Οι μισές αλήθειες, τα ψέματα του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και οι απρεπείς υπαινιγμοί του για τον Μιχάλη Διακομιχάλη

“Ποτέ δεν ήμουν μέλος κόμματος” τόνισε με έμφαση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας στην οποία συζητήθηκε η απόφαση της Συγκλήτου για την μεταφορά του τμήματος από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Ο ίδιος προέβη σε αυτή τη δήλωση μετά τα σχόλια του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, ο οποίος τον κατηγόρησε ευθέως πως ψήφισε την μεταφορά του τμήματος “για άλλους σκοπούς και λόγους προσωπικής κομματικής ανέλιξης, ως «σοφός» πλέον άρπαξε την ευκαιρία να δώσει τη χαριστική βολή με την ομάδα του”. Μάλιστα ο Δήμαρχος προφήτευσε ότι ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης “μάλλον θα βολευτεί στο επόμενο στάδιο ίσως ακόμα και στο αντιπολιτευτικό ψηφοδέλτιο επικρατείας ….”

Είναι αλήθεια ότι η σχέση του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ στενή. Μπορεί το 2014 που ήταν μάλιστα και εν ενεργεία Πρύτανης να μην εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του για βουλευτής, όμως το 2015  το κόμμα που υποστηρίζει σθεναρά, τον έχρισε Υποψήφιο βουλευτή  στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι μέλος της “Επιτροπής Σοφών”  που συμβουλεύει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατέχει δηλαδή μια εξέχουσα κομματική θέση, όσο και αν ο ίδιος προσπάθησε χθες να την αποκηρύξει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

“Λυπάμαι που ο Δήμαρχος προσβάλει τον Πρύτανη και στο πρόσωπο του Πρύτανη προσβάλει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Καμία κομματική ανέλιξη και δεν αποδέχομαι τα ειρωνικά περί “σοφού” κύριε Δήμαρχε. Τιμώ το Δημοτικό Συμβούλιο και είμαι εδώ να συζητήσουμε το θέμα που στεναχωρεί και την κοινωνία της Πρέβεζας, αλλά απασχολεί σοβαρά και το Πανεπιστήμιο. Κανονικά θα έπρεπε να αποχωρήσω, αλλά επειδή σέβομαι την πόλη της Πρέβεζας και σέβομαι όλους εσάς παραμένω εδώ και θέλω να μου δώσετε το χρόνο και να με ακούσετε παρακαλώ, διότι υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να ακούσετε” ανέφερε επίσης ο κ. Αλμπάνης απευθυνόμενος στον Νίκο Γεωργάκο.

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Αλμπάνης έριξε ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας πως ήταν απούσα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πάλεψε μόνο του, ενώ ανέφερε ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει χρέη.

“Το πρόβλημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2011 και μετά είναι η διαρκής μείωση της Χρηματοδότησης από πλευράς πολιτείας που πιάνει το 60%. Με 14 εκατ. ευρώ λειτουργούσε το 2010 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όταν είχε 15 τμήμα και σήμερα πρέπει να λειτουργήσει με 4,7 εκατομμύρια με 23 τμήματα.  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρωστάει” υπογράμμισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σημείωσε πως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ΕΒΕ με την μείωση των εισακτέων στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια δεν περιορίζονται στην Πρέβεζα και την Άρτα, αλλά φτάνουν και στα Γιάννενα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σύμφωνα με τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη δέχθηκε πλήγμα 10% στον αριθμό των εισακτέων και αυτό γιατί όπως υποστήριξε δεν επέλεξε την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής, ενώ είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα μαζί με το Πάντειο, το οποίο ζήτησε από το Υπουργείο να υπάρχουν επιλαχόντες και όπως είπε δεν είδε καμία στήριξη στο θέμα αυτό από τους τοπικούς φορείς.

Μισές αλήθειες για τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε πως η Έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) προβλέπει ότι όταν ένα τμήμα δεν έχει ικανό αριθμό φοιτητών με βάση τις διαθέσιμες θέσεις, οι καθηγητές μοιράζονται στα άλλα τμήματα του ίδιου πανεπιστημίου και οι φοιτητές πηγαίνουν σε άλλα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται και μία ποινή στα Πανεπιστήμια, όταν έχουν τμήματα με χαμηλούς αριθμούς φοιτητών. Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη το 20% του προϋπολογισμού τους κόβεται και αντί να ενισχυθούν αυτά τα πανεπιστήμια τα οποία έχουν ανάγκες.

Ωστόσο, ο κ. Αλμπάνης παρέλειψε πιθανόν εσκεμμένα, να αναφέρει πως ένα από τα βασικά κριτήρια στην έκθεση της ΕΘΑΑΕ για την βιωσιμότητα ενός τμήματος είναι οι κτιριακές υποδομές, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πληρείται στα Γιάννενα, όπου οι ίδιοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου καταγγέλλουν δημόσια ότι παρακολουθούν μαθήματα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, ενώ σε αρκετές αίθουσες στοιβάζονται όρθιοι για να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Για το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής 

Για τον Πρύτανη και για τα μέλη της Συγκλήτου στα θετικά του τμήματος είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος,  το αποδεκτό γνωστικό του αντικείμενο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα.

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είπε επίσης πως το τμήμα έχει επαρκή στελέχωση και επαρκείς κτιριακές υποδομές.

Στα αρνητικά του σύμφωνα με τον Πρύτανη είναι η προβληματική φοιτητική μέριμνα, ενώ όπως τόνισε μόνο ένα τμήμα δεν δημιουργεί ακαδημαϊκό περιβάλλον.

“Το παράπονο των καθηγητών του τμήματος είναι ότι όλα τα τελευταία χρόνια, όλα τα αιτήματα για την συνδρομή και του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας δεν έχουν ληφθεί υπόψιν με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αρνητική εικόνα για τις υποδομές και να μην είναι ελκυστικό το τμήμα για τους φοιτητές” ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας να του απαντά σε υψηλό τόνο, πως ότι ζήτησαν εγγράφως οι καθηγητές, η Περιφέρεια το έκανε πράξη.

Ευθύνες και στην τοπική κοινωνία για το Τμήμα

Στην μαθητική κοινότητα της Πρέβεζας αλλά και της Ηπείρου που δεν επιλέγει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας επέρριψε ευθύνες για την υποβάθμιση του ο Πρύτανης, ο οποίος τόνισε πως μόνο το 10% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι Ηπειρώτες, κάτι που δεν ισχύει στα άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

“Περιμέναμε ένα Πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα τουλάχιστον να είναι ελκυστικό από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Όταν η ίδια η πόλη δεν εκτιμά το τμήμα που έχει πως θα έρθει ο ξένος φοιτητής;” διερωτήθηκε ο κ. Αλμπάνης.

Οι απρεπείς υπαινιγμοί για τον Μιχάλη Διακομιχάλη

Λίαν επιεικώς, απρεπείς μπορούν να χαρακτηριστούν οι υπαινιγμοί του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, για το πρόσωπο του πρώην Προέδρου του Τμήματος Λογιστικής και μέλους Δ.Ε.Π Μιχάλη Διακομιχάλη.

Ο κ. Αλμπάνης φωτογράφισε καθαρά τον κ. Διακομιχάλη προτρέποντας τους τοπικούς φορείς να μην ασπάζονται απόψεις του γιατί όπως είπε βρίσκεται σε νομική διαμάχη με το σύνολο των καθηγητών του τμήματος. Χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του Μιχάλη Διακομιχάλη ως υποθέσεις οι οποίες τον βολεύουν και τις χρησιμοποιεί κάθε φορά για να συκοφαντήσει (τους συναδέλφους του)και του χρέωσε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο τμήμα.

Ο Μιχάλης Διακομιχάλης δεν άφησε αναπάντητη την απρέπεια του Πρύτανη κάνοντας την παρακάτω παρέμβαση: “Έχετε διατάξει μία προκαταρτική και μία ΕΔΕ και έβγαλε αποτελέσματα. Δεν λέτε ότι ήταν παράνομη η παραπομπή μου το πειθαρχικό. Δεν λέτε ότι με δικαίωσαν τα αποτελέσματα. Δεν λέτε ποιος ξεκίνησε την δικαστική διαμάχη. Θα πρέπει να σκεφτείτε κάτι πολύ απλό κ. Πρύτανη. Θα ήμουν πολύ βολεμένος να ήμουν με την ομάδα των 11. Δεν θα με πείραζε κανένας. Αλλά θα είχα τύψεις και δεν θα ήμουν άξιος πανεπιστημιακός. Διότι ακόμα και σήμερα και χθες σας έστειλα καταγγελία. Όταν απαγορεύει ο Υπουργός την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο κ. Σωτηρόπουλος επιτρέπει στον κ. Μηλιτσόπουλο από την Πάτρα να διδάσκει εξ αποστάσεως. Αυτό είναι παράνομο κ. Πρύτανη και το γνωρίζετε. Το γνωρίζει και ο κ. Σωτηρόπουλος. Ο κ. Μηλιτσόπουλος ψήφισε να φύγει το τμήμα, ξέρετε γιατί; Δεν τον ενδιαφέρει που θα πάει γιατί υπάρχει συμφωνία ότι θα κάθονται στα σπίτια τους. Σας έκανα πάρα πολλές καταγγελίες. Πάνω από 100 αναβολές μαθημάτων, μόνο 5 αναπληρώσεις. Ψάξτε να δείτε από το 2018 και μετά όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα, ποιος είναι νόμιμος στο τμήμα. Ούτε εγώ δεν είμαι νόμιμος στο τμήμα γιατί έπαψα να είμαι κορόιδο ….Ουδείς είναι 3 μέρες την εβδομάδα και ουδείς έχει άλλη μέρα για συνεργασία με φοιτητές. Αυτά είναι παράνομα τα βλέπετε και δεν κάνετε τίποτα. Κάντε μου και άλλη αγωγή αν θέλετε ή κάντε μου και άλλη ΕΔΕ δεν με πειράζει. Εγώ θα αγωνίζομαι για αυτά που είναι αλήθεια σας προκαλώ να τα δείτε. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω απευθυνθεί και το Υπουργείο μέσω εσάς και δεν κάνετε τίποτα. Και να σας πω και κάτι άλλο; Τι πολίτης είμαι εγώ όταν σας κάνω 10 αιτήσεις από τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει απάντηση. Είμαι πολίτης β’ κατηγορίας, είμαι μέλος Δ.Ε.Π, είμαι καθαρίστρια; Είμαι φύλακας; Γιατί δεν μου απαντάτε κ. Πρύτανη; Έχω έγγραφα τα οποία όχι μόνο θα με δικαιώσουν στο δικαστήριο, θα καταδικάσουν τους συναδέλφους μου τους 11. Εσείς δεν μου απαντάτε. Εξηγήστε μου για ποιο λόγο. Και αυτό το φαινόμενο των καθηγητών της Πρέβεζας να πάρουν την πρωτοβουλία δεν έχει γίνει πουθενά. Όχι στην Ελλάδα, στον κόσμο! Ξέρετε πολύ καλά τα προβλήματα που κουβαλάει ο καθένας, αλλά δεν ξέρω για ποιον λόγο τους καλύπτεται…”

Ο Πρύτανης απάντησε λέγοντας μόνο ότι όλες οι καταγγελίες του ελέγχονται…

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Αλμπάνης είπε πως οι Πανεπιστημιακοί κατανοούν το πρόβλημα και τις αντιδράσεις της κοινωνίας της Πρέβεζας, αλλά για την σύγκλητο προέχει η οικονομική επιβίωση του Πανεπιστημίου, ενώ είπε πως η Σύγκλητος είναι ένα σώμα που συζητά αποκλειστικά με ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν είναι ούτε Νέα Δημοκρατία, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε άλλο κόμμα…

Στα αιτήματα των τοπικών φορέων για μεταφορά του τμήματος Οικονομικών στην Πρέβεζα ο κ. Αλμπάνης ανέφερε την προσωπική του άποψη λέγοντας πως θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και θέματα ακαδημαϊκής τάξης, χωρίς ωστόσο να παραθέτει σοβαρά  επιχειρήματα, ενώ μίλησε και για την την επιστολή που διαβιβάστηκε χθες στα πανεπιστήμια της χώρας από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις τους καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, αξιολογώντας, πέραν των στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων του κάθε Ιδρύματος, μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη έως το τέλος Μαρτίου, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση, όπως:

καταργήσεις τμήματος/τμημάτων
συγχωνεύσεις με άλλο ή με άλλα τμήμα ή τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος
ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας και της οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites