Τα προσφυγοχώρια της Πρέβεζας τίμησαν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν τα προσφυγοχώρια της Πρέβεζας, τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην Νέα Σαμψούντα το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομο, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των πεσόντων.

Μεταξύ αυτών που τίμησαν την εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, ο επικεφαλής της Παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Γιώργος Μότσιος κ.α.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Αλεξιάδη Θωμά διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα “Η Άμισος του Πόντου κατά το 1922, ο βίαιος εκπατρισμός των κατοίκων της και η εγκατάσταση του στην Ελλάδα ”

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Σύνολο Σμυρναίικου τραγουδιού του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με τους Σπαθάρα Βάλια στο Λαούτο, Παπαδόπουλο Δημήτρη επίσης στο λαούτο, Φατούρου Μυρτώ στο ακορντεόν και Καλουτσάκη Έλλη στο βιολί και το Παραδοσιακό Σύνολο από σπουδαστές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους Βισβίκη Θανάση στο τραγούδι, Βούλγαρη Γιώργο στην κιθάρα, Ζήγο – Χαϊτίδη Ιωάννη στη λύρα, Ζήγο – Χαϊτίδη Γιώργο στο νταούλι και τον Καραγεώργο Παναγιώτη στο Ούτι.

Αφηγήσεις και απαγγελίες έκαναν οι Ηλιόπουλος Αναστάσιος, Ουτσκούνης Πασχάλης, Σακκά Ελένη και Φιλιππούσης Ματθαίος.

Στην Νέα Κερασούντα την Κυριακή 22 Μαϊου ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού εκδήλωση μνήμης.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πολυδύναμου Κέντρου Πρέβεζας του ΟΚΑΝΑ Γιώργος Χαραλαμπίδης κ.α.

Να αναγνωριστεί επίσημα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ζήτησε στην ομιλία του ο  Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Κερασούντας Δημήτρης Καραβασιλείου, ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ανέφερε πως στην παραλία της Πρέβεζας ο Δήμος θα φτιάξει μνημείο αφιερωμένο σε Πόντιους και Μικρασιάτες.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις μνήμης στην Νέα Σαμψούντα και την Νέα Κερασούντα:

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites