Πρέβεζα : Στο Espinho και το Ovar της Πορτογαλίας ταξίδεψε αντιπροσωπεία μαθητριών του 4ου Γυμνασίου

Στο  Espinho και το Ovar   της Πορτογαλίας ταξίδεψε  αντιπροσωπεία  μαθητριών του 4ου Γυμνασίου , οι Τσόλκα Σαξώνη Μυρτώ, Παπαγεωργίου Ιωάννα, Μπάλλα Έλενα, Παπασταύρου Δήμητρα, Τσεκούρα Άρτεμις, Εμμέλεια Ρούσσα και μέλη της  παιδαγωγικής ομάδας  , η Διευθύντρια  του  σχολείου και συντονίστρια  του προγράμματος  κ. Βαρβάρα Ζαντραβέλη και η εκπαιδευτικός  κ. Θάλεια Βαγγέλη. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της πέμπτης διακρατικής συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών του Προγράμματος  Erasmus+ / eTwinning  « Eco-herit@ge matters».

Στόχος του προγράμματος η ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  ,η εστίαση της προσοχής των μαθητών στην αξία της Φύσης και η καλλιέργεια της ανάγκης για το σεβασμό και προστασία της.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθήτριες και καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχέση με τα παραπάνω θέματα στις δύο Πορτογαλικές πόλεις  Espinho και Ovar που είναι η βάση των εταιρικών σχολείων Agrupamento de Escolas secundária Dr. Manuel Gomes de Almeida και A.E.O.S (Agrupamento de Escolas Ovar Sul) αντίστοιχα.

Οι δράσεις περιλάμβαναν:

Τελετή καλωσορίσματος με χαιρετισμούς, παρουσιάσεις των σχολείων, εκδηλώσεις με  παραδοσιακές πορτογαλικές στολές και έθιμα. Η τελετή έγινε με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του Espinho και της Διευθύντριας εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησαν πορτογαλικά παραδοσιακά κεράσματα  από τους γονείς των Πορτογάλων μαθητών. Η αντιπροσωπεία μας παρουσίασε την πόλη και το σχολείο μας και παρέδωσε δώρα , αναμνηστικά από την Πρέβεζα στους φορείς και στο Διευθυντή του σχολείου. 

Ακόμη στο πλαίσιο κοινών δράσεων με το μότο ‘αλλάζω το κλίμα , φροντίζω το περιβάλλον’ πραγματοποιήθηκε φύτεμα σπόρων από όλα  τα συνεργαζόμενα σχολεία σε ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό γλαστράκι. Έγινε οργανωμένη ξενάγηση στο σχολείο, μεσημεριανό στο σχολικό εστιατόριο και παιχνίδια γνωριμίας με τα βασικά μνημεία και πολιτιστικούς χώρους ενδιαφέροντος της  πόλης. 

Οι επόμενες εργασίες πεδίου  έγιναν στη Γαία & στο Πόρτο, μια πανέμορφη και γραφική  πόλη, που το ποτάμι Douro την διασχίζει. Ο ποταμός Douro διαρρέει την εύφορη κοιλάδα  και χωρίζει τις 2 πόλεις , εκεί  όπου παράγονται τα φημισμένα κρασιά Porto, που είναι και η οικολογική παράδοση της περιοχής. Επίσκεψη  στο WOW μουσείου (WOW – Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ – Oporto & Douro Moments) και  στα κελάρια κρασιού Sandeman . 

Η επίσκεψη στο Πόρτο ολοκληρώθηκε με ξεναγήσεις  σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη (Rabbit, μια καλλιτεχνική δημιουργία του Bordalo II (Bordalo II – Street Art Bio, το τελεφερίκ που ενώνει  τι 2  πόλεις   και περίπατος  κατά μήκος της γέφυρας D. Luis προς Sé , τον  Καθεδρικό Ναό Sé Catedral do Porto, σιδηροδρομικό σταθμό São Bento, κ. α ) και ο τελευταίος μας σταθμός ήταν η επίσκεψη μελέτης  στο Serralves Park , εκεί όπου η φύση συναντά την τέχνη , όπου είδαμε πολλά ενδιαφέροντα έργα τέχνης και ατέλειωτους κήπους. Γλυπτά από φυσικά υλικά , έδεναν αρμονικά με το καταπράσινο περιβάλλον ανάμεσα στο ομώνυμο Μουσείο μοντέρνας σύγχρονης τέχνης και περιοδικές υπαίθριες εκθέσεις γλυπτών .  

Σειρά είχε την επόμενη ημέρα εργασία πεδίου στην πόλη του Ovar, όπου βρίσκεται το δεύτερο συνεργαζόμενο σχολείο A.E.O.S (Agrupamento de Escolas Ovar Sul). Μας περίμενε και εκεί θερμό καλωσόρισμα από  μαθητές ντυμένους  με τις παραδοσιακές στολές , τον  δήμαρχο της πόλης , τον Σύμβουλο για την Παιδεία και   τον Διευθυντή του σχολείου. Έγινε πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων: «Purgatory Airlines» , που ήταν το συνεργατικό αποτέλεσμα όλης της προηγουμένης χρονιάς από διακρατικές ομάδες των εταιρικών σχολείων, εργαστήρια animation και εργαστήρια δημιουργίας και ζωγραφικής  κεραμικών πλακιδίων με τα αρχικά γράμματα του τίτλου του προγράμματος μας και επίσκεψη στην πανέμορφη ακτή του Ατλαντικού  Furadouro , μελέτη πεδίου με φύλλα εργασίας  και βόλτα στους αμμόλοφους

 Τις 2 επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην γραφικότατη πόλη του Aveiro , γνωστή για τα μοναδικά πλακάκια στους δρόμους και τα κτίρια αλλά και τα κανάλια που τη διασχίζουν και  δίκαια  της έχουν  δώσει την επωνυμία ‘η Βενετία της Πορτογαλίας’ , γνωριμία με τα Θαλάσσια σπόρ , canoeing  ανά δύο άτομα στη Carregal Marina και windsurfing –στην  παραλία του Εσπίνιο ,  επίσκεψη  σε  αλατωρυχείο,  στο οποίο δοκιμάσαμε αλάτι και θαυμάσαμε την ποικιλία παράγωγων προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί ο επισκέπτης .-  αποτελεί και αυτό πλουτοπαραγωγική πηγή για την οικονομία της περιοχής- ,επίσκεψη με ξεναγό στη λιμνοθάλασσα Πάραμου και στη λιμνοθάλασσα του φυσικού καταφυγίου Πάραμου και παρατήρηση πουλιών, καθώς και επίσκεψη στη Μουσική ακαδημία και παρακολούθηση τζαζ  συναυλίας γνωστών πορτογάλων καλλιτεχνών με τη συνεργασία των μαθητών του μουσικού σχολείου . .

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στις εργασίες των διακρατικών   ομάδων στο Εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου  και την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων και των φύλλων εργασίας των δραστηριοτήτων όλης της εβδομάδας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση Συντονιστών  εκπαιδευτικών , ενημέρωση του Mobility Tool και  έναρξη της διαδικασίας συμπλήρωσης της Τελικής Αξιολόγησης του έργου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο του Εσπίνιο (Μουσείο FACE) με  παραδοσιακούς χορούς  και τραγούδια κυρίως από την αλιευτική παράδοση της περιοχής κα την παράθεση αποχαιρετιστήριου γεύματος με πλούσια  σπιτικά εδέσματα από τους γονείς των μαθητών των 2 σχολείων , γεγονός που αποτέλεσε τον καλύτερο και τον πιο συγκινητικό επίλογο της εβδομάδας .

Οι μαθητές μας μαγεύτηκαν από τις  ποικίλες εικόνες και εντυπωσιάστηκαν από τα σχολεία που επισκεφτήκαμε … «…το σχολείο  μας εντυπωσίασε καθώς περιλάμβανε εσωτερικές και εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα, διαφορά εργαστήρια (κάθε μάθημα και διαφορετικό εργαστήριο) αξίζει ακόμα να αναφερθούμε στο γεγονός ότι τα παιδιά είχαν πρόσβαση σε ντουλαπάκια που μπορεί κανείς να κρατάει τα πράγματα του και είχε επίσης δωρεάν μεσημεριανό φαγητό …» ήταν κάποιο από τα σχόλια της μαθήτριας Ε.Μ. που καταγράψαμε.

 Μια εβδομάδα πλούσιων πολιτιστικών και οικολογικών εμπειριών μέσα σε εγκάρδιο κλίμα φιλοξενίας από τους  οικοδεσπότες που προσέφερε  απίστευτα μορφωτικά βιώματα   σε μαθητές και εκπαιδευτικούς . Στόχος μας η αποτύπωση όλων αυτών σε οικο-πολιτιστικό οδηγό για όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία και τις αντίστοιχες περιοχές . 

Το ταξίδι του Eco-herit@ge matters τελειώνει κάπου εδώ αλλά δε σταματά , θα συνεχιστεί ελπίζουμε με άλλες Erasmus + εμπειρίες , διότι είναι το πρόγραμμα που ανοίγει ‘δρόμους και ορίζοντες ‘ για εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

“Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές για το ζήλο και την ενεργό συμμετοχή τους , τους γονείς που ήταν πάντα δίπλα μας , τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο Πρέβεζας, κ. Γεωργάκο, τον υπεύθυνο Παιδείας και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  , κ. Αργυρό     και ιδιαίτερα τον κ. Στράτο Ιωάννου , Αντιπεριφερειάρχη Ν. Πρέβεζας που ήταν αρωγός και έμπρακτος συμπαραστάτης μας  όλα αυτά τα 3 χρόνια, το Επιμελητήριο Πρέβεζας, και τον πρόεδρο του κ. Ιωάννη Μπούρη,   το ΚΤΕΛ Πρέβεζας κα ιδιαίτερα τον πρόεδρο του  κ. Παππά και ολόκληρο το Σύλλογο Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας για την υποστήριξη του” αναφέρουν στην ανακοίνωση τους η διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος Βαρβάρα Ζαντραβέλη και η παιδαγωγική ομάδα Βαγγέλη Θ. , Γκουργκούλη Ε. ,  Γούλα Γ. , Ευαγγέλου Α. ,Κακοσίμου Χ. , Στάθη Α.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites