Γιώργος Νίτσας : Η περιβόητη μελέτη βιωσιμότητας στερείται σοβαρότητας.

Στο επίκεντρο της κριτικής του για το ζήτημα της μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, έβαλε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας.

Ο κ. Νίτσας ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες , υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια να φύγουν οι όποιες ευθύνες όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και να κομματικοποιήθει το πρόβλημα.

Για τον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η αφορμή αλλά και η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα και οι τοπικοί φορείς  “δε βρήκαν όμως ούτε μία λέξη για να πουν για αυτό”.

“Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση για τέταρτη-πέμπτη φορά κατά την τρέχουσα θητεία του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, να συζητήσουμε το ίδιο ακριβώς θέμα. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις.  Δυστυχώς αυτό συνέβη και σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, με συνέπεια να έχουμε φτάσει στο… μη παρέκει. Με ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε πως στο ζήτημα αυτό είμαστε στο “2-0 από τα αποδυτήρια”. Η “Ανάπτυξη Τώρα” δυστυχώς για την πόλη και το Δήμο Πρέβεζας δικαιώθηκε. Αλλά πως να αισθάνεσαι δικαιωμένος όταν η Πρέβεζα υποβαθμίζεται με τη μεταφορά του πανεπιστημιακού τμήματος. Μόνο λύπη και στεναχώρια που φτάσαμε εδώ. Αλλά αυτές οι ώρες είναι ώρες ευθύνης και δεν υπάρχει καιρός για στεναχώριες.  Και η δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” είναι παράταξη ευθύνης” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νίτσας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των καθηγητών του τμήματος και της Συγκλήτου. 

Εστιάζοντας την κριτική του στον Δήμαρχο Πρέβεζα ο Γιώργος Νίτσας είπε πως ο κ. Γεωργάκος, θεσμικά έχει πραγματοποιήσει μία δημοκρατική εκτροπή, ενώ ανέφερε επίσης ότι “προσβάλει το θεσμό του Δημάρχου Πρέβεζας με τα όσα αχαρακτήριστα είπε στο περιβόητο πλέον διάγγελμά του”.

“Ο κ. Γεωργάκος είναι υπόλογος γιατί ενεργεί από μόνος του,  χωρίς να υλοποιεί την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στις 17 Μαΐου 2021, για τη συγκρότηση 11μελούς δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής. Το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε εκ νέου η συγκρότηση της Επιτροπής στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 11 Οκτωβρίου 2021 δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η επιτροπή.  Είναι σοβαρή ευθύνη του ίδιου του Δημάρχου αυτό που έγινε. Πάμε όμως και στο περιβόητο διάγγελμα του κου Γεωργάκου, ο οποίος μάλλον έχει μπερδέψει το ρόλο του Δημάρχου με αυτόν του κυβερνητικού εκπροσώπου;  Μία παρέμβαση που μάλλον είναι “σανίδα σωτηρίας” μπροστά στην πλήρη πολιτική του αποτυχία σε όλα τα επίπεδα για το Δήμο Πρέβεζας.

Θέλω να μας εξηγήσετε κε Δήμαρχε:

-Ποιοι είναι οι ενορχηστρωτές; Ποιους εννοείτε;

-Κάνετε λόγο για κομματικοποιημένη απόφαση της Συγκλήτου.

Λέτε ιθύνοντα κομματικό νου τον κ. Αλμπάνη;

Τον κ. Αλμπάνη, με τον οποίο συναντηθήκατε πολλές φορές και του ζητήσατε μάλιστα Ινστιτούτο Φιλοσοφίας για τον Επίκτητο;

Δείξτε και λίγο σεβασμό επιτέλους. Το θέλουμε στην Πρέβεζα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αν ναι, τότε πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την πρυτανεία και όχι να απαξιώνουμε το σύνολο της Πρυτανείας.

-Ποιοι είναι οι τοπικοί καιροσκόποι; Μπορείτε να τους κατονομάσετε; Έτσι ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όποιον πάρει ο χάρος;

Κύριε Δήμαρχε ειλικρινά σας ενδιαφέρει η κομματική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και όχι ο θεσμικός σας ρόλος ως Δήμαρχος Πρέβεζας;

Όλοι εδώ μέσα έχουμε μία κομματική ή πολιτική-ιδεολογική ταυτότητα, αλλά έχουμε εκλεγεί για να υπηρετούμε πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα των Πρεβεζάνων.

Το έχετε ξεχάσει αυτό!

Ο κ. Δαρδαμάνης, που είναι Αντιδήμαρχός σας, στις 30 Οκτωβρίου 2017 ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας θετικά στην μετατροπή του ΤΕΙ της Πρέβεζας σε πανεπιστημιακό τμήμα.

Η Νέας Δημοκρατία τότε είχε καταψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο. Όμως προέταξε όπως όλοι μας στο δημοτικό συμβούλιο τότε το καλό του τόπου μας και όχι την κομματική γραμμή.

Θα έπρεπε να σας είχε προστατεύσει.

Κε Γεωργάκο εκεί έχει φτάσει η πολιτική σας αποτυχία;

Τέτοιος λαϊκισμός;

Να δούμε όμως τι δεν κάνατε εσείς:

Τον Οκτώβριο του 2019, ο κ. Κορωναίος είχε φέρει το θέμα της μεταφοράς του τμήματος στο δημοτικό συμβούλιο.

Του λέγατε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά πρέπει να φτιάξουμε και φοιτητικές εστίες και να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Τον Μάιο του 2021 δεσμευτήκατε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις όσον αφορά την Θέσπιση μιας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ΑΕΙ.

Το είπατε αυτό στην Υπουργό Παιδείας;

Μου λέγατε προσωπικά με ειρωνικό τρόπο:

«Κύριε Νίτσα, γίνατε και ειδικός;

Πού ξέρετε εσείς τι θα γίνει»;

Τον Οκτώβριο του 2021, μας κουνάγατε το δάχτυλο και μας λέγατε:

Πρέπει να μην κινδυνολογείτε. Πρέπει να μη δυσφημίζετε τόσο πολύ το Τμήμα με τα λόγια σας σε φάση αντιπαράθεσης με τον Δήμαρχο”.

Γενικώς δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να μπορέσουμε να σώσουμε το Τμήμα” τόνισε ο Γιώργος Νίτσας και συνέχισε ασκώντας κριτική και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

“Είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δουλεύει αναπτυξιακά με επίκεντρο τα Ιωάννινα, έχοντας παραμελήσει την Πρέβεζα. Αυτό είναι μία κουβέντα που πρέπει να απασχολήσει περισσότερο το περιφερειακό συμβούλιο και τους βουλευτές, γι’ αυτό και δε θα σταθώ πολύ. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια…

Θα πω όμως την άποψή μου. Ναι πρέπει η Πρέβεζα να πάρει περισσότερα από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το δικαιούται.

Πρέπει να διεκδικεί, να συνεργάζεται και αν χρειαστεί και να συγκρούεται με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και παλαιότερα η Νομαρχία Πρέβεζας που έχει στη διάθεσή της πολύ μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σχετικά με τη φοιτητική μέριμνα στο πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας, δηλαδή σε ότι έχει να κάνει με ανέγερση εστιών, φοιτητικό εστιατόριο, μεταφορά φοιτητών κ.α.” υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα”

Ο ευθύνες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

“Η παρουσία του κου Αλμπάνη στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, μας είχε δώσει την εντύπωση ότι θα στήριζε την παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα. Η αλήθεια όμως ήταν ότι δεν είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Και θα έπρεπε αυτό να μας είχε θορυβήσει. Η περιβόητη μελέτη βιωσιμότητας στερείται σοβαρότητας.

Το Πανεπιστήμιο σαν οργανισμός έχει όλο τον σεβασμό μας, αλλά θα πρέπει πέρα από τον ακαδημαϊκό του ρόλο, να αφουγκραστεί και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σεβαστεί την ισόρροπη ανάπτυξη της Ηπείρου” είπε ο Γιώργος Νίτσας αναφερόμενος στις ευθύνες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για αυτή την εξέλιξη.

Τι έκανε η “Ανάπτυξη Τώρα” διαχρονικά για το πρώην ΤΕΙ και νυν πανεπιστημιακό τμήμα

Ο Επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” έκλεισε την τοποθέτηση του σημειώνοντας τα όσα έπραξε η ίδια άλλα και όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

“Δεν είναι καλό να ευλογούμε τα γένια μας εδώ που φτάσαμε σήμερα, αλλά πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα για τη συνεπή στάση της “Ανάπτυξης Τώρα”.

“Το 2011 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για το τότε ΤΕΙ Πρέβεζας, είχα προτείνει τη δημιουργία μιας διαχρονικής επιτροπής παρακολούθησης όλων των μεγάλων ζητημάτων, που θα αποτελείται απ’ τον Δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και αυτούς που ασχολούνται κι έχουν συνάφεια με το αντικείμενο. Το 2013 όταν συζητούσαμε για το σχέδιο “Αθηνά” και την συγχώνευση τμημάτων, είχα πετύχει με πρότασή μου να υπάρχει ομοφωνία για τη συγκρότηση της επιτροπής. Δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Φτάσαμε στον Μάρτιο του 2016 και υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασία με το ΤΕΙ χωρίς να ληφθεί απολύτως καμία πρωτοβουλία για κοινή δράση Δήμου και Ιδρύματος.

Φτάσαμε στον Μάρτιο του 2016 και στηρίξαμε με την ψήφο μας το καθηγητικό προσωπικό, που ήθελε να διασφαλίσει τις θέσεις καθηγητών.

Το 2016 στηρίξαμε Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Πρέβεζας και Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Το 2017 η “Ανάπτυξη Τώρα” ενεργοποίησε και πάλι την επιτροπή του 2011 μέσω του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να συνεδριάσει ποτέ.

Και φτάσαμε στα έργα και τις ημέρες του κου Γεωργάκου.

Από το 2011 η “Ανάπτυξη Τώρα” πολέμησε για το συγκεκριμένο τμήμα, έδειξε το σωστό δρόμο των συνεργασιών και της διαβούλευσης, αλλά δυστυχώς κανείς δεν άκουσε.

Στο δια ταύτα-

Τι κάνουμε τώρα;

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;

Αυτό είναι το θέμα.

Κατ’ αρχάς δεν έχει πλέον νόημα η λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής, καθώς δεν υπάρχει χρόνος.

Επιπλέον μέχρι τον Απρίλιο, η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο με συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων. Οπότε είμαστε βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουμε ότι μόνο του ένα τμήμα εδώ θα κατορθώσει σε βάθος χρόνου να επιβιώσει.

Θα πρέπει λοιπόν να πάρουμε απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε δύο πυλώνες:

Α. Θα πρέπει να τροποποιήσουμε ελαφρώς την απόφαση που είχε πάρει σε προηγούμενη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο ως εξής:

Να παραμείνει το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.

Να μεταφερθεί η Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα.

Να συμπληρωθεί η Οικονομική Πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας, με Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών που θα ιδρύσει το Υπουργείο Παιδείας στο νέο του νομοσχέδιο.

Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως.

Καμία αλλαγή του καταστατικού χάρτη με συγχωνεύσεις και κλείσιμο Τμημάτων.

Αναβάθμιση των υποδομών του πανεπιστημίου με εστίες, εστιατόριο κτλ, καθώς και λύση του προβλήματος της συγκοινωνίας, με σαφές χρονοδιάγραμμα, με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Να κατατεθεί η πρόταση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να πάρει απόφαση και να τη συμπεριλάβει στην πρότασή της προς το Υπουργείο.

Β. Να πραγματοποιήσουν τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής συνάντηση στα Γιάννενα με τον Πρύτανη, έχοντας μαζί ένα εμπεριστατωμένο κείμενο για τα παραπάνω αιτήματά μας.

Ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο κυβερνητικός βουλευτής που έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού στο Υπουργείο Παιδείας, να μεταφέρουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μόνο αυτή” υπογράμμισε ο Γιώργος Νίτσας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites