ΌΧΙ στην «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας με Κομπόστ λένε οι κάτοικοι

Ψήφισμα

-ΌΧΙ στην «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας με Κομπόστ Τύπου Α.

-Όχι στην χαβούζα στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας.

 

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η κυβερνώσα παράταξη του Δήμου Ζηρού σχεδιάζει την «ανάπλαση»  λατομείου που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Κερασούντας. Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι ουδείς εκ της εν λόγω παράταξης μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους κατοίκους ενός χωριού, διότι εφόσον γνωρίζουμε ακόμη και ορισμένοι εκ των συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού δεν έλαβαν γνώση παρά μόνο δύο μέρες πριν την συνεδρίαση. Αυτή η μυστικοπάθεια καταδεικνύει πολλά ίσως και τίποτα.

Επίσης, η άρνηση αρκετών Δήμων της Ηπείρου να δεχθούν ανάλογες προτάσεις “ανάπλασης” ίσως πάλι να καταδεικνύει πολλά ίσως και τίποτα.

Βάσει του άρθρου 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. οικ.56366/4351/2014 (ΦΕΚ 3339/Β/12-12-2014)  το Κομπόστ Τύπου Α ενδέχεται να περιέχει Κάδμιο, Χρώμιο, Χαλκό, Υδράργυρο, Νικέλιο, Μόλυβδο, Ψευδάργυρο, Αρσενικό,  Πολυχλωριωμένα Διφαινύλια (PCBs) και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (PAH). Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο καθείς μπορεί να διαπιστώσει πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα στοιχεία για την υγεία μας. Ακόμη κι αν κάποιος υποστηρίξει ότι τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε ορισμένες ποσότητες στο Κομπόστ τύπου Α, ο μεγάλος όγκος μετρικών τόνων που θα εναποτεθεί στην περιοχή αθροιστικά θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση. 

Από την είσοδο του λατομείου Νέας Κερασούντας  διέρχεται ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης που ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και υδροδοτεί όλο σχεδόν τον νομό Πρέβεζας, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Πρέβεζας αλλά και την Λευκάδα. Αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν επιβλαβή στοιχεία του Κομπόστ τύπου Α παρεισφρήσουν στον αγωγό ύδρευσης που υδροδοτεί τόσες χιλιάδες πληθυσμού; 

 

Επιπροσθέτως η θέση του εν λόγω λατομείου επισύρει επίσης φόβους για μελλοντική περιβαλλοντική μόλυνση τόσο του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, όσο και του κάμπου που απλώνεται δίπλα σε αυτό. Σας εφιστούμε την προσοχή διότι το χαμηλότερο σημείο εντός του λατομείου βρίσκεται αρκετά μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο του παρακείμενου κάμπου με αποτέλεσμα όταν η περιοχή πλημμυρίζει το εν λόγω σημείο να παραμένει πλημμυρισμένο ωσάν συγκοινωνούντα δοχεία  με την ευρύτερη περιοχή. Μέσω αυτού του συγκοινωνούντος συστήματος η διάχυση των προαναφερόμενων στοιχείων στον κάμπο της περιοχής μας θα είναι μεγάλη και ενδεχομένως θα επιφέρει προβλήματα και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής. 

Επίσης, σε απόσταση 150 μέτρων την περιοχή διαπερνά ο Λούρος Ποταμός ο οποίος εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο με ότι αυτό συνεπάγεται και για το εν λόγω προστατευόμενο από διεθνείς συμβάσεις οικοσύστημα.  

Το λατομείο απέχει περίπου χίλια μέτρα σε ευθεία γραμμή από τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Νέας Κερασούντας και Πέτρας, δηλαδή σχεδόν εφάπτεται με τον οικιστικό ιστό αυτών των χωριών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η δυσοσμία που θα αναδύεται από το λατομείο θα είναι αφόρητη για τους κατοίκους των χωριών αυτών. 

Για όλους τους άνωθεν αναφερόμενους λόγους δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την σχεδιαζόμενη από την δημοτική αρχή του Δήμου Ζηρού «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας.  

Λέμε ΌΧΙ για εμάς και τα παιδιά μας στην χαβούζα στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας.

Η Επιτροπή Αγώνα


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites