Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή η καθυστέρηση πληρωμών στις τουριστικές μονάδες του Νομού Πρέβεζας από το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Ερώτηση για την πολύμηνη καθυστέρηση των πληρωμών στους επαγγελματίες του κλάδου του Τουρισμού από τον Νομό Πρέβεζας, που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, κατέθεσαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, με τη συνυπογραφή της Τομεάρχισσας Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου. 

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ενώ το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» διανύει το τρίτο έτος λειτουργίας του, οι επαγγελματίες του Τουριστικού Κλάδου στον Νομό Πρέβεζας αναφέρουν, ότι παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Τουρισμού για μηνιαία καταβολή των κονδυλίων που δικαιούνται από το Πρόγραμμα, μέχρι σήμερα σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση και απόδοσή τους προς τους δικαιούχους. Τα εν λόγω ακατάσχετα ποσά συνιστούν μια ουσιαστική βοήθεια για τους επαγγελματίες του κλάδου, ειδικά σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας και προετοιμασίας, με την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, για τη νέα τουριστική περίοδο. 

Με ευθύνη της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά, σε έναν ακόμη κλάδο, η καθυστέρηση της έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. 

Με την Ερώτησή τους, η κ. Νοτοπούλου και ο κ. Μπάρκας καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Πρέβεζας από τα διάφορα Προγράμματα Τουρισμού και αν θα υλοποιηθεί με νέα παράταση και πόρους και κατά το τρέχον έτος το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση: 

Αθήνα, 07/02/2022

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Ανάπτυξης 

– Τουρισμού

Θέμα: «Μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τουριστικών επιχειρήσεων του Νομού Πρέβεζας από του Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» »   

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στον Νομό Πρέβεζας, ειδικά στο παραλιακό του μέτωπο, στηρίζεται διαχρονικά στη δυναμική του εσωτερικού τουρισμού. Όπως υπολογίζεται, το 60% του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος των ξενοδοχειακών μονάδων του παραλιακού μετώπου του Νομού Πρέβεζας στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό.

Η ενσκήπτουσα πανδημία έπληξε με ιδιαίτερη δριμύτητα το σύνολο του τουριστικού κλάδου, επομένως και τον εσωτερικό τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Τουρισμό υλοποιεί το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να τονωθεί η επισκεψιμότητα Ελλήνων πολιτών σε διάφορα μέρη της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της μεγάλης πτώσης σε κύκλο εργασιών και σε εισόδημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Εντούτοις, ενώ το Πρόγραμμα διανύει το τρίτο έτος λειτουργίας του, οι επαγγελματίες του Τουριστικού Κλάδου στον Νομό Πρέβεζας αναφέρουν, ότι παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Τουρισμού για μηνιαία καταβολή των κονδυλίων που δικαιούνται από το Πρόγραμμα, μέχρι σήμερα σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων που αντιστοιχούν σε κάθε μονάδα. Τα εν λόγω ακατάσχετα ποσά συνιστούν μια ουσιαστική βοήθεια για τους επαγγελματίες του κλάδου, ειδικά σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας και προετοιμασίας, με την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, για τη νέα τουριστική περίοδο.   

Αντίθετα, η καθυστέρηση με ευθύνη της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά, σε έναν ακόμη κλάδο, της έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων αν δεν τους αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά.

Επειδή, το τουριστικό προϊόν του Νομού Πρέβεζας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον εσωτερικό τουρισμό,   

Επειδή, οι τουριστικές μονάδες του Νομού Πρέβεζας παραμένουν απλήρωτες από τα Κρατικά Προγράμματα για τον Τουρισμό, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής εργασιών για μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και στην απασχόληση της περιοχής,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Πρέβεζας από τα διάφορα Προγράμματα Τουρισμού;
  2. Θα υλοποιηθεί με νέα παράταση και πόρους και κατά το τρέχον έτος το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»; 

  

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος  

Νοτοπούλου Αικατερίνη 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites