Ο αριθμός κλειδί που θα κρίνει το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα – Οι απαντήσεις Συρίγου στον Μπάρκα

Ο αριθμός αποφοίτων και όχι ο αριθμός εισακτέων φαίνεται να είναι αυτός που θα κρίνει το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, για το μέλλον του τμήματος μετά την απόφαση της Συγκλήτου, που ζητά την μεταφορά του στα Γιάννενα.

Ο Κώστας Μπάρκας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας λέγοντας πως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα στο τμήμα με τον Υφυπουργό να του απαντά ότι “η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εκ των πραγμάτων θα περιορίσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει το συγκεκριμένο τμήμα ως προς τον αριθμό των αποφοίτων”.

“Κύριε Μπάρκα κάντε μια μικρή ερευνούλα να δείτε πόσοι λίγοι αποφοιτούν, σε τι ποσοστό. Είναι αστείο να μιλάμε για τον χαμηλό αριθμό εισακτέων και να μην λέμε λέξη για το πόσοι αποφοιτούν” υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Κριτική και από το Υπουργείο Παιδείας στους καθηγητές του Τμήματος

Εντύπωση φαίνεται πως έχει προκαλέσει και στο Υπουργείο Παιδείας η “διγλωσσία” των καθηγητών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας που αποφάσισαν την μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών με την οποία ισχυρίζονται ότι, το τμήμα καθίσταται μη βιώσιμο εξαιτίας της μείωσης στον αριθμό εισακτέων, δεν αναφέρει όμως πόσοι από εκείνους που έμπαιναν τα προηγούμενα χρόνια, αποφοιτούσαν.

“Στη περίπτωση αυτή δυστυχώς περισσεύει το θράσος και η έλλειψη μνήμης. Οι ίδιοι άνθρωποι που λένε ότι πρέπει να γίνουμε Πανεπιστημιακό Τμήμα το 2019, οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται και λένε ότι η λειτουργία του τμήματος μας είναι μη βιώσιμη στην Πρέβεζα” σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Κριτική και στην απόφαση Κοσμητείας

Έντονη κριτική και στην Κοσμητεία της σχολής για την απόφαση της να ζητήσει μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα, άσκησε ο Υφυπουργός Παιδείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος, η απόφαση της κοσμητείας αναφέρει ότι για να μεταφερθεί το τμήμα χρειάζεται να διασφαλιστούν οι κτιριακές υλικοτεχνικές υποδομές στα Γιάννενα, ενώ υπάρχουν οι αντίστοιχες κτιριακές υποδομές στην Πρέβεζα που το ίδιο το τμήμα χαρακτηρίζει επαρκείς, διότι έχει σύγχρονα εργαστήρια. “Στα Γιάννενα πρέπει να βρεθεί για το α’ εξάμηνο, μία αίθουσα διδασκαλίας 100 ατόμων ή δύο αίθουσες διδασκαλίας 50 ατόμων και ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό για το α’ εξάμηνο. Η έκθεση της Κοσμητείας δεν μας λέει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Που θα βρεθούν οι αίθουσες; Φοβάμαι λοιπόν ότι είναι το ίδιο πράγμα όπως αυτό που έγινε το 2019. Είπε φέρτε το σε εμάς και το 2022 ανακαλύπτει ότι δεν βγαίνει” υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Καρφιά και για την μελέτη βιωσιμότητας που έκανε δεκτή η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Για την αναφορά της μελέτης βιωσιμότητας στον αρνητικό αντίκτυπο που θα επέλθει στη φήμη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξαιτίας των χαμηλών βάσεων εισαγωγής στο τμήμα λογιστικής στην Πρέβεζα μίλησε με σκληρό ύφος ο Υφυπουργός Παιδείας. ” Τώρα το είδαν; Τόσα χρόνια που μπαίνανε με βάσεις εισαγωγής το 4 και το 5 δεν το είδαν; Τώρα το διαπίστωσαν ότι θα θιγεί η φήμη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λόγω των χαμηλών βάσεων εισαγωγής στο τμήμα λογιστικής της Πρέβεζας;” τόνισε ο κ. Συρίγος.

“Γράφει μέσα, στις εγκαταστάσεις τις Πρέβεζας, οι οποίες είναι πολύ όμορφες, πάρα πολύ καλές, είναι εφικτή η λειτουργία νέων δομών και δράσεων υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τοπικών φορέων. Δηλαδή; Τι θα πει αυτό το γενικό και αόριστο; Μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με κάποιο σχέδιο” είπε επίσης ο Υφυπουργός.

Δεν πήρε θέση για μεταφορά, παραμονή ή κατάργηση του τμήματος Λογιστικής ο Υφυπουργός

Η γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, φαίνεται πως θα είναι εκείνη που θα καθορίσει το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.

Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο Υφυπουργός παρά τις αναφορές του και την κριτική του στους καθηγητές του Τμήματος, ουσιαστικά δεν πήρε καμία θέση για το θέμα, διότι όπως υπογράμμισε δεν θέλει να προκαταλάβει την θέση της ΕΘΑΑΕ.

“Θα μπορούσα να σας απαντήσω σε λιγότερο από μισό λεπτό αναφέροντας πως είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις διατάξεις του νόμου 4485/2017 όπως έχει τροποποιηθεί με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα οργανώσεως και λειτουργίας Πανεπιστημιακών μονάδων, μεταξύ αυτών και της μεταβολής της έδρας ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό η μεταφορά ενός τμήματος υλοποιείται από τον Υπουργό με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει η γνώμη της Συγκλήτου του οικείου τμήματος και η δεύτερη να υπάρχει η γνώμη της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη εκπαίδευση. Δεδομένου ότι το αίτημα περιήλθε σε εμάς σήμερα στις 8:10 το πρωί – δεν είναι ότι δεν το ξέραμε, το πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, αλλά και από την ερώτηση-και θα πρέπει να το στείλουμε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι εντελώς λανθασμένο να πάρω θέση επί του ερωτήματος σας, γιατί είναι σαν να υποβιβάζω το ρόλο μιας ανεξάρτητης αρχής ΕΘΑΑΕ και σαν να προκαταλαμβάνω τη θέση της” τόνισε ο κ. Συρίγος και στην συνέχεια άσκησε έντονη κριτική στον Νόμο Γαβρόγλου.

“Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει σε αυτό το τμήμα είναι χαρακτηριστικό όλων της πλειοψηφίας των τμημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο 2018-19, σπέρνονταν σε διάφορα σημεία κόλλαγαν σε διάφορα πανεπιστήμια, είναι όλα αυτά τα πρώην ΤΕΙ, τα οποία μπήκαν μέσα στο Πανεπιστήμιο. Είπατε στην ομιλία σας ότι το τμήμα έχει μία ανοδική πορεία. Διαβάζω την απόφαση του τμήματος. Έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη από αυτό το οποίο περιγράφετε. Στην απόφαση του τμήματος, το προφίλ του τμήματος περιγράφετε σωστά, τα σχόλια για τους εισακτέους πάρα πολύ σωστά. Διαπίστωση, η λειτουργία του τμήματος καθίσταται μη βιώσιμη. Πότε το ανακάλυψαν κ. συνάδελφε… Το 2019 ζητούσαν να μπουν μέσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ξαφνικά τώρα έρχονται και ανακαλύπτουν ότι η λειτουργία του τμήματος είναι μη βιώσιμη; Προσέξτε τώρα να σας πω τι ωραία τα έκανε ο κ. Γαβρόγλου. Έφτιαξε 121 τμήματα εκ των οποίων 32 τμήματα είχαν 0 έως 3 μέλη ΔΕΠ. Κάποια από αυτά εξακολουθούν ακόμα και τώρα να μην έχουν μέλη ΔΕΠ. Έφτιαξε τμήματα -τα οποία ευτυχώς αναστείλαμε – χωρίς μέλος ΔΕΠ. Σπέρνω τμήματα στη χώρα χωρίς να κοιτάζω ανάγκες” σημείωσε ο Υφυπουργός Παιδείας.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites