσεις των τοιχοποιιών επιβεβαιώνουν την εγκατάλειψη που κυριαρχεί στο μνημείο ενώ ο κίνδυνος για περαιτέρω κατάρρευση ελλοχεύει ακόμα σε μεγάλο βαθμό. Αποκαρδιωτικές εικόνες παντού που δεν αρμόζουν σε αυτό το σημαντικότατο μνημείο πολιτισμού.

Αιτούμαστε: 

Να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα στερέωσης και αποκατάστασης των τοιχοποιιών του κάστρου και ιδιαίτερα του θαλάσσιου μετώπου με στόχο την άρση των ετοιμορροποιών και την  περαιτέρω αναχαίτιση της αποδόμηση των τοιχοποιιών.

Τα μνημεία μας σε αυτά και το κάστρο του Παντοκράτορα αποτελούν αποτυπώματα της ιστορίας μας  και χρήζουν προστασία, συντήρηση, ανάδειξη και σωστή διαχείριση προκειμένου να μην χαθούμε μέσα στη σύγχρονη κοινωνία σαν σταγόνες στον ωκεανό. Ενσαρκώνουν αξίες τις οποίες εμείς, οι προσωρινοί διαχειριστές τους, δεν πρέπει ούτε να αγνοούμε, ούτε να παραβλέπουμε πόσο μάλλον να υποτιμούμαι και να αδιαφορούμε.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites