Τμήμα Λογιστικής Πρέβεζας : Από το ιστορικό ΦΕΚ της ίδρυσης του έως την απόφαση μεταφοράς του στα Γιάννενα

Ένα ακόμα βήμα για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την απόφαση της Συγκλήτου που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το mypreveza.gr σας παρουσιάζει το χρονικό από την ίδρυση του έως την διαχρονική απαξίωση του από τους καθηγητές του τμήματος που οδήγησαν στη χθεσινή εξέλιξη.

Το Τμήμα Λογιστικής ιδρύθηκε μετά από σημαντικές πρωτοβουλίες και μεθοδικές κινήσεις του τότε κυβερνητικού Βουλευτή Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Ντούσκα, με το ΦΕΚ 113/26.05.1998, το οποίο υπέγραφε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και οι Υφυπουργοί Εσωτερικών Σταύρος Μπένος, Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος.

Αρχικά στεγάστηκε σε εγκαταστάσεις της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εκεί όπου από το 2009 έως σήμερα λειτουργεί το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε (περίπου το 2009) σε νεόδμητο σύγχρονο κτίριο που κατασκευάστηκε σε οικόπεδο στο Ψαθάκι. που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας για τον σκοπό αυτό.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ως ΤΕΙ το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ήταν το “Μήλον της Έριδος” για την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ηπείρου, αυτό αναφέρουν στην πλειοψηφία τους φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος που σήμερα εργάζονται ως λογιστές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις, είτε έχουν ανοίξει τα δικά τους λογιστικά γραφεία.

Το 2012 η μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου υπό την σκιά των μνημονίων σχεδίαζε αλλαγές στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο τότε Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας δήλωνε σε πολιτική εφημερίδα σχετικά με αυτές τις αλλαγές, ότι “το σχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όμως να εφαρμοστεί. Επτά χρόνια γίνεται η συζήτηση για το “μάζεμα” των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πριν από έξι χρόνια είχα κάνει πρόταση για την εξυγίανση ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο είναι διάσπαρτο σε τέσσερις πόλεις Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα , προτείνοντας «να “μαζευτεί” σε μία, το πολύ δύο πόλεις”. Μετά τις δηλώσεις αυτές, ήρθε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και η νέα μορφή του ΤΕΙ Ηπείρου, με την οποία η Πρέβεζα δεν κατάφερε να πάρει την έδρα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας που απώλεσε η Άρτα, και παρά τις τότε έντονες αντιδράσεις των αιρετών, μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα το 2013, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Τα επόμενα χρόνια χάρις τις προσπάθειες του τότε Προέδρου του Τμήματος Μιχάλη Διακομιχάλη, το τμήμα απέκτησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών, γεγονός που αναβάθμισε κατά πολύ την ποιότητα σπουδών. Δυστυχώς όμως αυτοί που εποφθαλμιούσαν από χρόνια το Τμήμα οδήγησαν τον Μιχάλη Διακομιχάλη σε παραίτηση το 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από την λήξη της θητείας του.

Το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ακόμα μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που φαινομενικά έδειχνε πως θα ενισχύσει περαιτέρω το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, έκρυβε όμως μεγάλες παγίδες. Η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου που άφησε την Θεσπρωτία χωρίς Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση, πανεπιστημοποίησε χωρίς σχέδιο το Τμήμα Λογιστικής της Πρέβεζας εντάσσοντας το στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου εδρεύει η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και άνοιξε ουσιαστικά την “Κερκόπορτα” για τις σημερινές εξελίξεις.

Την ίδια χρονιά που ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για την Πανεπιστημιοποίηση του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έδινε σε συνεδρίαση της στις 10 Μαϊου του 2018, τα πρώτα σήματα για την μεταφορά του στα Γιάννενα. Η τότε απόφαση ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Η Σύγκλητος κρίνει ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να λειτουργήσουν τα οκτώ ήδη λειτουργούντα Τμήματα του ΤΕΙ ως νεοϊδρυόμενα Τμήματα του Πανεπιστημίου στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, σε πνεύμα ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ισοτιμίας, ωστόσο, κρίνει ότι, όταν διαμορφωθούν οι ανάλογες προϋποθέσεις, τα Τμήματα πρέπει να ενταχθούν σε δύο Campus, ήτοι σε αυτό των Ιωαννίνων και της Άρτας”. 

Δυστυχώς, τότε όλοι οι αιρετοί ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν τα όσα ανέφερε η Σύγκλητος σε εκείνη την συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να έρθει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ο Νόμος Κεραμέως, ο οποίος μπορεί να μην είναι η αιτία, έδωσε όμως την τέλεια αφορμή και το ιδανικό πάτημα στην πλειοψηφία των καθηγητών του τμήματος και στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που από χρόνια επιθυμούσαν την μεταφορά του σε άλλη πόλη, να προχωρήσουν το σχέδιο τους.

Οι αντιδράσεις των αιρετών στην χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου ήταν σφοδρές, όμως καθυστερημένες, όπως αυτή του κυβερνητικού Βουλευτή Πρέβεζας Στεργίου Γιαννάκη,ο οποίος απουσίαζε από την συνεδρίαση της Συγκλήτου και σήμερα προχώρησε σε μια χλυαρή κατώτερη των περιστάσεων ανακοίνωση. Από την άλλη πλευρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αντέκρουσε βήμα – βήμα τα όποια έωλα επιχειρήματα παρουσίασε ο Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της μεταφοράς του τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, ερχόμενος μάλιστα σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Παρά την ευρεία πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, το παιχνίδι παίζεται ακόμα και πλέον θα είναι πολιτικό αφού ακόμα και αν βιάζονται ορισμένοι να πανηγυρίσουν για την απόφαση της Συγκλήτου , η “διαιτητής” που θα σφυρίξει την λήξη του θα είναι η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία εντός των επόμενων 30 ημερών, αφού πρώτα γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα πάρει την οριστική απόφαση για την τύχη του Τμήματος Λογιστικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites