Τριαντάφυλλος Αλμπάνης : Το τμήμα Λογιστικής δεν είναι βιώσιμο στην Πρέβεζα

Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων παραχώρησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο ο κ. Αλμπάνης υπεραμύνθηκε της απόφασης της Συγκλήτου για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν ομόφωνα όλα τα μέλη της Συγκλήτου δέχονται ότι το Τμήμα με τις τωρινές συνθήκες, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα προβλήματα τα οποία έχει δεν είναι βιώσιμο στην Πρέβεζα. Η συγκεκριμένη άποψη για την τοπική κοινωνία είναι άκρως προκλητική και προσβλητική καθώς επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι το πρόβλημα της Συγκλήτου και των καθηγητών του τμήματος δεν είναι η ΕΒΕ, αλλά η πόλη της Πρέβεζας, καθώς αν ήταν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων εγκαταστάσεων, δεν είναι αυτή που θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του.

“Η απόφαση είναι καταρχήν για το πρώτο έτος της επόμενης Ακαδημαϊκής Χρονιάς, δηλαδή για τα παιδιά που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις, το τμήμα να λειτουργήσει στα Γιάννενα. Τα άλλα έτη θα συνεχίσουν στην Πρέβεζα” επεσήμανε επίσης ο κ. Αλμπάνης στον οποίο διαφεύγει αυτό που τόνισε χθες στην Σύγκλητο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, ότι η σύμβαση που υπέγραψε ο τότε Δήμαρχος  Μιλτιάδης Κλάπας με το τότε ΤΕΙ, αναφέρει ρητά ότι από την στιγμή που το τμήμα δεν θα υφίσταται στην περιοχή, τότε η έκταση και τα κτίρια που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο επιστρέφουν σε αυτόν. Αυτοδίκαια λοιπόν από την στιγμή που το Μηχανογραφικό Δελτίο θα γράφει ότι το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχει έδρα τα Ιωάννινα, το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να πάρει απόφαση για την επιστροφή των εγκαταστάσεων και να μείνουν ξεκρέμαστοι οι Φοιτητές του 2ου, 3ου και 4ου έτους.

Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο κ. Αλμπάνης παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή έχει πολλές δυσκολίες από την άποψη ανεύρεσης κτιριακών χώρων και ήδη στην σύγκλητο έχουν αποφασίσει ομόφωνα να τρέξει το ίδρυμα για ένα πολυδύναμο κτίριο, διότι εκτός από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, και το τμήμα Οικονομικών δεν έχει δικό του κτίριο και το τμήμα εικαστικών τεχνών καθώς επίσης και το τμήμα αρχιτεκτονικής. “Χρειαζόμαστε την συνδρομή και του Υπουργείου και της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά και του Ελληνικού Κράτους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης παραβλέποντας  δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να συνδράμει σε καμία περίπτωση το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αν αυτό μεταφερθεί από την Πρέβεζα στα Γιάννενα. Από την άλλη ο κ. Αλμπάνης εκφράζει την ελπίδα ότι το κακό Υπουργείο Παιδείας που έφερε το δεινό που λέγεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οδηγεί σε κλείσιμο και συγχώνευση δεκάδες Πανεπιστημιακά Τμήματα, θα κάνει τα πάντα για να βρει κτίριο και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του Τμήματος στα Γιάννενα, ειδικά από την στιγμή που θα πληροφορηθεί ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποφάσισε να παρατήσει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει το συγκεκριμένο τμήμα στην Πρέβεζα για να μεταφερθεί στα Γιάννενα, όπου δεν έχει εγκαταστάσεις και η ανεύρεση τους θα εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας του εν λόγω τμήματος!

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται να υπάρχουν εξελίξεις και αλλαγές του Νόμου και 50 τμήματα μεταξύ των οποίων είναι και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, θα αξιολογηθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια από την ΕΘΑΑΕ, η οποία εισηγείται στο Υπουργείο σχετικά με την συρρίκνωση ή την κατάργηση των τμημάτων αυτών και υπάρχει και σχετική πρόβλεψη από την ΕΘΑΑΕ τι θα γίνει με τους φοιτητές και τους καθηγητές των τμημάτων που θα κλείσουν, υπο αυτούς τους όρους η σύγκλητος οδηγήθηκε για την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα του τμήματος και τη μεταφορά του πρώτου έτους την επόμενη χρονιά στα Ιωάννινα. “Δεν μπορούσαμε να το καθυστερήσουμε. 22 συνάδελφοι ουσιαστικά υιοθετήσαμε την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος, αλλά και της Κοσμητείας αλλά και του άλλου τμήματος της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, θεωρώντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασωθεί το τμήμα. Οι 8 συνάδελφοι οι οποίοι ψήφισαν διαφορετικά συμφωνούσαν ότι το τμήμα δεν είναι βιώσιμο αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μην κάνουμε κάποιο λάθος. Θεωρούσαν την συζήτηση πρόωρη. Κατά την άποψη μου ήταν επείγον θέμα διότι στο τέλος του Φλεβάρη, αρχές Μάρτη θα βγει το καινούργιο μηχανογραφικό, αν δεν αντιδρούσαμε τώρα ήταν πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε άλλη μία χρονιά με λίγους φοιτητές στο τμήμα και αυτό είναι ένα κριτήριο για να κλείσει ένα τμήμα σύμφωνα με την ΕΘΑΑΕ” ανέφερε κλείνοντας την συνέντευξη του ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βασικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, τα οποία θα συνεκτιμηθούν για τις τελικές αποφάσεις, είναι:

1. Ο χαμηλός αριθμός φοιτητών.

2. Η βιωσιμότητα του τμήματος (π.χ. επάρκεια του διδακτικού και του υποστηρικτικού προσωπικού, διαθεσιμότητα υποδομών).

3. Η πανσπερμία τμημάτων με συναφές αντικείμενο σε διάφορες περιοχές και οι αλληλοεπικαλύψεις.

4. Ο ρυθμός αποφοίτησης, η ποιότητα και η διεθνής αναγνώριση του παραγόμενου ερευνητικού έργου, η απορροφητικότητα των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας.

Για να εισηγηθεί η ΕΘΑΑΕ το κλείσιμο ενός τμήματος θα πρέπει να πληρούνται περισσότερα από ένα από τα παραπάνω κριτήρια κάτι που δεν συμβαίνει με το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.

Τέλος, ο κ. Αλμπάνης αποφάσισε να δώσει αύριο στα Γιάννενα και όχι στην Πρέβεζα, συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσει εκτενέστερα τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για μεταφορά της έδρας του Τμήματος Λογιστικής στα Γιάννενα καθώς και για την βιωσιμότητα του αναμένεται να δώσει. Η κίνηση αυτή είναι επίσης προκλητική καθώς το θέμα αφορά την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, τα μέσα ενημέρωσης της οποίας δεν θα έχουν παρουσία για να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις στον κ. Αλμπάνη, αφού δεν έλαβαν καμία πρόσκληση!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites