Στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς

Συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. κ. Χρήστο Ντακαλέτση, είχε λίγο μετά την άφιξή του στα Ιωάννινα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς. 

Ο κ. Ντακαλέτσης υποδεχόμενος τον Υπουργό, τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του να ακούσει από τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηπείρου τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν έμεινε ωστόσο στα αμιγώς αυτοδιοικητικά θέματα αλλά με την επίδοση ενός αναλυτικού υπομνήματος, παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα των παραγωγών της Ηπείρου, ζητώντας την οικονομική και θεσμική στήριξη της πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία τους, επ’ ωφελεία των Δήμων και των δημοτών της Ηπείρου.

Τα θέματα που έθεσε με το υπόμνημά του στον Υπουργό, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου είναι τα εξής:

– Εξέταση της δυνατότητας ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής των παραγωγικών προτεραιοτήτων της χώρας και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ανάγκη που κατέστη εξαιρετικά επείγουσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με βασικές πρώτες ύλες. 

– Κάλυψη της δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας. Όπως τονίζει ο κ. Ντακαλέτσης, για μεν την κτηνοτροφία δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης που μπορεί προοπτικά να θέσει σε κίνδυνο το προϊόν της φέτας, το οποίο ως γνωστόν, ενισχύει καθοριστικά τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εθνικής παραγωγής. Για δε την πτηνοτροφία, της οποίας το 70% της εθνικής παραγωγής κοτόπουλου προέρχεται από τις τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Ηπείρου (Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ), πλήττεται καίρια ένας σημαντικός παραγωγικός τομέας της Ηπείρου. Σε σχέση με την πτηνοτροφία, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα δει σοβαρά το αίτημα του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα δάνεια, τα οποία έλαβαν πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πριν από 15 περίπου χρόνια, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και σήμερα, γίνονται απαιτητά χωρίς διευκολύνσεις από την εκκαθαρίστρια εταιρεία της πρώην ΑΤΕ.

– Μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, γιατί δεν φαίνονται επαρκή. Ειδικά για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης ή και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου. 

– Ανάγκη για ώθηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να προχωρήσουν ως σήμερα. Ως προς αυτό, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε από τον Υπουργό αλλαγές στη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015, τόσο ως προς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όσο και ως προς τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων. 

Τέλος, ως εκπρόσωπος των Δήμων της Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. ζήτησε να υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας και έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Ηπείρου, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές είναι απόλυτα απαραίτητες για την ουσιαστική στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Επαναφέροντας δε και ένα πάγιο αίτημα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους Δήμους. 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites