Το “καρφί” του Κώστα Μπάρκα για τον Αντώνη Μπέζα και η πρόφαση για την έδρα της Σχολής που δεν ιδρύθηκε ποτέ στην Πρέβεζα

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Πρέβεζα για την απόφαση της Συγκλήτου να μεταφέρει το Τμήμα Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση που τήρησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος στη Σύγκλητο για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα και το γεγονός ότι ήταν βασικοί εισηγητές υπερ αυτής, έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, όπου όπως ήταν αναμενόμενο δεν έμεινε ασχολίαστη η στενή σχέση του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη με τον στενό κομματικό πυρήνα, ενώ αρκετά στελέχη ψέγουν τον πρύτανη ακόμα και δημόσια, αφού θεωρούν ότι ουσιαστικά εφαρμόζει στην πράξη την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και μάλιστα σε ένα τμήμα που δεν ήταν στο κόκκινο από πλευράς εισακτέων.

Προβληματισμό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, έχει προκαλέσει και η στάση των Βουλευτών Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας του κόμματος Μερόπης Τζούφη και Μάριου Κάτση, οι οποίοι δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση που να καταδικάζει την απόφαση αυτή, σε αντίθεση με την Βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.

Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση κατά της μεταφοράς του τμήματος έβγαλε και ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστος Γκόγκας.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία εισέπραξε και ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

Ο Κώστας Μπάρκας ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναλύοντας όσα έχει κάνει κατά τις θητείες του  ώστε το Πανεπιστημιακό τμήμα Χρηματοοικονομικής και λογιστικής να παραμείνει στην Πρέβεζα.

Ο Βουλευτής Πρέβεζας άφησε σαφείς πολιτικές αιχμές για το γεγονός ότι το 2013 με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου παιδείας του κ.  Αρβανιτόπουλου, είχαμε τη σύμπτυξη, την ενσωμάτωση δύο τμημάτων ΤΕΙ τότε, σε ένα και τη δημιουργία του ΤΕΙ χρηματοοικονομικής και λογιστικής και η μεταφορά της έδρας στην Ηγουμενίτσα, “κάνοντας τότε τη χάρη στον υπουργό οικονομικών της ΝΔ τότε τον κ. Μπέζα, επειδή χάθηκε το τμήμα από την Ηγουμενίτσα” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό χρησιμοποίησε και ως πρόφαση ο Κώστας Μπάρκας για να δικαιολογήσει την μη ίδρυση Σχολής στην Πρέβεζα το 2018, κάτι που σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει δημόσια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα απέτρεπε την μεταφορά του τμήματος, όπως συμβαίνει στην Άρτα με το τμήμα Γεωπονίας που φέτος είχε μόλις 17 εισακτέους, παρόλα αυτά παραμένει ως έχει.

“Δεν υπήρχε έδρα στην Πρέβεζα και ο νομοθέτης του 2018, δεν είχε να συζητήσει για καμία έδρα, γιατί η έδρα είχε φύγει” ανέφερε ο Κώστας Μπάρκας χρησιμοποιώντας αυτό ως βασικό επιχείρημα.

Ότι η Πρέβεζα δεν διέθετε έδρα Σχολής ούτε όταν το Τμήμα ήταν ΤΕΙ, ούτε όταν αυτό έγινε Πανεπιστήμιο είναι αληθές. Ο νομοθέτης όμως το 2018 που ήταν ΣΥΡΙΖΑ,  αντί για την κατάργηση – κλείσιμο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Σχολής του στην Ηγουμενίτσα, θα μπορούσε να εισηγηθεί την μεταφορά τους, ή την ίδρυση νέων στην Πρέβεζα, θωρακίζοντας με το τρόπο αυτό το Τμήμα Λογιστικής.

Δυστυχώς, η Πρέβεζα το 2018 δεν είχε Αντώνη Μπέζα, όπως είχε το 2013 η Ηγουμενίτσα. Είχε όμως Ευκλείδη Τσακαλώτο…

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το 2016 υπήρχε πρόταση από τον τότε Πρόεδρο του Τμήματος Λογιστικής Μιχάλη Διακομιχάλη, ο οποίος σημείωνε σε εισήγηση του προς στη τότε Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας για το μέλλον των Τμημάτων, ότι το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων πρέπει να μεταφερθεί στην Πρέβεζα όπου υπηρετούν 16 μέλη ΕΠ αρκετά από τα οποία έχουν γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα περισσότερα από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων διδάσκονται και στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Η λειτουργία και των δύο Τμημάτων της Σχολής σε ένα ενιαίο χώρο , ο οποίος καλύπτει πλήρως τόσο τα Ακαδημαϊκά όσο και Κριτήρια Υποδομών του σχεδίου ¨ΑΘΗΝΑ¨, σε συνδυασμό με την λειτουργία του Μεταπτυχιακού : α) , αξιοποιεί πλήρως την δυναμική και τις συνέργειες και β) απομακρύνει τον κίνδυνο μιας απώλειας και των (2) Τμημάτων σε περίπτωση μιας περαιτέρω συρρίκνωσης ή υποβάθμισης των περιφερειακών ΤΕΙ. Ουδείς τον άκουσε!

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Κώστας Μπάρκας συνέχισε να αναφέρει τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την παραμονή του τμήματος. “Στις 9-9-2021 είχα συνάντηση με τις Πρυτανικές αρχές , παρουσία του Πρύτανη, του Αντιπρύτανη , τον αντιπρύτανη που έχει ευθύνη το τμήμα οικονομίας , τον αντιπρύτανη που είχε ευθύνη για τη σίτιση κα τη στέγαση των φοιτητών, ήταν μαζί μου ο αναπληρωτής συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ και είχαμε πει ότι εμείς  θέλουμε το τμήμα να παραμείνει στην Πρέβεζα γιατί υπάρχουν όλοι οι λόγοι παραμονής του. Στις 24-9 ερώτηση προς το υπουργείο παιδείας για το τμήμα λογιστικής. Απάντηση από τον κ. Συρίγο. Στις 26-11 μετά από επιστολές που δέχθηκα  από 18 φορείς της Πρέβεζας, αναφορά στο υπουργείο παιδείας των επιστολών 18 φορέων της Πρέβεζας . Στις 15 Φλεβάρη μετά από πρόσκληση της Συγκλήτου συμμετείχα στη σύσκεψη που έγινε παρουσία όλης της Συγκλήτου και επίσης έχω την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης προς την αρμόδια υπουργό την κ. Κεραμέως για το Πανεπιστημιακό τμήμα” τόνισε ο Κώστας Μπάρκας και πρόσθεσε  “η κομματικοποίηση μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι λάθος από όλους.  Διότι αν μπούμε στη διαδικασία να πούμε τι είναι ο καθένας-εγώ δεν το κάνω για τους φορείς της Πρέβεζας-δείχνουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Για ποιους λόγους είχαμε μείωση των εισακτέων στα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας; Είναι πολύ απλό, η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι αυτή η οποία οδήγησε 20 χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων και το είχαμε επισημάνει αυτό από την αρχή. Και είχαμε ζητήσει και από τη δημοτική αρχή και από την περιφερειακή αρχή να πάρουν θέση πάνω σ’ αυτό. Δυστυχώς οι καθηγητές του τμήματος κάνοντας χρήση αυτού του νόμου και επιχειρηματολογώντας επειδή δεν μπήκαν πολλοί μαθητές, παίρνουν μία απόφαση για τη μεταφορά του τμήματος. Από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκα στην μεταφορά του τμήματος. Για δύο μεγάλες υποθέσεις της Πρέβεζας, το νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό τμήμα είπα ότι συνυπογράφω μαζί με όλους τους φορείς , συμμετείχα στην επιτροπή την οποία δημιούργησε το δημοτικό συμβούλιο, ήμουν μέλος αυτής της επιτροπής που δε λειτούργησε ποτέ. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής μας έχει οδηγήσει σε αυτή τη δυσχερή θέση.”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites