Δεδομένη η παρουσία δύο PZL στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων – Aναμένονται οι αποφάσεις για επιπλέον εναέρια μέσα Πυρόσβεσης

Η περυσινή επιτυχημένη  αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών,  αποτελεί τον «οδηγό» και για την ερχόμενη, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του 2021 και συζήτηση για το σχεδιασμό της νέας. 

Όπως ανέφερε ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, η φετινή χρονιά, ήταν η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας από πλευράς δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου κ. Απ. Βασδέκης το 2021 εκδηλώθηκαν 217 δασικές πυρκαγιές (73 Π.Ε. Ιωαννίνων, 61 Π.Ε. Άρτας, 38 Π.Ε. Θεσπρωτίας, 45 Π.Ε. Πρέβεζας) με τον μέσο όρο της εικοσαετίας να ανέρχεται σε 416. Οι δε καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε περίπου 6.000 στρέμματα, έναντι μέσου όρου 20ετίας 8.000 στρεμμάτων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο περιλαμβάνεται πλέον και η στενή συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις Δασικές Υπηρεσίες. 

«Πρέπει να τεθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περσινή αντιπυρική περίοδο. Να βρούμε αν κάναμε λάθη ή όχι. Να δούμε τα φετινά προβλήματα. Γιατί αναμένεται μια πιο δύσκολη περίοδος. Εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο. Το πιο βασικό είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πως θα πρέπει να κάνουμε το σύστημα της πρόληψης. Γιατί είναι το Α και το Ω στις δασικές πυρκαγιές. Πρόβλημα φέτος είναι πως δεν θα έχουμε τα ρωσικά μέσα κατάσβεσης. Γίνονται συζητήσεις για μέσα κατάσβεσης από άλλες χώρες, αλλά είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι εφόσον υπάρχει συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, διαφορετικά η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Επιχειρησιακός Συντονιστής της Πυροσβεστικής κ. Δ. Κοντογιάννης οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου θα έχουν σχεδόν την ίδια με πέρυσι δύναμη, στην οποία θα προστεθεί η Ειδική Μονάδα με επιπλέον 60 άτομα και ομάδα Εθελοντών.  Ως προς τα πτητικά μέσα, μέχρι σήμερα είναι δεδομένη η παρουσία δύο pezetel στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για επιπλέον εναέρια μέσα. 

 

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι η προστασία των περιαστικών δασυλλίων, ο καθαρισμός των οικοπέδων εντός οικισμών, ο καθαρισμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ κ.α., ενώ αναδείχθηκε και ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών οι δασεργάτες. 

Στην εποικοδομητική συνεργασία και συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στο έργο των δασικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο οποίος ανέφερε ότι σε προτεραιότητα έχουν τεθεί το περιαστικό δασύλλιο Ιωαννίνων και το δάσος της Λάιστας. 

 

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κ. Γεώργιος Λιόλιος, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες  μόνωσης των καλωδίων του δικτύου, αναδείχτηκε εργολάβος για καθαρισμό της υψηλής βλάστησης (κλαδέματα) γύρω από το δίκτυο και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάδειξη εργολάβου καθαρισμού των χόρτων γύρω από τους στύλους. 

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κλείνοντας τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι για να έχουμε καλά αποτελέσματα και τη νέα αντιπυρική περίοδο «πρέπει να είμαστε όλοι εν εγρηγόρσει. Τα μάτια μας δεκατέσσερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου για τη συμμετοχή και τις τοποθετήσεις τους, ζητώντας από όλους ετοιμότητα «24ώρες το 24ωρο». 

 

 Στη σύσκεψη – συνεδρίαση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης ΜΠ/Ταξιαρχίας οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Μετσόβου Κων. Τζιαφέας, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Γ. Λώλης,  Β. Τζουμέρκων Β. Γιωτόπουλος και Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο προϊστάμενος Δασικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο Δασάρχης Μετσόβου Στ. Σιούλας, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης, Εθελοντικών Σωμάτων κ.α.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites