2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων – Ένας σπουδαίος υγρότοπος είναι και το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς αυτή την ημέρα υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, η Συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. 

Το φετινό μήνυμα εορτασμού είναι: «Δράση στους υγροτόπους για τους ανθρώπους και τη φύση» και έχει ως στόχο να υπογραμμίσει  τη σημασία των δράσεων για τη διασφάλιση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των υγροτόπων για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Να απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να σώσουμε τους υγροτόπους από την εξαφάνιση και να αποκαταστήσουμε αυτούς που έχουν ήδη υποβαθμιστεί. Οι υγρότοποι μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη όταν διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Συγκεκριμένα, οι υγρότοποι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης», προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποτελούν χώρους αναψυχής, επιστημονικής έρευνας και περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Ένας σπουδαίος υγρότοπος, γεμάτος φυσικές ομορφιές, είναι και το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, όπου συναντάμε το πιο πολύμορφο μωσαϊκό υγροτόπων στην Ελλάδα. Οικότοποι προτεραιότητας, σπάνια και απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας, αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας, προστατευόμενα είδη της χερσαίας και υδρόβιας πανίδας, συνθέτουν μια εικόνα μοναδικής ποικιλότητας και ομορφιάς. Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η διατήρηση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος (οικότοποι, είδη χλωρίδας και πανίδας) σε συνδυασμό πάντα με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι οι υγρότοποι αποτελούν τμήμα της φυσικής μας κληρονομιάς και παρακαταθήκη για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών. Ας προστατεύσουμε τους υγροτόπους με όλες μας τις δυνάμεις!

Από το Γραφείο Τύπου του ΦΔΑΛ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 88χρονης ηλικιωμένης από την Λούτσα

11/07/2024, 8:32 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έκτακτο Δελτίο Εκδήλωσης Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς στην Π.Ε. Πρέβεζας την Παρασκευή 12-07-2024

11/07/2024, 5:48 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εξαφάνιση ηλικιωμένης στην Λούτσα

11/07/2024, 4:39 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Θέση εργασίας σε κατάστημα εστίασης στην Λυγιά

14/06/2024, 5:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση Konstas

14/06/2024, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites